Vitamine C: de vitamine voor uw weerstand (en nog veel meer) Vrouw die sinaasappels perst

Vitamine C is een van de bekendste vitamines en tevens het meest gebruikte voedingssupplement. Dat is niet zo vreemd. Deze waardevolle vitamine heeft namelijk veel belangrijke functies in ons lichaam. Wij vertellen u wat meer over de belangrijkste taken van vitamine C.

Vitamine C en weerstand

AcerolaAcerola

Wist u dat zeelieden in de zestiende eeuw al begrepen dat vitamine C in de vorm van citrusvruchten en verse groente scheurbuik kon voorkomen? Hier heeft vitamine C of ascorbinezuur dan ook haar scheikundige naam aan te danken. Ascorbinezuur betekent namelijk 'zuur dat scheurbuik voorkomt'. Pas veel later werd bekend dat de ziekte verband hield met een ernstig tekort aan vitamine C.

In de jaren dertig van de vorige eeuw ontdekte de Hongaarse wetenschapper Albert Szent-Györgyi dat vitamine C nodig is om onze weerstand op peil te houden. Vitamine C is een essentiële vitamine. Dit betekent dat we deze vitamine niet zelf kunnen aanmaken. Dat is bijzonder, want dieren kunnen dit bijvoorbeeld wel. Vitamine C zit in vers fruit en alle verse groente. Voedingsmiddelen die uitzonderlijk rijk aan vitamine C zijn, zijn acerolakersen, alle citrusvruchten, ananas, zwarte bessen, aardbeien, kiwi, paprika, (zoete) aardappelen, bloemkool en donkere bladgroente.

Uit de voedselconsumptiepeiling blijkt dat we in Nederland een lage inname hebben van vitamine C. Daarom is suppletie een verstandige aanvulling, onder meer vanwege de vele positieve eigenschappen van vitamine C.

“Vitamine C is een sterke antioxidant die de natuurlijke afweer van ons lichaam versterkt”

De antioxidant vitamine C

Vitamine C is een sterke antioxidant die de natuurlijke afweer van ons lichaam versterkt. Antioxidanten zijn moleculen die bijdragen aan een gezond afweersysteem. Ze doen dit door cellen te beschermen tegen potentieel schadelijke moleculen, de zogenoemde vrije radicalen. Onderzoek heeft aangetoond dat het antioxidantenniveau bij voldoende inname van vitamine C met wel 30% kan stijgen.

“Het lichaam kan vitamine C niet opslaan”

Hoeveel vitamine C heb ik nodig?

Per dag hebben we gemiddeld 75 milligram vitamine C nodig. Toch kan het geen kwaad om meer vitamine C binnen te krijgen, omdat deze vitamine zoveel functies in ons lichaam vervult. Uit onderzoek blijkt dat hoge doseringen vitamine C gunstige effecten kunnen hebben. Het lichaam kan vitamine C niet opslaan en verwerkt het snel. Voor een teveel aan vitamine C hoeft u dus niet bang te zijn. Het lichaam neemt uit de darm op wat het nodig heeft. Bij een teveel verlaat het uw lichaam via de urine.

Fruit als vitaminepillenFruit als vitaminepillen

“Vitamine C bij de vorming van collageen betrokken"

Vitamine C en de vorming van collageen

Naast bovengenoemde fijne kenmerken kan vitamine C nog veel meer. Zo is deze vitamine bij de vorming van collageen betrokken. Collageen is een eiwit dat voor elasticiteit en herstel van al onze bindweefsels zorgt, waaronder bloedvaten, huid, pezen, gewrichtsbanden, kraakbeen en botten. Collageen wordt tot het 25e levensjaar in ons lichaam aangemaakt. Daarna neemt dit geleidelijk aan af. Voor het behoud van soepele bloedvaten, sterke botten, soepel kraakbeen en een stevige en stralende huid is het belangrijk om voldoende vitamine C binnen te krijgen.

Vrouw met grapefruitVrouw met grapefruit

Er zijn meerdere vormen en soorten van vitamine C. De ‘standaard’ vitamine C, ascorbinezuur, kan soms maagklachten veroorzaken bij mensen die daarvoor gevoelig zijn. Voor mensen die hier moeite mee hebben, is een Ester C®-supplement een aanrader. Ester C® is zachter voor de maag en heeft veel andere voordelen. Naast Ester C® kan er ook worden gekozen voor Natuurlijke Vitamine C, Vitamine C Plus of natuurlijke vitamine C gecombineerd met vitamine B.

U kunt ook bij ons terecht voor gebufferde vitamine C. Dit is een bijzondere vorm van vitamine C. Het is namelijk een niet-zure, maagvriendelijke vorm. Deze goed opneembare en biologisch beschikbare vorm van vitamine C wordt door ons lichaam twee keer zo snel opgenomen als reguliere vitamine C. Ook blijft de vitamine vier keer langer in ons lichaam aanwezig.

Daarnaast hebben we Liposomale Vitamine C. Liposomale vitamine C is een geavanceerde vorm van vitamine C, opgeslagen in kleine vetbolletjes (liposomen). 

Een andere, natuurlijke bron van vitamine C vormen de superfruitcapsules. Bessen zijn bijvoorbeeld van nature vitamine C-bommetjes, maar amlafruit, acerola en duindoornbes zijn echte toppers op dit gebied.

Als andere optie kunt u als natuurlijke aanvulling op vitamine C ook gebruikmaken van verschillende groente -en fruitpoeders. Het voordeel van deze poeders is dat er niets aan is toegevoegd. Het fruit of de groente is na de oogst meteen gevriesdroogd en vermalen. Deze poeders zijn wel kwetsbaar voor vocht en dienen daarom zorgvuldig droog en afgesloten te worden bewaard. Met de fruitpoeders kunt u op een eenvoudige en gemakkelijke manier de voedingswaarde van uw yoghurt of smoothies verhogen.

“Vitamine C is een kwetsbare vitamine”

Vijanden van vitamine C

  • Vitamine C is een ‘kwetsbare’ vitamine. Daarom is het zo belangrijk dat de inname voldoende is. Als wateroplosbare vitamine wordt vitamine C makkelijk door het lichaam uitgescheiden. Als u veel water (> 2,5 liter per dag) drinkt, zal een groot deel van de vitamine C verloren gaan. Neem extra vitamine C als u grote hoeveelheden water drinkt.
  • Vitamine C houdt er ook niet van te worden gekookt. Kook groente daarom altijd in weinig water en zo kort mogelijk. Voor behoud van vitamine C kunt u groente ook kort roerbakken. Neem dagelijks ook rauwe groente en ruim fruit.
  • Stress en infecties zijn eveneens grootverbruikers aan vitamine C, maar de grootste vijand van vitamine C is roken. Per sigaret heeft u 35 mg vitamine C extra nodig. Uw lichaam kan dan beter bescherming bieden tegen de schadelijke stoffen uit een sigaret.

“Mensen met chronische stress hebben een sterk verhoogde behoefte aan vitamine C"

Wie hebben er baat bij extra vitamine C?

Naast goede voeding hebben sommige mensen baat bij extra vitamine C in de vorm van supplementen.

  • Rokers. Zoals net genoemd, hebben rokers een hoge behoefte aan vitamine C. De hoeveelheid is vaak zo hoog dat deze niet met voeding binnen is te krijgen.
  • Mensen met stress. Als u last heeft van chronische stress dan is de behoefte aan vitamine C sterk verhoogd. Mede doordat u in stressvolle tijden vaak voedingsmiddelen kiest die weinig vitamines bevatten, zoals kant-en-klaar maaltijden, snacks, koffie en alcohol.
  • Vegetariërs en veganisten. Misschien verrassend, maar vegetariërs en veganisten kunnen baat hebben bij extra vitamine C. Vitamine C zorgt ervoor dat plantaardig ijzer beter wordt opgenomen. IJzer is namelijk een onmisbaar mineraal bij de energieproductie van onze lichaamscellen.

Kortom, om uw lichaam gezond en sterk te krijgen, is het belangrijk om goed op uw voeding te letten. Voor wie zijn of haar lichaam in topconditie wil houden, kan suppletie goede ondersteuning bieden.  

Meer weten?

Wilt u meer weten over ons vitamine C-assortiment? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze deskundige medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief). Zij staan u graag te woord.