De unieke eigenschappen van krillolie Krill

Krillolie? Wat is dat? De meeste mensen zijn bekend met visolie, maar hebben nog nooit van krillolie gehoord. Krillolie is net als visolie een bron aan omega 3-vetzuren EPA en DHA. Deze vetzuren zijn goed voor de hersenen en het hart. Maar waarom kiezen voor krillolie als u ook visolie kunt gebruiken? 

Omega 3-vetzuren

De laatste jaren is er meer aandacht voor omega 3-vetzuren. Dit komt omdat de Westerse voeding een ongunstige verhouding heeft tussen omega 3- en 6-vetzuren. Op dit moment is de verhouding 1:20. Over wat de gunstigste verhouding is, bestaat nog veel discussie. Men vermoedt dat de verhouding omega 3 en omega 6 tussen de 1:2 en 1:5 hoort te liggen. Vele malen lager dus.

Soorten omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren zijn essentiële vetzuren. Dat wil zeggen dat het lichaam ze niet zelf kan aanmaken.

Onder omega 3-vetzuren vallen:

  • ALA (alfalinoleenzuur): komt met name voor in plantaardige oliën, zoals chiazaadolie, lijnzaadolie en sojaolie. Andere bronnen van ALA zijn vlees, brood, linzen, sojabonen en groene bladgroente.
  • EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur): EPA en DHA komen voor in vette vis en schaal- en schelpdieren.

Omdat de mens niet in staat is voldoende ALA om te zetten naar EPA en DHA, is er interesse ontstaan in het gebruik van visolie en krillolie.

“De verhouding tussen omega 3- en omega 6-vetzuren in de Westerse voeding is uit balans"

Hoe komt het dat krill veel EPA en DHA bevat?

KrillolieKrillolie

Krill eet plankton en algen. Algen bevatten ALA (alfalinoleenzuur). Krill kan dit omzetten naar EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Vissen eten krill. De omega 3-vetzuren komen op deze manier in de vis terecht en uiteindelijk in de visolie-capsules. Hoewel krillolie en visolie beide een bron van omega 3-vetzuren zijn, zijn het toch twee verschillende oliën. Niet alleen de herkomst is anders, ook de samenstelling.

“Wist u dat 'krill' in het Noors 'vislarven' betekent?"

Wat is krillolie?

Krillolie wordt uit krill gewonnen. Krill zijn half-doorzichtige, garnaalachtige zeediertjes. Het woord ‘krill’ komt uit het Noors en betekent 'vislarven'. De visserij op krill vindt met name plaats in de Antarctische wateren. Krill wordt duurzaam en ecologisch verantwoord gevangen. Hierdoor is er geen sprake van overbevissing. De Commision for the Conservation of the Antarctic Marine Living Resources (CCAMLR) houdt dit allemaal in de gaten. Omdat krill laag in de voedselketen staat, is krillolie van nature arm aan verontreinigingen, zoals zware metalen en PCB’s.

KrillKrill

“Krillolie is van nature arm aan zware metalen en PCB's. Dit komt doordat krill laag in de voedselketen staat”

4 Redenen waarom krillolie uniek is

Er zijn 4 redenen waarom krillolie uniek is ten opzichte van visolie. 

  • Krill staat laag in de voedselketen. Hierdoor is krillolie van nature arm aan verontreinigingen, zoals zware metalen en PCB’s.
  • Krillolie bevat omega 3-vetzuren in een andere vorm dan visolie, namelijk in de fosfolipidenvorm. Fosfolipiden vormen de bakstenen en cement waarmee iedere celwand in ons lichaam is opgebouwd. Alle stoffen die  aan fosfolipiden zijn verbonden, kunnen hierdoor sneller door het lichaam worden opgenomen. Met andere woorden: krillolie wordt sneller en makkelijker opgenomen dan visolie.
  • Krillolie bevat veel antioxidanten, zoals vitamine E, bètacaroteen en de carotenoïden canthaxanthine en astaxanthine. Antioxidanten zijn de beschermers van onze cellen en weefsels.
  • Krillolie is smaak- en geurloos. Dat zorgt ervoor dat u geen onaangename smaak in uw mond krijgt, in tegenstelling tot bij sommige soorten visolie.  

Krillolie van vitaminesperpost.nl

De krillolie van vitaminesperpost.nl is afkomstig van duurzame MSC-gecertificeerde visserij in Antarctica.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over omega 3-vetzuren, visolie of krillolie? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze deskundige medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).