De unieke eigenschappen van krill olie De unieke eigenschappen van krill olie

Krill olie? Wat is dat? De meeste mensen zijn bekend met visolie, maar hebben nog nooit van krill olie gehoord. Krill olie is net als visolie een bron aan omega 3-vetzuren EPA en DHA. Deze vetzuren zijn goed voor de hersenen en het hart. Maar waarom kiezen voor krill olie als u ook visolie kunt gebruiken? 

 

Omega 3-vetzuren

De laatste jaren is er meer aandacht voor omega 3-vetzuren. Dit komt omdat de Westerse voeding een ongunstige verhouding heeft tussen omega 3- en 6-vetzuren. Op dit moment is de verhouding 1:20. Over wat de gunstigste verhouding is, bestaat nog veel discussie. Men vermoedt dat de verhouding omega 3 en omega 6 tussen de 1:2 en 1:5 hoort te liggen. Vele malen lager dus.

Soorten omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren zijn essentiële vetzuren. Dat wil zeggen dat het lichaam ze niet zelf kan aanmaken. In het blog “Visolie met EPA en DHA” wordt hier dieper op ingegaan.

Onder omega 3-vetzuren vallen:

  • ALA (alfalinoleenzuur): komt met name voor in plantaardige oliën, zoals chiazaad olie, lijnzaadolie en sojaolie. Andere bronnen van ALA zijn vlees, brood, linzen, sojabonen en groene bladgroenten.
  • EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur): EPA en DHA komen voor in vette vis en schaal- en schelpdieren.

Omdat de mens niet in staat is voldoende ALA om te zetten naar EPA en DHA, is er interesse gekomen in het gebruik van visolie capsules en krill olie.

“De verhouding tussen omega 3- en omega 6-vetzuren in de Westerse voeding is uit balans"

Hoe komt het dat krill veel EPA en DHA bevat?

Krill eet plankton en algen. Algen bevatten ALA (alfalinoleenzuur). Krill kan dit omzetten naar EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Vissen eten krill. De omega 3-vetzuren komen op deze manier in de vis terecht en uiteindelijk in de visolie capsules. Lees voor meer informatie het blog “Vette vis: boordevol visolie”. Hoewel krill olie en visolie beide een bron zijn van omega 3-vetzuren, zijn het toch twee verschillende oliën. Niet alleen de herkomst is anders, ook de samenstelling van krillolie is anders dan visolie.

“Wist u dat 'krill' in het Noors 'vislarven' betekent?"

Wat is krill olie?

Krill olie wordt gewonnen uit krill. Krill zijn half-doorzichtige, garnaalachtige zeediertjes. Het woord ‘krill’ komt uit het Noors en betekent vislarven. De visserij op krill vindt met name plaats in de Antarctische wateren. Krill wordt duurzaam en ecologisch verantwoord gevangen. Hierdoor is er geen sprake van overbevissing. De Commision for the Conservation of the Antarctic Marine Living Resources (CCAMLR) houdt dit allemaal in de gaten. Omdat krill laag in de voedselketen staat, is krill olie van nature arm aan verontreinigingen, zoals zware metalen en PCB’s.

“Krill olie is van nature arm aan zware metalen en PCB's. Dit komt doordat krill laag in de voedselketen staat”

4 Punten die krill olie uniek maken

Er zijn 4 punten die krill olie uniek maken ten opzichte van visolie. 

  • Krill staat laag in de voedselketen. Hierdoor is krill olie van nature arm aan verontreinigingen, zoals zware metalen en PCB’s.
  • Krill olie bevat omega 3-vetzuren in een andere vorm dan visolie, namelijk in de fosfolipidenvorm. Fosfolipiden vormen de bakstenen en cement waarmee iedere celwand in ons lichaam is opgebouwd. Alle stoffen die  aan fosfolipiden verbonden zijn, kunnen hierdoor sneller door het lichaam worden opgenomen. Met andere woorden: krill olie wordt sneller en makkelijker opgenomen dan visolie.
  • Krill olie bevat veel antioxidanten, zoals vitamine E, bètacaroteen en de carotenoïden canthaxanthine en astaxanthine. Antioxidanten zijn de beschermers van onze cellen en weefsels.
  • Krill olie is smaak- en geurloos. Dat zorgt ervoor dat u geen onaangename smaak in uw mond krijgt, in tegenstelling tot bij sommige soorten visolie.  

Krill olie van vitaminesperpost.nl

De krill olie van vitaminesperpost.nl is afkomstig van duurzame MSC-gecertificeerde visserij in Antarctica.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over omega 3-vetzuren, visolie capsules of krill olie? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze deskundige medewerkers: tel. 075-612 12 47 (lokaal tarief).