DIM, belangrijke voedingsstof voor de jongere vrouw Drie gelukkige jonge vrouwen met een gave huid

Het mysterieuze hormoon oestrogeen belichaamt de kracht van vrouwelijkheid. Wat is oestrogeen? En wat doet het? Is oestrogeen uw vriend of vijand? Hoe kunt u uw oestrogeenniveau verlagen? En wat heeft DIM uit broccoli hiermee te maken? In dit artikel gaat u ontdekken hoe u uw hormonale harmonie kunt behouden.

Wat is oestrogeen?

Oestrogeen is een van de belangrijkste vrouwelijke geslachtshormonen. Oestrogeen wordt voornamelijk in de eierstokken geproduceerd. Ook wordt oestrogeen in kleinere hoeveelheden in de bijnieren en in het vetweefsel aangemaakt. De belangrijkste vormen van oestrogeen zijn estradiol, estron en estriol, waarbij estradiol de meest actieve vorm is.

OestrogeenOestrogeen

Weetje:

Oestrogeen werd voor het eerst in 1929 ontdekt. Dit leverde de onderzoekers uiteindelijk de Nobelprijs voor de fysiologie en geneeskunde op.

Wat doet oestrogeen?

De belangrijkste eigenschappen van oestrogeen op een rij:

 • Vrouwelijke voortplanting
  Tijdens de puberteit stimuleert oestrogeen de ontwikkeling van de voortplantingsorganen bij meisjes. Het bevordert de groei van de eierstokken, baarmoeder en vagina. Ook draagt dit hormoon bij aan de ontwikkeling van secundaire geslachtskenmerken zoals borstgroei en schaamhaar.
 • Menstruatie
  Oestrogeen speelt een centrale rol in de menstruatie. Het zorgt voor de groei van het baarmoederslijmvlies tijdens de eerste helft van de cyclus.
 • Zwangerschap
  Tijdens de zwangerschap neemt de productie van oestrogeen sterk toe. Dit hormoon is betrokken bij het handhaven van een gezonde zwangerschap door de doorbloeding naar de baarmoeder te verhogen en de ontwikkeling van de foetus te ondersteunen.
 • Vaginale gezondheid
  Oestrogeen speelt ook een rol bij het behoud van de gezondheid van de vagina. Het hormoon helpt bij het handhaven van de vochtigheid en elasticiteit van vaginale weefsels en bij het behoud van een gezonde pH-balans van het lichaam (het zuur-base-evenwicht).

  Naast oestrogeen kan de vochtigheid van de vagina met koudgeperste duindoornbesolie-softgels worden ondersteund. Duindoornbesolie (omega 7) is immers goed voor uw slijmvliezen* en draagt zo aan de slijmvliesfunctie bij droge ogen en vagina*.
 • Stemming en cognitieve functies
  Schommelingen in oestrogeenspiegels worden geassocieerd met stemmingswisselingen en verminderde cognitieve functies, vooral tijdens de menstruatiecyclus en menopauze.
 • Botten
  Tot slot is oestrogeen cruciaal bij het handhaven van de gezondheid en sterkte van de botten. Tijdens de vruchtbare jaren van de vrouw helpt oestrogeen om de botdichtheid te behouden door de botafbraak te remmen en de botopbouw te stimuleren.

Weetje:

De ontdekking en ontwikkeling van oestrogeen hebben een aanzienlijke impact gehad op de gezondheid voor de vrouw. Dit hormoon heeft ervoor gezorgd dat controle over de menstruatiecyclus mogelijk werd en de regulering van menopauzale gezondheidszaken verbeterde.

Is oestrogeen uw vriend of vijand?

Hoeveelheid oestrogeen in het vrouwelijk lichaam per leeftijdscategorieHoeveelheid oestrogeen in het vrouwelijk lichaam per leeftijdscategorie

Na alle bovenstaande positieve eigenschappen van oestrogeen lijkt het of deze belangrijke vrouwelijke regelstof alleen maar goed kan doen. Hoe meer hoe liever, denkt u misschien wel. Het tegendeel is waar. Een overmaat aan oestrogeen kan tot vele gezondheidsissues leiden.

Weetje:

De term oestrogeen vindt zijn oorsprong in het Griekse ‘oistros’. Dit verwijst naar ‘hartstocht’ of ‘drang’.

Welke invloed heeft oestrogeen op de huid?

Oestrogeen hydrateert uw huid en stimuleert de collageen- en elastineproductie. Dit zijn eiwitten die uw huid stevig en veerkrachtig houden. Te veel oestrogeen daarentegen leidt tot een disbalans met andere hormonen. Hierdoor vindt er overproductie van talg plaats. De overmatige aanmaak van de olieachtige substantie talg kan de poriën van de huid verstoppen. Te veel talgaanmaak vormt een duidelijk risico op hormonale huidreacties.

Jonge vrouw met onrustige huid kijkt in de spiegelJonge vrouw met onrustige huid kijkt in de spiegel

Weetje:

Hormonale anticonceptiva, zoals de pil, het spiraaltje, de NuvaRing en de morning-afterpil, kunnen uw oestrogeenspiegel onevenredig verhogen.

Wat is oestrogeendominantie?

Hormonale balansHormonale balans

De term oestrogeendominantie verwijst naar een onevenwichtige verhouding tussen oestrogeen en andere hormonen in het lichaam, zoals progesteron. Bij oestrogeendominantie is er in verhouding met andere hormonen te veel oestrogeen aanwezig in het lichaam.

Weetje:

Peulvruchten, met een speciale vermelding voor sojabonen, sesamzaad, lijnzaad en pompoenzaad bevatten van nature oestrogeen (fyto-oestrogenen). In tegenstelling tot wat velen denken, kunnen deze voedingsmiddelen juist helpen om oestrogeendominantie te verminderen.

Hoe oestrogeen verlagen?

Hieronder treft u nog andere leefstijltips die u kunnen helpen bij het verlagen van uw oestrogeengehalte:

 • Verminder de blootstelling aan xeno-oestrogenen
  Xeno-oestrogenen zijn chemische stoffen die de werking van natuurlijk oestrogeen in het lichaam nabootsen of versterken. Ze zitten in bepaalde plastics, huidverzorgingsproducten, onkruidverdelgers, make-up, afwasmiddelen, bestrijdingsmiddelen, zoetstoffen en andere alledaagse producten. Continue blootstelling aan deze xeno-oestrogenen kan een te veel aan oestrogeen in het lichaam veroorzaken.
 • Zorg voor een goede leverfunctie
  Een gezonde lever is essentieel voor de stofwisseling en de uitscheiding van oestrogeen uit het lichaam. Als de lever overbelast is of niet goed functioneert, leidt dit tot een stapeling van oestrogeen in het lichaam. Naast allerhande voeding- en leefstijltips die goed zijn voor uw leverfunctie, kan ons vegetarisch supplement Leverformule Pro de reinigende werking van uw lever ondersteunen* (artisjok en mariadistel).
 • Eet vezels
  De inname van voldoende vezelrijke voeding zoals groente, fruit, en volkoren granen, helpt bij het verwijderen van overvloedig oestrogeen via de ontlasting.
 • Let op uw gewicht
  Overgewicht kan aan een verhoogde oestrogeenproductie bijdragen omdat vetweefsel oestrogeen produceert. Door het handhaven van een gezond gewicht kan de oestrogeenproductie worden gereguleerd. Ons vegan combinatiesupplement Vetverbrander Plus draagt bij aan uw vetverbranding* en helpt zo om op gewicht te blijven* (Garcinia cambogia).
 • Beperk alcoholgebruik
  Overmatige alcoholinname verhoogt de oestrogeenproductie en verstoort uw leverfunctie. Deze verstoring belemmert de verwijdering van overvloedig oestrogeen uit uw lichaam. Het beperken van uw alcoholconsumptie kan zodoende helpen bij het verlagen van uw oestrogeenspiegel.

Weetje:

Onderzoek heeft aangetoond dat genetische factoren een rol kunnen spelen in de gevoeligheid voor de effecten van oestrogeen. Het begrijpen van deze genetische variaties is belangrijk voor gepersonaliseerde zorg en preventiestrategieën.

Wat is DIM?

Na alle informatie over oestrogeen is het nu tijd voor DIM. De van nature in ons lichaam aanwezige stof DIM (diindolylmethaan) ontstaat bij de afbraak van indol-3-carbinol (I3C). Dit is een natuurproduct dat in kruisbloemige groenten als broccoli, spruitjes, boerenkool en bloemkool voorkomt. DIM wordt in de darmen geabsorbeerd en komt zo in onze bloedbaan terecht.

Molecule van DIM (diindolylmethaan)Molecule van DIM (diindolylmethaan)

Weetje:

DIM werd ontdekt als bijproduct in het onderzoek naar indol-3-carbinol (I3C). Wetenschappers waren bezig met het onderzoeken van de verbindingen in broccoli, toen ze deze fascinerende inhoudsstof ontdekten.

Waar is DIM goed voor?

Twee blije jonge vrouwen Twee blije jonge vrouwen

Vooral jongere vrouwen weten DIM uit broccoli te vinden. De inname van DIM wordt door hen vaak met vitamine B6 gecombineerd. Deze wateroplosbare vitamine reguleert immers mede de activiteit van hormonen. Hoe jonger de vrouw, hoe meer lichaamseigen aanmaak er is van het hormoon oestrogeen.

We vertelden u al dat te veel aanmaak van oestrogeen kan leiden tot hormonale huidreacties. Naast vele andere toepassingen wordt DIM uit broccoli vaak voor de huid van de wat jongere vrouw ingezet. DIM maakt uw huid immers van binnenuit mooier en zorgt zo voor een normaal uiterlijk van de huid. Oftewel: met DIM uit broccoli ondersteunt u maximale heelhuidse heilzaamheid.

Weetje:

DIM wordt vaak met kurkuma, groene thee en/of resveratrol gecombineerd. Uit wetenschappelijke studies blijkt dat deze natuurlijke inhoudsstoffen elkaars toepassingen ondersteunen.

Wanneer DIM innemen?

Er is geen eensluidendheid over het meest ideale innamemoment van DIM. Veel vrouwen geven er de voorkeur aan om DIM tijdens een maaltijd in te nemen. Voeding ondersteunt immers de opname van deze belangrijke inhoudsstof.

Grafische presentatie van het innemen van een DIM-capsule bij een maaltijd Grafische presentatie van het innemen van een DIM-capsule bij een maaltijd

Weetje:

Naast inname door mensen wordt DIM ook toegepast als supplement in dierenvoeding, met name voor koeien en varkens.

DIM zit van nature in broccoli

Vrouw met broccoli in haar handVrouw met broccoli in haar hand

Broccoli is de rijkste bron van DIM. De groene groente broccoli bevat echter nog veel meer goede inhoudsstoffen. Zeker ook bij hormonale huidreacties. Als toegift op dit artikel vindt u daarom hieronder een recept voor een gezichtsmasker met broccolipoeder, toegespitst op een normaal uiterlijk van de huid. In het bijzonder voor de jongere vrouw kan DIM uit broccoli, gecombineerd met dit gezichtsmasker, u effectief helpen de huid van uw gezicht zachter, gladder en soepeler te maken!

Mogen de inzichten van dit artikel over oestrogeen u inspireren om bewuste keuzes te maken voor uw (gezichts)huid, uw gezondheid en uw welzijn, om hiermee het hormonale evenwicht van uw lichaam te omarmen!

*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.

Gezichtsmasker voor een normaal uiterlijk van de huid

Vrouw ligt klaar voor haar gezichtsmaskerVrouw ligt klaar voor haar gezichtsmasker

Ingrediënten:

 

Bereiding:

 • Maak onze capsule van de gezichtsolie zwarte komijn open en meng de inhoud met de jojoba-olie en het broccolipoeder in een kleine kom tot een gladde pasta. 
 • Voeg vervolgens de honing toe aan dit mengsel en meng goed door.
 • Reinig het gezicht met een natuurlijk huiduitdrogend reinigingsproduct, bijvoorbeeld verdunde tea tree-olie. Let op: zijn er delen van het gezicht die geen onzuiverheden kennen, reinig deze delen dan met een natuurlijk niet-huiduitdrogend reinigingsproduct, zoals verdund colloïdaal zilverwater.
 • Dep vervolgens de huid droog.
 • Breng het masker gelijkmatig aan op het gezicht, vermijd het gebied rond de ogen.
 • Laat het masker 15 tot 20 minuten intrekken zodat de ingrediënten goed hun werk kunnen doen. 
 • Spoel het masker af met lauwwarm water en dep het gezicht voorzichtig droog met een schone handdoek.
 • Breng daarna een kleine hoeveelheid hydraterende gezichtscrème aan die geschikt is voor de gevoelige huid. Het liefst een crème met hierin hyaluronzuur en een SPF-factor (bescherming tegen de schadelijke stralen van de zon). Belangrijk is dat u deze crème rechtsdraaiend aanbrengt, oftewel met de klok mee.

Dit masker kunt u één tot twee keer per week gebruiken om uw huid te reinigen, te kalmeren en te verzachten. Het ideale gezichtsmasker voor een normaal uiterlijk van uw huid!

(Bron: eigen samenstelling vitaminesperpost.nl)

Vragen of advies?

Wilt u meer weten de voedingsstof DIM, ons gezichtsmasker met broccolipoeder en zwarte komijnolie voor een normale huid of andere supplementen voor de huid? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).