Glanzend haar en een stralende huid met teunisbloemolie Teunisbloemolie

Tijdens mijn dagelijkse wandeling naar het werk zie ik vaak op de vreemdste plekken charmante gele bloemen groeien. In het gras, rondom gebouwen en in de berm. Deze charmante bloem is de teunisbloem. Een bijzonder plantje met een interessante achtergrond en verrassend veel gezonde kwaliteiten. Dit keer nemen we u mee in de wereld van de teunisbloem.

De geschiedenis van de teunisbloem 

Plant met 3 teunisbloemenPlant met 3 teunisbloemen

De teunisbloem vindt z'n oorsprong in Noord- en Zuid-Amerika. Daar maakten de inheemse bevolking veelvuldig gebruik van de plant. Van de zaden werden infusies gemaakt en de bladeren, wortels en stengels werden als voedsel verorberd. Omstreeks de 17e eeuw kwam de teunisbloem naar Europa, via de botanische tuin van Padua. Dit was de eerste botanische tuin ter wereld. Gelegen in Italië diende deze tuin als basis voor het begrijpen van de relatie tussen natuur en cultuur. Hij staat dan ook op de Werelderfgoedlijst.

De Latijnse naam van de teunisbloem, Oenothera biennis L., verwijst naar het Griekse woord ‘Oinos’, dat wijn betekent. Dit weerspiegelt een oud volksgeloof dat de plant een kater zou verminderen. De Nederlandse benaming komt van Sint Antonius van Padua, omdat de plant altijd rond diens gedenkdag bloeit.

"Wist u dat de teunisbloem ook wel ‘nachtbloesem’ of ‘evening primrose’ wordt genoemd? De bloem gaat namelijk pas open als de zon onder is en verwelkt als hij weer opkomt."

De voordelen van teunisbloemolie

Om teunisbloemolie te verkrijgen, wordt de olie door middel van een koude persing uit de zaden geperst. De olie kan direct als vloeistof of in de vorm van capsules worden gebruikt. Teunisbloemolie wordt als een nuttig voedingssupplement beschouwd omdat het een goede bron is van essentiële vetzuren. Zo bevat het een hoge concentratie linolzuur (LA) en omega 6-vetten (gammalinoleenzuur, GLA). Ons lichaam kan deze essentiële vetzuren niet zelf produceren. We moeten ze uit onze voeding halen.

Knoppen van de teunisbloemKnoppen van de teunisbloem

Gammalinoleenzuur en linolzuur bevatten de volgende gezondheidsondersteunende eigenschappen:

  • ze ondersteunen het hart en de bloedvaten*
  • ze dragen bij aan een normale hormoonhuishouding*
  • ze ondersteunen een normale menstruatie *
  • en ze verzorgen de huid van binnenuit*

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Supplement met koudgeperste teunisbloemolie

Softgels met teunisbloemolieSoftgels met teunisbloemolie

Om gemakkelijk van alle gezondheidsvoordelen gebruik te kunnen maken, kunt u bij vitaminesperpost.nl terecht voor teunisbloemolie softgels. Dit supplement bevat maar liefst 1000 mg koudgeperste teunisbloemolie. Daarvan bestaat 100 mg uit gammalinoleenzuur (GLA). Koudgeperst betekent dat de olie tijdens het proces van persing niet is verwarmd, waardoor alle waardevolle stoffen behouden blijven. De olie is verpakt in een softgel van rundergelatine

Vegan Teunisbloemolie

Natuurlijk is teunisbloemolie van zichzelf al vegan, maar omdat bovenstaand supplement is verpakt in een softgel van dierlijke afkomst, verkopen wij daarnaast ook een teunisbloem supplement in een innovatieve 'liquid capsule'. Deze capsule is gemaakt van plantaardig HPMC waardoor dit supplement volledig vegan is. Vegan Teunisbloemolie bevat 500 mg koudgeperste teunisbloemolie per liquid capsule waarvan 9% GLA.

“De teunisbloem werd de plantaardige muze van wetenschapper en onderzoeker Hugo de Vries”

Wereldberoemd door mutatietheorie

De teunisbloem is wereldberoemd geworden omdat professor Hugo de Vries de bloem veelvuldig gebruikte om zijn mutatietheorie mee te staven. De professor experimenteerde al sinds 1889 met het kweken en kruisen van planten in de proeftuin van de Amsterdamse Hortus Botanicus. Tot hij op een dag in een veldje met wilde teunisbloemen terecht kwam en observeerde dat een deel van de bloemen opvallend afweek van de anderen. De teunisbloem werd vanaf dat moment zijn plantaardige muze. In zijn later geschreven mutatietheorie zet hij een evolutietheorie uiteen. Hij constateerde dat nieuwe soorten kunnen ontstaan dankzij sprongen of ‘mutaties’, in plaats van in zeer kleine stappen zoals Darwin beschreef. 

TeunisbloemenTeunisbloemen

Kan ik teunisbloemolie met andere kruiden combineren?

Teunisbloemolie is prima met andere kruiden te combineren. Zo kunt u optimaal gebruik maken van alle voordelen die Moeder Natuur ons heeft te bieden. Een greep uit bekende combinaties: 

  • Met brandnetelbladextract, dat een bijdrage levert aan het gezond houden van de huid*
  • Met het driekleurig viooltje, dat de huid voedt en beschermt*
  • Met heermoes, dat goed is voor huid, haar en nagels*

‘’De Fransen noemen de wortels van de teunisbloem ook wel ‘Jambon végétal’, vanwege de rozige kleur en bijzondere smaak’’

Koken met teunisbloem

De wortels van de teunisbloemDe wortels van de teunisbloem

De teunisbloem is goed eetbaar. De wortels, bladeren, bloemen en zaden kunnen tot smakelijke gerechten worden verwerkt. U kunt bijvoorbeeld uw kruidenboter of salade opleuken door de bloemen te gebruiken. De wortels zijn eetbaar zolang er nog geen scheuten zijn. De Fransen noemen deze wortels ook wel ‘Jambon végétal’, vanwege de rozige kleur en bijzondere smaak. Ze zijn geschikt voor salades of ovenschotels. Let u er wel bij het plukken van de teunisbloem op dat deze uit een schoon stukje natuur komt. 

Kappertjes van bloemknoppen

Kappertjes van bloemknopjesKappertjes van bloemknopjes

Ingrediënten:

  • 3 dl witte wijnazijn
  • 3 laurierblaadjes
  • 1/2 theelepel gekneusde pimentkorrels
  • eventueel wat citroenschil of citroengras
  • 1 theelepel gekneusde peperkorrels
  • 1/2 theelepel suiker
  • 1 theelepel zout
  • 2 sjalotjes in ringen gesneden
  • 3 kopjes bloemknopjes
  • 2 dl water

Bereidingswijze:

  • Meng alle ingrediënten met de azijn behalve de sjalotjes en bloemknoppen
  • Kook en laat het mengsel 10 minuten trekken
  • Zeef de azijn
  • Zet terug op het vuur en voeg de sjalotjes toe 
  • Laat dit een paar minuten pruttelen en voeg de bloemknopjes toe 
  • Laat wederom een paar minuten pruttelen 
  • Vul wat glazen potten met de bloemknoppen en giet de kokendhete vloeistof er op zodat alles onder staat
  • Sluit de potten en zet deze 10 minuten op 90 graden in de oven

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over teunisbloemolie? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).