Adrenaline: goed of slecht? Racewagen

Zit u ook elk Formule 1-weekend op het puntje van uw stoel voor de buis? Gaat uw hartslag meteen omhoog als Max Verstappen in zijn auto stapt en aan de race begint? Dan ervaart u waarschijnlijk een verhoogde adrenaline-aanmaak. Max wordt tijdens de wedstrijd in overtreffende trap door dit hormoon gedreven. Zonder adrenaline geen goede race. Wat doet dit hormoon dan precies in ons lichaam? Is het goed of slecht voor ons? 

Wat is adrenaline? 

Schematisch overzicht adrenalineproductieSchematisch overzicht adrenalineproductie

Adrenaline is een stresshormoon en neurotransmitter. Neurotransmitters zijn ‘boodschapperstofjes’ die signalen van onze zenuwcellen naar onze spieren, klieren en andere zenuwen sturen. Onder invloed van stress maken de bijnieren dit hormoon aan, waarna het in ons bloed belandt. Vanuit het bloed wordt de adrenaline door uw lichaam verspreid. Op die manier komt u in een ‘vecht-of-vlucht’-toestand. Uw hartslag gaat omhoog, uw bloeddruk stijgt, de ademhaling versnelt en er komt meer glucose oftewel suiker in uw bloed.

Parallel aan dit proces maakt uw lichaam noradrenaline aan. Dit is eveneens een hormoon, maar het heeft een andere functie dan adrenaline. Noradrenaline zorgt voor meer toevoer van bloed naar de hersenen en het zenuwstelsel. Een prettige bijkomstigheid hiervan is dat u in een stresssituatie een beter geheugen hebt en alerter bent.

“Met de aanmaak van adrenaline bent u klaar voor actie”

Andere hormonen: serotonine, dopamine en oxytocine

Met de aanmaak van adrenaline bent u klaar voor actie. We kennen echter nog andere hormonen die van invloed op onze gemoedstoestand zijn. Zo zijn ook serotonine en dopamine belangrijke stofjes in ons brein. Serotonine staat bekend als gelukshormoon en dopamine is onderdeel van het beloningssysteem in onze hersenen. En dan hebben we nog het ‘knuffelhormoon’ oxytocine dat vrijkomt als we een heerlijke omhelzing krijgen.

Twee knuffelende vrouwenTwee knuffelende vrouwen

“Het is van cruciaal belang dat we adrenaline kunnen aanmaken”

Wanneer komt adrenaline vrij?

Mensen in een achtbaanMensen in een achtbaan

We maken adrenaline aan als ons lichaam denkt dat het in gevaar is. Dit kan zijn als u een superspannende film of een ijzingwekkende race met Max Verstappen ziet, maar ook als u een spannend boek leest, in een achtbaan stapt of in een gevaarlijke verkeerssituatie belandt. Het hormoon zorgt ervoor dat u in een fractie van een seconde kunt reageren. Het is dus van cruciaal dat we dit hormoon kunnen aanmaken.

Overigens komt adrenaline niet alleen in dit soort situaties vrij. We maken het hormoon eveneens aan als we sporten, als we boos of geïrriteerd zijn en als we seks hebben.

“Sporters en zogenoemde ‘adrenalinejunkies’ bezitten het COMT-gen”

Hoe zit het met adrenalinejunkies?

Verschillende types mensen maken op verscheidene wijzen adrenaline aan. Dit heeft te maken met een gen genaamd COMT. Dit gen breekt effectief adrenaline af en zorgt voor een laag gemiddeld adrenalineniveau. Deze mensen hebben een hogere stressbestendigheid en een hogere pijngrens dan mensen die dit gen ontberen. Sporters en zogenoemde ‘adrenalinejunkies’ bezitten meestal dit gen. Ze hebben het nodig voor extreme sporten als bungeejumpen, skydiven, parachutespringen en - in het geval van Max Verstappen - om te kunnen racen.

Vrouw doet aan bungiejumpenVrouw doet aan bungiejumpen

De adrenaline regelt dat hun hersenen effectief aan het werk gaan. Het denkvermogen verbetert en ze kunnen zich beter concentreren.

“Wie permanent stress ervaart, maakt ook continue adrenaline aan”

Is adrenaline goed of slecht voor ons?

In sommige situaties is het natuurlijk hartstikke belangrijk dat we alert en snel reageren. Stel er komt net een auto met grote vaart aangereden terwijl u net het zebrapad oversteekt. De korte stoot adrenaline die dan door uw lichaam vliegt, zorgt ervoor dat u op tijd kunt wegkomen. Adrenaline houdt u dus veilig. Wie echter voortdurend stress ervaart, maakt ook continue adrenaline aan. Dit is niet gezond. Het lichaam bevindt zich dan immers in een permanente staat van paraatheid. Dit kan het hormonale systeem ontwrichten en negatieve gevolgen voor uw lichaam hebben.

Jongeman met buikpijn van de stressJongeman met buikpijn van de stress

Bij langdurige stress worden op termijn alleen de belangrijkste lichaamsfuncties geactiveerd. Organen die niet bij het ‘overleven’ zijn betrokken, worden dan in de wacht gezet. Het spreekt voor zich dat dit niet goed voor ons is. Adrenaline stopt dan onder meer het proces waarin continu lichaamscellen worden vernieuwd. Dit heeft als gevolg dat de doorbloeding van de huid afneemt en bijvoorbeeld wondjes minder snel genezen.

Ook gaat er minder bloed naar de darmen en het spijsverteringsstelsel. Niet zo vreemd dus dat stress letterlijk buikpijn kan veroorzaken.

“Cortisol is onder meer belangrijk voor ons dag- en nachtritme”

Wat is het verschil tussen adrenaline en cortisol?

Wie (nor)adrenaline noemt, noemt ook cortisol. Dit is het derde stresshormoon dat ontstaat als gevolg van het vrijkomen van adrenaline en noradrenaline. Het wordt eveneens in de bijnier aangemaakt. Cortisol vangt de energie op die door de andere hormonen is omgezet en zorgt dat het lichaam weer in balans komt. In de ochtend is het cortisolniveau het hoogst en naarmate de dag vordert, neemt het af. Cortisol is onder meer belangrijk voor ons dag- en nachtritme. Ook zorgt het voor een verhoogde bloedsuikerspiegel als u stress ervaart.

Illustratie dag- en nachtritmeIllustratie dag- en nachtritme

Wie veel en langdurig onder spanning staat en daardoor voortdurend een verhoogd cortisolniveau heeft, kan hier lichamelijke perikelen aan overhouden. Ontspanning is en blijft van essentieel belang voor ons lichaam en z’n processen.

“Adrenaline kan ons kortstondig een prettig gevoel verschaffen”

Hoe kan ik mijn adrenaline weer op peil brengen? 

Stelletje in het bosStelletje in het bos

Uit bovenstaande mag blijken dat langdurig hoge adrenaline-aanmaak verre van gezond is. Adrenaline kan ons kortstondig een prettig gevoel verschaffen, maar op termijn heeft ons lichaam behoefte aan ontspanning. Deze broodnodige ontspanning kunt u op diverse manieren bereiken. Onderstaand vindt u enkele tips om uw adrenaline weer op peil te krijgen.

  • Maak een lange boswandeling. Wandelen in de natuur werkt immers stressverlagend.
  • Zoek het gezelschap van vrienden en familie op. Sociale interactie is een goede manier om te relaxen.
  • Ga een eindje hardlopen. Tijdens het hardlopen maakt u namelijk endorfines aan die het adrenalineniveau verlagen.
  • Volg een yoga- of meditatiecursus. Het spreekt voor zich dat deze helpen ontspannen, zodat uw adrenalinegehalte alras daalt.
  • Geef uw partner een lekkere knuffel. Hierbij komt oxytocine vrij. Dit hormoon maakt ons kalm waardoor onze hartslag daalt en we rust en verbinding ervaren. 

“Sommige supplementen kunnen u wellicht net dat steuntje in de rug geven” 

5 voedingssupplementen om uw adrenaline-aanmaak te beheersen

Heeft u bovenstaande tips al geprobeerd en ervaart u (te) weinig effect? In dat geval zou u het met aanvullende suppletie kunnen proberen. Sommige supplementen kunnen u wellicht net dat steuntje in de rug geven dat u nodig heeft om uw adrenalineniveau te beheersen. We noemen er enkele die u hierbij kunnen helpen.

  • Lactium®: Dit is een gepatenteerd ingrediënt dat uw bondgenoot in stressvolle tijden kan zijn. De peptiden in Lactium® hebben het vermogen om op de receptoren van de boodschapperstof GABA in onze hersenen in te werken. Wij hebben bovendien biotine en de actieve vorm van foliumzuur, folaat, aan het supplement toegevoegd. Biotine maakt u minder stressgevoelig en is gunstig voor een goede geestelijke balans. Folaat heeft onder meer een gunstige werking op het zenuwstelsel en draagt bij aan de gemoedstoestand.
  • Ashwagandha Premium: Dit is een van onze meest gewaardeerde ayurvedische supplementen bij stress* en spanning*. We hebben aan dit supplement ETAS®50 asperge-extract en het aminozuur L-theanine toegevoegd. Tenslotte bevat dit supplement BioPerine®, dat helpt bij de opname van voedingsstoffen in ons lichaam.
  • Ultra Omega 3: Onze topformule Ultra Omega 3 bevat softgels met een hoge concentratie omega 3-vetzuren en de antioxidant vitamine E. Iedere softgel bevat 400 mg EPA en 300 mg DHA. Omega 3 wordt ook weleens de ‘smeerolie van ons brein’ genoemd. Bovendien is het goed voor ons gezichtsvermogen¹ en de hersenfunctie¹. De combinatie van EPA en DHA levert een positieve bijdrage aan de normale werking van het hart².
  • Schisandrabes: Deze bes behoort tot de belangrijkste Chinese kruiden voor energie* en vitaliteit*. Bovendien kan deze bes bij stress* worden gebruikt. Het is een algemeen versterkend middel dat lichaamsprocessen ondersteunt.
  • Vitamine C: Stress berooft ons lichaam van belangrijke voedingsstoffen als vitamine C. Deze vitamine is onontbeerlijk voor een goed immuunsysteem. Daarnaast draagt vitamine C bij aan de vorming van collageen. Collageen is weer van belang voor de conditie van onze bloedvaten en de huid. Bovendien is deze vitamine goed voor de hersenfunctie, het geheugen en de concentratie.
Schisandra besSchisandra bes

Is adrenaline nou goed of slecht? Concluderend kunnen we stellen dat adrenaline in sommige situaties onontbeerlijk is. Langdurige hoge adrenalineniveaus zijn echter onwenselijk. Probeer deze dus te vermijden. 

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

¹ Dit gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg DHA.
 ² Dit gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg EPA en DHA.

Vragen of advies?

Natuurlijk kunt u bij ons voor veel meer supplementen terecht die een gunstige invloed op de gemoedstoestand hebben. Komt u er zelf niet uit? Neem dan contact op met onze medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).