Waarom is appelazijn zo populair? Flesje appelazijn

Appelazijn. De één zweert bij een ochtendlijk glaasje met dit zure goedje, de ander gruwelt ervan. Feit is dat appelazijn razend populair is en dat je er alle kanten mee uit kunt. Waar komt de bejubelde status van appelazijn vandaan? Is het een wondermiddel of een hype?

Hoe is azijn ontstaan?

Potten groente met azijnPotten groente met azijn

Azijn zoals wij ‘m kennen, wordt al duizenden jaren gebruikt. Oorspronkelijk heet azijn ‘vinaigre’. Dit Franse woord verwijst naar ‘vin’ (wijn) en ‘aigre’ (zuur) oftewel ‘zure wijn’. Men ontdekte de azijn doordat op een dag druivensap ging gisten en zo in wijn en vervolgens in azijn veranderde. De oudste bewijzen voor het bestaan van azijn zijn in Midden-Oosten gevonden.

Zo werd 5000 v. Chr. in het oude Babylon al azijn gebruikt voor het conserveren van levensmiddelen. Meestal werd het van wijn, bier, dadelpalmsap of dadelhoning gemaakt. Ook in het Oude Testament wordt over azijn gesproken. Zo werd ver voor onze jaartelling in de grote wijngebieden van Palestina (ca. 700 v. Chr.) al azijn geproduceerd. Het werd vooral als smaakmaker en conserveringsmiddel gebruikt maar werd ook verdund met wijn gewoon gedronken.

In het oude Egypte, het Romeinse Rijk en Griekenland was het gebruik van azijn eveneens bekend. De azijn werd, vergelijkbaar met wijn, bewaard, vervoerd en verhandeld in amfora’s. Dit zijn de bekende kruiken die onderaan in een punt uitlopen en twee oren hebben. Een geschrift van de Romein Cato dat bewaard is gebleven, beschrijft het gebruik van azijn onder meer als drankje voor de slaven. De azijn werd hiervoor vermengd met wijn en gekookt water.

Toen het Romeinse Rijk instortte, werd azijn tot aan de vroege Middeleeuwen louter in huiselijk kring geproduceerd. De handel lag volledig op z’n gat. Nadat deze in de Middeleeuwen weer opbloeide en de gildes ontstonden, werd de Franse stad Orléans het middelpunt van de azijnindustrie. Men concentreerde zich op bier- en wijnazijn. In deze periode werd azijn nog steeds vooral culinair en als conserveringsmiddel ingezet, maar kreeg het ook andere waardes. Zo dacht men dat men zich tegen de pest kon beschermen door zich met azijn in te smeren.

“Traditioneel wordt elke azijn gemaakt door een langdurig en traag fermentatieproces”

Wat is (appel)azijn?

Appelazijn wordt eveneens al eeuwen gebruikt. De vader van de westerse heilkunde, Hippocrates (ca. 460 v. chr.), gebruikte het al om wonden schoon mee te maken en te houden. Het wordt ook wel appelciderazijn of appelcider genoemd, hoewel de laatste term meer aan een warm zomerterras doet denken dan aan dit zure goedje. Traditioneel wordt elke azijn gemaakt door een langdurig en traag fermentatieproces. Hierdoor ontstaan allerlei bioactieve stoffen zoals azijnzuur, galluszuur en catechines.

Appelschillen in een grote glazen potAppelschillen in een grote glazen pot

Appelazijn wordt níet van appelsap gemaakt maar door biologische appelschillen en klokhuizen een aantal weken in water te fermenteren. Soms wordt er droge gist aan toegevoegd of een zogenaamde 'azijnmoeder'.  Tijdens het fermentatieproces worden de suikers uit de schillen omgezet in alcohol en vervolgens in azijn. Dit proces duurt 1 tot 2 maanden. 

"Troebele appelazijn is ongeraffineerd en bevat nog steeds de moeder"

Troebel of helder?

Troebel appelsapTroebel appelsap

We kennen twee soorten appelazijn: troebele en heldere. Troebele appelazijn is ongeraffineerd en bevat nog steeds ‘de moeder’. Als ‘de moeder’ nog aanwezig is, betekent dit dat de cultuur van gunstige stoffen in de appelazijn niet door verhitting is vernietigd.

De troebele appelazijn bevat namelijk een scala aan goede stoffen, zoals de vitamines A, B1, B2, B6, C en E. Bovendien treffen we de mineralen calcium, kalium, magnesium, fosfor, ijzer en mangaan in de azijn aan plus enkele aminozuren en antioxidanten.

Heldere appelazijn is bewerkt. Door dit proces kunnen allerlei goede stoffen verloren gaan omdat de vloeistof is gepasteuriseerd. Helder (appel)azijn in water kan overigens wel prima voor de grote lenteschoonmaak in uw huis worden ingezet, omdat-ie geen resten achterlaat.

“Fermenteren draagt eraan bij dat voedingsstoffen beter door het lichaam worden opgenomen”

Appelazijn is gefermenteerd

Dat appelazijn zoveel voedingsstoffen bevat, is natuurlijk niet zo vreemd. De grondstof kan zowat elke appelsoort zijn en appels zijn voor de gezondheid zeker niet te versmaden. Appels bevatten immers talloze goede stoffen en deze treffen we natuurlijk eveneens aan in de (onbewerkte) appelazijn. Daar komt echter nog een ander interessant gegeven bij. Appelzijn is immers gefermenteerd en gefermenteerde voeding of drankjes kunnen bijdragen aan de toename van het aantal goede bacteriën (probiotica) in de darmen.

Glazen bokaal met natuurlijke, gefermenteerde appelazijnGlazen bokaal met natuurlijke, gefermenteerde appelazijn

Daarnaast draagt fermentatie eraan bij dat voedingsstoffen beter door het lichaam worden opgenomen. Bij het fermenteringsproces worden immers complexe moleculen in kleinere gesplitst. Op deze manier vindt een voorvertering van het voedsel plaats. Bovendien ontstaan door fermentatie enzymen die nodig zijn om het beste uit de vitamines en mineralen te halen. Zo zorgt fermenteren er in zuivel zoals kaas en yoghurt ervoor dat de melksuiker lactose in melkzuur wordt omgezet. Hierdoor zijn de kaas en yoghurt beter verteerbaar.

“Appelazijn is een natuurlijke deo”

Appelazijn: multifunctioneel voor uitwendig gebruik

Geblesseerde plek insmeren met appelazijnGeblesseerde plek insmeren met appelazijn

Wie zich in appelazijn verdiept, begrijpt waarom het zo populair is. Het internet staat vol met talloze claims omtrent het goede van het consumeren van deze zure drank. Wij mogen hier vanwege Europese wetgeving helaas niet veel over zeggen behalve dat appelazijn goed is voor dagelijks gebruik en een bekend onderdeel van veel reinigingskuren vormt. We kunnen wél wat uitgebreider ingaan op de uitwendige positieve kenmerken van appelzijn.

Het is namelijk supermultifunctioneel. Net zoals Hippocrates destijds al deed, kan appelazijn namelijk nog steeds worden gebruikt om wondjes mee te zuiveren. Men zegt daarbij dat enkele druppels appelazijn voor het slapengaan ouderdomsvlekken zouden helpen verminderen. Het zou ook helpen tegen puistjes. Dep het puistje geregeld met wat appelazijn op een wattenschijfje. Over het algemeen staat appelazijn bekend als zijnde goed voor de huid. Óók voor het voorkomen van vervelende okselgeurtjes kan appelazijn interessant zijn.

Appelazijn is namelijk een natuurlijke deo. Giet hiervoor wat appelazijn in een kom, dep hier een katoenen bal in en veeg uw oksel ermee af. Dit vermindert direct de zuurgraad van de huid waardoor de nare okselgeur verdwijnt. U zou hiervoor ook een spray kunnen maken van water met appelazijn. Heeft u last van vermoeide voeten en handen? Wrijf er wat appelazijn op. Daarnaast kunt u appelazijn als natuurlijk afwasmiddel gebruiken. Meng hiervoor een half kopje met één kopje water. Bent u wars van bestrijdingsmiddelen op uw groente en fruit? Was deze voor gebruik met een mix van 10% appelazijn en 90% water en ze zijn schoon. Wel nog even goed met alleen water afspoelen.

“Pure appelazijn kan nogal een aanslag op het gebit en uw glazuur zijn”

Wees lief voor uw tanden met appelazijn-capsules

Pure appelazijn kan nogal een aanslag op het gebit en uw glazuur zijn. Wilt u wel profiteren van de gunstige kenmerken van appelazijn maar lief voor uw tanden zijn? Dan kunt u kiezen voor appelazijn in een capsule. Lekker makkelijk: hap, slik, weg. Onze vegan capsules bevatten minstens 11% azijnzuur. Bovendien hebben we sinds kort Appelazijn Sterk in ons assortiment. Dit supplement is drie keer sterker dan de reguliere variant en wordt zodoende veelvuldig bij reinigingskuren gebruikt.

Creatief in de keuken met appelazijn

Toepassingen met appelazijnToepassingen met appelazijn

Wilt u zelf creatief in de keuken aan de slag met appelazijn en deze toepassen in uw gerechten? Dit kan prima. Zo kunt u een zuur ingrediënt als citroen eens vervangen door appelazijn. Daarnaast kunt u de appelazijn vermengen met knoflook, zwarte peper, olijfolie en zout en dit over gestoomde groente schenken.

En wat dacht u van appelazijn als dressing? Meng de azijn met knoflook, oregano, zwarte peper, feta en olijfolie en u heeft een heerlijke dressing voor eenvoudige salades. Als u appelazijn met knoflook, paprika, zwarte peper, tijm en bruine suiker combineert en dit laat indikken, kunt u hier vlees mee marineren. Door de azijn wordt het vlees wat zachter en malser.

Lekker op gegrild varkensvlees is een mix van appelazijn met rozemarijn, knoflook, olijfolie en een beetje bruine suiker. En misschien had u het niet verwacht, maar appelazijn is ook lekker in sommige desserts. Prak bijvoorbeeld enkele aardbeien en voeg wat honing en appelazijn toe. Zo creëert u een heerlijke topping over een frisse fruitsalade van bijvoorbeeld ananas, blauwe bessen en perziken. Mogelijkheden te over dus.

(Bron: appelazijn.info)

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over appelazijn of andere supplementen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).