Waarom zijn appels zo gezond? Vrouw neemt hap uit rode appel

Het is altijd een goed idee om veel verschillende fruitsoorten te eten. Elk fruit heeft immers unieke kenmerken voor de gezondheid. Dit keer zetten we de appel in de schijnwerper. Een Engels gezegde luidt: ‘An apple a day keeps the doctor away’. Waar komt dit vandaan? En zit er nog verschil tussen groene en rode appels?

Appels: mythische vruchten

De schil van een appelDe schil van een appel

De appel (Malus domestica) kent een eeuwenlange geschiedenis en is omgeven met diverse mythes. In de Bijbel was het een verboden vrucht die door Eva werd gegeten. Met deze handeling bepaalde zij de volgens het verhaal de toekomst van de christelijke mensheid. En wie kent niet het sprookje van Sneeuwwitje die een hap van een vergiftigde appel neemt? Ook in de Griekse Oudheid speelt de appel een niet te verwaarlozen rol. Zo zou de Trojaanse oorlog om een appel zijn begonnen.

De godin van de onenigheid (Eris van Discordia) werd namelijk als enige godheid niet voor het huwelijk van Peleus en Thetis uitgenodigd. Daarom gooide ze een appel de menigte in met de tekst: ‘Voor de mooiste’. De godinnen Hera, Athena en Aphrodite claimden alle drie de appel. Toen ze er niet uitkwamen, vroegen ze de zoon van de Trojaanse koning, Paris, om te kiezen. Ondanks allerlei beloftes die hem werden gedaan, koos hij voor Aphrodite, omdat zij voor hem de mooiste vrouw op aarde, Helena, kon regelen.

Dit was uiteindelijk de aanleiding voor de Trojaanse oorlog en zo werden appels mythische vruchten. Ook in de Noorse mythologie speelt de appel een rol. In Ierland heeft de appel een romantische rol. Men gelooft dat als een vrouw een appel in één lang lint schilt en deze over haar schouder gooit, de schil de initialen van haar toekomstige man zal spellen.

“Hoe meer polyfenolen een vrucht bezit, hoe meer deze vrucht als antioxidant wordt beschouwd”

Wat maakt appels zo bijzonder?

We kennen inmiddels circa 5000 appelsoorten. Deze zijn allemaal door kruising en selectie ontstaan. Volgens de website wateetnederland.nl is de appel het meest gegeten stukje fruit in Nederland. Het Engelse gezegde dat het dagelijks eten van een appel promoot, komt dan ook niet uit de lucht vallen. Appels bevatten namelijk weinig calorieën en zitten boordevol goede bioactieve stoffen zoals flavonoïden en polyfenolen. Hoe meer polyfenolen een vrucht bezit, hoe meer deze vrucht als antioxidant wordt beschouwd.

Appels bevatten buiten de vitamines A, B1, B2, B3 en C en E diverse fytonutriënten zoals quercetine, catechine, chlorogeenzuur, galluszuur en floridzine. Bovendien bevatten appels de mineralen magnesium, natrium, fosfor, zwavel, calcium, koper, silicium en ijzer. Het ijzer in appels zorgt ervoor dat ijzer uit voedsel beter door het lichaam wordt opgenomen. Appels bestaan daarnaast voor bijna 85% uit water. Het spreekwoord: ‘een appeltje voor de dorst’ komt derhalve niet zomaar uit de lucht vallen.

“Appels zijn goed voor het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel*”

Waar zijn appels goed voor?

Vanwege de aanwezigheid van al deze goede stoffen, zijn appels dus echte antioxidantenbommen. Daarnaast zijn appels goed voor het behoud van een gezonde bloedsuikerspiegel*. Omdat een appel maar weinig calorieën bevat, kan een appeldieet ondersteuning bij het afslanken bieden. Appels spelen de hoofdrol in tal van wetenschappelijke studies, dus waarschijnlijk houden de voordelen van dit stukje fruit hier niet mee op.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Appel met meetlintAppel met meetlint

“De meeste voedingsstoffen van een appel zitten verstopt in de schil of net daaronder”

Zijn rode appels gezonder dan groene appels?

Rode en groene appelRode en groene appel

Welke appels zijn nou gezonder: rode of groene? Laten we voorop stellen dat alle appels gezond zijn. Volgens het Voedingscentrum maakt het niet uit welke kleur appels het dan betreft. Rode appels bevatten echter meer van de stof pectine dan groene. Deze stof bevindt zich vooral net onder de schil en is een gunstige stof die onderdeel is van de celwanden van planten en vruchten. Bovendien bestaat het rood van appels uit anthocyanen.

Deze rood-paarse kleurstoffen hebben een antioxidante werking. De meeste voedingsstoffen van een appel zitten dan ook in de schil of net daaronder verstopt. Bovendien bevat de schil de meeste vezels. Vezels zorgen voor een vol gevoel. Een appels is dus een perfect gezond tussendoortje. Het devies is dan ook: goed wassen en dan lekker met schil oppeuzelen. Klein puntje van aandacht is dat rode appels meer fructose bevatten dan groene. Men heeft lang gedacht dat de fructose slecht zou zijn voor de tanden, maar inmiddels is de consensus - ook onder tandartsen - dat in appels een sap zit dat 80% van de bacteriën in de mond zou doden. Fructose blijft echter een suiker en een teveel aan suikers wordt omgezet in vet. Hoe zoeter de appel, hoe meer fructose. Als u met appels wilt afvallen, kunt u wellicht beter kiezen voor een zure appel zoals een granny smith of goudreinet dan voor een pink lady of royal gala.

“Appelazijn is zuur en kan het tandglazuur aantasten”

Appels als voedingssupplement

Appels zijn op verschillende manieren als voedingssupplement verkrijgbaar. Zo kunt u bij ons terecht voor capsules met appelazijn. Appelazijn wordt van appels gemaakt die worden gefermenteerd. Als appelsap gaat gisten, worden de suikers omgezet in alcohol. Het resultaat is een soort appelwijn. Als dit proces verder gaat, wordt de alcohol in een zuur omgezet, dat appelazijn heet. Deze appelazijn wordt al eeuwen voor diverse toepassingen gebruikt. 

AppelazijnAppelazijn

Appelazijn is echter zuur en kan het tandglazuur aantasten. Daarom zijn deze capsules met appelazijn een uitkomst. Daarnaast verkopen wij capsules met appelextract van Apfenol®. Dit extract wordt uit natuurlijke geteelde groene appels (Manus pumila mill) verkregen. Het extract is gestandaardiseerd op 75% polyfenolen, 10% chlorogeenzuur en 10% floridizine.

Koken met appel: pikante appel-kerriechutney

Pikante appel-kerriechutneyPikante appel-kerriechutney

 

(voor ca. 5 potten van 750 ml)

 

Ingrediënten:

  • 500 g appels
  • 100 g uien
  • 60 ml sherryazijn
  • 300 g suiker
  • 2 el pittige mosterd
  • 1 tl kerriepoeder
  • vers geraspte gember
  • chilipoeder

Bereiden:

  • Schil de appels en haal de klokhuizen eruit.
  • Snijd de appels in stukjes.
  • Snijd de uien klein.
  • Doe de suiker in een grote pan.
  • Laat onder voortdurend roeren langzaam smelten.
  • Voeg de appel en de ui toe en kook het geheel op matig vuur ca 15 minuten tot de chutney is ingedikt.
  • Roer regelmatig om
  • Breng op smaak met azijn, mosterd, kerriepoeder, chilipoeder en verse gember.
  • De chutney is na opening van de pot nog enige weken houdbaar.

(Bron: mona-mode.nl)

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over appels of een van de inhoudsstoffen? Neem tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers: tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).