Een lactasesupplement gebruiken: hoe en waarom? Melk

Begint uw buik te rommelen na het eten van een schaaltje yoghurt of na een broodje kaas? De kans is groot dat u gevoelig bent voor lactose. Dit is een suiker die afkomstig is uit melk en melkproducten. Voordat u een zuivelvrij bestaan overweegt, willen we u kennis laten maken met ons lactasesupplement. 

Wat is lactose? 

Lactose is een natuurlijke suiker die in koemelk, andere zuivelproducten en moedermelk voorkomt. Het wordt daarom ook wel melksuiker genoemd. Lactose is een zogeheten disacharide. Een disacharide is een verbinding tussen twee suikers. In dit geval zijn dit galactose en glucose. Als deze twee suikers samenkomen, ontstaat lactose. In harde kazen zoals Goudse of Parmezaanse zit nauwelijks tot geen lactose. Dit komt doordat de melksuiker tijdens de rijping van de kaas volledig wordt afgebroken.

LactosemolecuulLactosemolecuul

“Twee derde van de volwassen wereldbevolking heeft moeite met het verteren van lactose”

Wat is lactase? 

Lactase-enzymLactase-enzym

Lactase is een spijsverteringsenzym dat in de dunne darm voorkomt. Als we melk drinken, zorgt lactase ervoor dat lactose wordt opgesplitst in galactose en glucose. Vervolgens worden deze suikers in de darmwand opgenomen waar ze via de bloedbaan door het lichaam worden getransporteerd. Het lichaam gebruikt de suikers vervolgens als energiebron en als bouwstof. 

Als pasgeborene maken we volop van het enzym lactase aan om de lactose uit moedermelk te verteren. Dit komt omdat we als baby afhankelijk van moedermelk zijn om te overleven. Na het derde levensjaar neemt de productie van lactase gestaag af. Deze afname is deels genetisch, omdat blijkt dat sommige populaties langer lactase blijven produceren dan andere.

Ook zijn er bevolkingsgroepen die via hun voeding nauwelijks lactose binnenkrijgen, waardoor de productie van het enzym verder afneemt. Maar liefst twee derde van de volwassen wereldbevolking heeft moeite met het verteren van lactose. Als lactose niet (voldoende) wordt afgebroken, blijft het achter in de dikke darm. Dit verhindert vervolgens de spijsvertering en geeft een opgeblazen gevoel.

“Als u gevoelig bent voor koemelkeiwitten, beperken de kenmerken zich meestal niet alleen tot gerommel in de buik en darmen”

Het verschil tussen koemelkeiwitten en lactose

Soms wordt een gevoeligheid voor lactose verward met een sensitiviteit voor koemelkeiwitten. Bij een gevoeligheid voor lactose kunnen de darmen melksuiker niet goed afbreken. Vaak worden kleine hoeveelheden lactose verdeeld over de dag wel verdragen. U kunt hierbij aan een schaaltje yoghurt denken, een stuk melkchocola of een scheutje melk in de koffie. Bij een gevoeligheid voor koemelkeiwitten, reageert u niet op melksuiker in een product maar op de eiwitten uit koemelk. 

Persoon met kramp in zijn buikPersoon met kramp in zijn buik

Bij een gevoeligheid voor koemelkeiwitten, reageert u niet op melksuiker in een product maar op de eiwitten uit koemelk. Hierdoor kunnen mensen die gevoelig zijn voor lactose wél gebruik maken van lactosevrije melkproducten en mensen die gevoelig zijn voor koemelkeiwitten niet. Let wel, niet alleen de bekende zuivelproducten bevatten melkeiwitten. In veel producten is koemelk als ingrediënt verwerkt. Denk aan: boter, slagroom, smeerkaas, brood, koekjes, gebak, ijs, vegetarische vleesvervangers en zelfs paprikachips. 

Bij degenen die sensibel voor koemelkeiwitten zijn, beperken de kenmerken zich meestal niet alleen tot gerommel in de buik en darmen maar kan het ook voor een onrustige huid zorgen. Wilt u weten of u gevoelig bent voor koemelkeiwitten of lactose? Laat dit dan testen bij de dokter of bij een laboratorium. 

“Als u nog kleine hoeveelheden lactose kunt verdragen, kunt u vaak wel zure melkproducten gebruiken” 

Wat kan ik doen als ik lactose niet goed verdraag?

Plantaardige melkPlantaardige melk

Als u gevoelig bent voor lactose is het voor de hand liggend om producten met lactose zoveel mogelijk te laten staan. Als u nog kleine hoeveelheden lactose kunt verdragen, kunt u vaak wel zure melkproducten zoals kwark, yoghurt en karnemelk gebruiken. Deze producten bevatten goede bacteriën, die we probiotica noemen. Deze helpen om een deel van de lactose te verteren. De hoeveelheid lactose die iemand kan verdragen, verschilt van persoon tot persoon.

Door met een lactosevrij of lactosearm voedingspatroon  te experimenteren, kunt u ontdekken welke hoeveelheid lactose u aankunt. Bovendien kunt u plantaardige alternatieven gebruiken, zoals haver-, soja-, amandel-, rijst- of kokosmelk. Kies bij voorkeur voor een variant met zo weinig mogelijk toevoegingen. Uiteraard kunt u ook zelf een plantaardige drank maken met bijvoorbeeld cashewnoten, water en een snufje zout. 

“Een lactasesupplement is geschikt voor mensen die moeite hebben met het verteren van lactose”

De afbraak van lactose ondersteunen met een supplement

Wilt u af en toe toch kunnen genieten van dat lekkere kaasplankje of een beker warme chocolademelk? Dan kunt u een supplement met het enzym lactase uitproberen. Een lactasesupplement is geschikt voor mensen die moeite hebben met het verteren van lactose. Het supplement biedt ondersteuning aan de darmen bij het eten of drinken van zuivelrijke producten. 

Bij het kiezen van een goed lactasesupplement is het belangrijk om de dosering FCC af te lezen. FCC staat voor Food Chemical Codex Units en zegt iets over de sterkte van lactase in een supplement. De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) hanteert een norm van 4500 FCC per lactosebevattende maaltijd. Om deze reden bevat ons lactasesupplement 5000 FCC per capsule.

Hoe gebruik ik een supplement met lactase?

Omdat het enzym lactase nodig is voor de vertering van lactose, is het van belang om het supplement vóór de maaltijd in te nemen. Door de hoge dosering van 5000 FC per capsule, heeft u aan 1 of 2 supplementen per keer genoeg. De dosering kan aan uw persoonlijke behoefte worden aangepast. 

Bovendien kan ons Lactase supplement goed worden gecombineerd met Enzymen Complex, Enzymen Complex Forte of Super Enzymen. Zo kunt u blijven genieten van de zuivelproducten die u lekker vindt, zonder direct op het toilet te belanden. 

Hand van een vrouw die een lactase supplement vasthoudtHand van een vrouw die een lactase supplement vasthoudt

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over supplementen met lactase of heeft u een andere vraag? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).