Theacrine: het opwekkende neefje van cafeïne Sportende vrouwen in de sportschool

Wordt u vaak een beetje opgejaagd en trillerig als u te veel cafeïne heeft gedronken? Of als u als een stimulerend pre-workout-supplement neemt voordat u gaat sporten? Dan gloort er hoop aan de horizon. Deze hoop heet theacrine, een stof die uit de Braziliaanse cupuaçu-boom wordt gewonnen. Hiermee heeft u wél de voordelen van cafeïne in handen, maar niet de nadelen.

Wat is theacrine?

KoffiebonenKoffiebonen

Theacrine (tehtramethyluurzuur) is een zogenoemde purine-alkaloïde wordt gewonnen uit de theeplant Cammelia assamica var. Kucha of uit de cupuaçu-boom (Theobroma grandiflorum). Deze boom brengt vruchten voort die zijn gerelateerd aan de cacaovruchten. De natuurlijke stof theacrine heeft dezelfde invloed op het brein zoals cafeïne dat doet. Theacrine lijkt dan ook op cafeïne en komt eveneens in kleine hoeveelheden voor in koffie en thee.

"De vruchten hebben een vrij milde, interessante smaak en geur. De boom wordt ook wel ‘white cacao’ genoemd."

Onze theacrine stamt van de cupuaçu

De theacrine die u bij ons kunt kopen, wordt gewonnen uit de vruchten van de cupuaçu-boom. Dit is een tropische boom die wel twintig meter hoog kan worden. Hij groeit in het Amazonegebied, met name in Peru, Brazilië, Colombia en Bolivia. De boom wordt dezer dagen overigens ook in Costa Rica, Ecuador en Venezuela geteeld. De cupuaçu is lid van de kaasjeskruidfamilie (Malvaceae) en bevat vruchten die door de plaatselijke bevolking veel worden gebruikt om jam, ijsjes, sap en likeur van te maken.

Tak van de cupuaçu-boom met twee vruchtenTak van de cupuaçu-boom met twee vruchten

De vruchten hebben een vrij milde, interessante smaak en geur. Ter plekke wordt de boom ook wel ‘white cacao’ genoemd. De zaden worden gebruikt om een chocolade-achtige substantie van te maken. Deze wordt ‘cupulate’ genoemd. Met name de zaden bevatten theacrine en de pulp van de vruchten is rijk aan pectine en vitamine C.

"Theacrine wordt ook wel ‘schone cafeïne’ genoemd"

Wat is het verschil tussen theacrine en cafeïne?

Theacrine wordt vaak gezien als een 'betere' versie van cafeïne. De twee zijn in hun effect en structuur dan ook behoorlijk vergelijkbaar. Dit heeft ermee te maken dat de halfwaardetijd langer is, waardoor het ook langer effectief is. Het woord ‘halfwaardetijd’ staat voor de tijd waarin de hoeveelheid van een stof in het lichaam tot de helft afneemt. Een ander verschil is dat mensen die een theacrinesupplement nemen geen ‘crash’ ervaren, wat wel vaak het geval is na gebruiken van veel cafeïne. Om die reden wordt theacrine wel eens een ‘schone cafeïne’ genoemd. Ook lijkt theacrine - in tegenstelling tot cafeïne - geen invloed te hebben op de bloeddruk.

"Theacrine heeft geen invloed op de slaapbereidheid"

Wat zijn de voordelen van theacrine ten opzichte van cafeïne?

Vrouw gaat slapenVrouw gaat slapen

Een groot voordeel van theacrine ten opzichte van cafeïne is dat theacrine bij gelijke inname z’n eigenschappen behoudt. Ook na langere tijd. Als u cafeïne consumeert, neemt het effect na enkele uren af. Om dit weer op peil te krijgen, dient u meer cafeïne binnen te krijgen. Bij theacrine hoeft dit niet. Veel mensen drinken s' avonds al geen koffie meer. Wie theacrine supplementen gebruikt hoeft daarvoor niet te vrezen, want het heeft geen invloed op de slaapbereidheid.

 

En last but not least: theacrine is niet verslavend en heeft geen bijwerkingen.

Probeer theacrine eens als gezonde variant op de 'vier-uur-cup-a-soup'

Theacrine als sportsupplement

Houdt u van gewichtheffen, fitness, zwemmen of hardlopen? Theacrine is uw supplement! Het wordt dan ook steeds vaker als nieuw ingrediënt verwerkt in pre-workout supplementen. Niet zo vreemd, gezien de opwekkende kwaliteiten van de alkaloïde. Niet alleen mensen die fitness beoefenen, varen er wel bij, maar ook vele andere sporters. Een bijkomend voordeel van theacrine is dat het goed met andere sportsupplementen samenwerkt. U kunt hierbij denken aan een combinatie met creatine, BCAA’s, DMG en bèta-alanine. 

 

Energieke zwemmerEnergieke zwemmer

Op die manier kan theacrine het perfecte extraatje zijn voor uw pre-workout. We raden sporters 1 tot 3 capsules per dag aan, die een half uur tot 45 minuten voor de training kunnen worden ingenomen. Los van de sportschool is het trouwens een geliefd supplement voor lange autoritten of eindeloze lange en drukke werkdagen. Probeer theacrine eens als gezonde variant op de 'vier-uur-cup-a-soup'.

"Van de smakelijke vruchten van de cupuaçu worden allerlei lekkernijen gefabriceerd"

Wat kunnen we nog meer met de cupuaçu doen?

Etnisch schaaltje met smakelijke stukjes cupuaçu-vruchtEtnisch schaaltje met smakelijke stukjes cupuaçu-vrucht

Zoals we al vertelden, worden van de vruchten van de cupuaçu allerlei lekkernijen gefabriceerd, zoals desserts, snoepgoed en lekkere drankjes. Cupuaçu is tevens bijzonder geschikt voor het maken van smoothies, want het gaat supergoed samen met vanille en/of banaan. De vruchten bevatten vitamines (A, C, B1, B2 en B3), vezels en aminozuren. Ook treffen we polyfenolen in het fruit aan.

"De vruchtzaden, ook wel bonen genoemd, worden koudgeperst tot een rijke cupuaçu-olie"

Cupuaçu in cosmetica

Daarnaast wordt de olie uit de zaden van de vruchten gebruikt voor diverse schoonheidsproducten. Voor dit proces worden de gevallen vruchten opengebroken en de zaden, ook wel bonen genoemd, koudgeperst tot een rijke cupuaçu-olie. Als deze is gestold, wordt het cupuaçu-boter, die dezer dagen een populair en weldadig bestanddeel van allerlei cosmetica en huidverzorgingsproducten is. De oorspronkelijke indianenbevolking gebruikt deze ‘boter’ al eeuwen om hun haar te verzorgen en hun huid te hydrateren.

Grote zaden in de cupuaçu-vruchtGrote zaden in de cupuaçu-vrucht

Waarom TheaCrine van vitaminesperpost.nl?

Vitaminesperpost.nl staat garant voor kwalitief hoogstaande supplementen. Zo zijn onze TheaCrine-capsules volgens strenge IFS-kwaliteitsnormen gecapsuleerd. Elke capsule bevat 100 mg theacrine. Het supplement is geschikt voor vegetariërs en veganisten en bevat geen cafeïne. Het kan wel uitstekend met cafeïne worden gecombineerd.

Vragen of advies?

Wilt u meer informatie over theacrine of andere (sport)supplementen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of via onze contactpagina.