Het geheim van cafeïne Vrouw met een kop koffie

Begint u elke dag met een kopje koffie? Dan bent u beslist niet de enige. Ongeveer de helft van alle Westerlingen loopt ’s ochtends meteen naar het koffiezetapparaat voor een vers bakje leut. Nederland behoort zelfs tot de top van de koffiedrinkende landen. Daarnaast drinken we ook nog eens liters cola en energiiedrank. Geen gebrek aan cafeïne dus. Wat is het geheim van cafeïne?

In welke koffiebonen zit meer cafeïne?

KoffiebonenKoffie deed in de zeventiende eeuw z’n intrede in Nederland. Het werd door de Arabieren meegebracht naar Europa. Het woord ‘koffie’ komt dan ook van het Arabische ‘qahwa’. Dit betekent ‘sterkte’. Per dag wordt in Nederland meer dan 6,5 miljoen liter koffie gedronken. Per jaar komt dit neer op ongeveer 150 liter per persoon. De hoeveelheid cafeïne die hiermee wordt genuttigd, verschilt echter enorm. Sowieso zit er een verschil in milligrammen cafeïne bij elk koffiemerk. Het begint echter al bij de bonen. Bent u dol op donker gebrande Franse, Italiaanse of Peruaanse bonen? De meeste mensen denken dat deze meer cafeïne bevatten dan licht gebrande koffiebonen. Dit is een fabel. Licht gebrande koffie bevat het meest cafeïne omdat bij het koffiebranden een deel van de cafeïne wordt weggebrand. Ook de manier van malen heeft invloed op het cafeïnegehalte van je dagelijkse opkikker. Een maler met draaischijven zorgt voor grovere koffiedeeltjes. Deze hebben een groter oppervlak. Zo kan er meer cafeïne aan worden onttrokken.

“Wist u dat zwarte en groene thee ook cafeïne bevatten?”

Wat is cafeïne?

Kopje koffie

Maar wat is cafeïne nou eigenlijk? Volgens de Dikke van Dale is cafeïne ‘een opwekkende stof, bestanddeel van koffie’. De scheikundige benaming van cafeïne is C8H10N4O21 of 3,7-trimethylxanthine. Dit is een stof die door de koffieplant wordt aangemaakt om zich tegen plagen en insecten te beschermen. In z’n pure vorm is cafeïne een wit poeder met een bittere smaak. Cafeïne is een milde psychoactieve stof met een stimulerende werking. Omdat het deze werking heeft, heeft zelfs verslavingskliniek Jellinek een uitleg over cafeïne. Zij noemen de cafeïne in uw dagelijkse kopje koffie ‘het meest gebruikte legale stimulerende middel’. Wist u trouwens dat zwarte en groene thee ook cafeïne bevatten? Ook de noten van de kolaboom, chocolade en sommige frisdranken bevatten de stimulerende stof. Soms zit het zelfs in pijnstillers.

 

“De natuurlijke cafeïne uit guarana wordt langzaam losgelaten”

Guarana bevat cafeïne

GuaranaEr bestaan verschillende voedingssupplementen met cafeïne. De stof bevindt zich namelijk in diverse andere kruiden en planten. Zo bevatten guaranazaden van nature 4-8% cafeïne. Ze helpen fris en alert te blijven*, zijn goed voor het geheugen*, helpen bij vermoeidheid* en ondersteunen de vetstofwisseling*. De natuurlijke cafeïne uit guarana wordt langzaam losgelaten. U kunt bij vitaminesperpost.nl terecht voor hooggedoseerde guarana-capsules met 22% cafeïne. In onze Energie Formule treft u eveneens guarana aan, maar ook kolanoot en Yerba mate. Deze drie planten worden binnen oude Indiaanse culturen als echte energieboosters beschouwd. Zo bevat elke kolanoot meer cafeïne dan twee grote koppen Nederlandse koffie.

“Chocoladerepen bevatten allemaal in meer of mindere mate cafeïne”

Ook in chocolade zit cafeïne

Vrouw die geniet van chocoladeStaat u dagelijks in de supermarkt voor het vak met zoetigheid te kwijlen bij de aanblik van al die heerlijke repen chocolade? Wist u dat deze repen allemaal in meer of mindere mate cafeïne bevatten? Chocolade is namelijk een mengsel van cacaopoeder, cacaoboter en suiker. Rauwe cacao bevat veel flavonoïden. Dit zijn antioxidanten die een positieve invloed op de bloedvaten hebben. Daarnaast bevat chocolade de stoffen theobromine en cafeïne. Na het eten van een reep (100 gram) pure chocolade, heeft u ongeveer 40 milligram cafeïne verorberd. Na eenzelfde reep melkchocolade is dit 20 milligram. 

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Vragen of advies?

U kunt voor diverse supplementen met cafeïne bij ons terecht. Het zijn er meer dan we hier kunnen opnoemen. Heeft u vragen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).