Jodium: onmisbaar mineraal Vrouw eet boterham

Wist u dat jodium essentieel is voor ons lichaam? Het is een onmisbaar mineraal dat de normale hormoonproductie van de schildklier ondersteunt. Daarom wordt jodium in Nederland aan diverse levensmiddelen toegevoegd.

Jodium wordt toegevoegd aan brood

BroodIn het begin van de vorige eeuw bleken veel mensen een lage jodiuminname te hebben. Daarom wordt er in Nederland na de Tweede Wereldoorlog jodium toegevoegd aan keukenzout en bakkerszout. Sinds dit gebeurt, komt krop (struma) hier nauwelijks meer voor. Tegenwoordig kiezen echter steeds meer mensen voor een koolhydraatvrij dieet. Vaak eten zij dan geen brood meer dat verrijkt is met jodium. Het is dan van belang om op andere manieren het jodium aan te vullen. Overigens wordt biologisch brood vaak met zeezout gebakken, dus meestal zit ook daar weinig of geen jodium in.

“Wie eet er nou 3,5 kilo runderlappen in één keer?”

Waar zit jodium in?

ZalmGelukkig is brood niet de enige bron van jodium. Volgens het Voedingscentrum kunt u een vergelijkbare hoeveelheid van vier sneetjes brood binnenkrijgen als u 85 g witvis (kabeljauw, koolvis, schelvis, rode mul) eet. Ook 200 g vette vis (haring, makreel, zalm), 270 gram platvis (tong, schol, heilbot), 6 gekookte eieren, 450 g kaas, 4-5 glazen halvolle melk (à 150 ml) of 3,5 kilo runderlappen. Maar wie eet er nou 3,5 kilo runderlappen in één keer? Hieruit blijkt hoe moeilijk het is om elke dag genoeg jodium te consumeren, zeker als u geen brood eet. Voor vegetariërs en veganisten is het helemaal lastig om aan voldoende jodium te komen, omdat het buiten brood bijna altijd dierlijke producten betreft die jodium leveren.

“Zeewier is een prima alternatief”

Jodium uit zeewier

ZeewierEen prima alternatief is zeewier. Dit is een goede, natuurlijke, plantaardige bron van jodium. Het bevat daarnaast allerlei andere fijne stoffen, zoals diverse vitamines, eiwitten en mineralen zoals ijzer. In sommige Aziatische landen staat zeewier al eeuwen op het menu. Inmiddels worden zeewieren ook in Europa in het wild geoogst. Ze worden zowel vers als gekookt verkocht. Het nadeel is dat dit zeewier onderhevig aan verontreinigingen kan zijn. Soms bieden supplementen met zeewier in dit geval uitkomst

“Kelp is een uitstekende bron van jodium”

Voedingssupplementen met jodium

Inmiddels zijn er tal van voedingssupplementen met jodium op de markt. Indien u nauwelijks of geen brood eet, of er een vegetarische/veganistische levensstijl op nahoudt, kunnen deze supplementen interessant zijn om aan uw dagelijkse jodiuminname te komen. Bij vitaminesperpost.nl kunt u terecht voor het supplement Jodium Natuurlijk. Dit is gemaakt met natuurlijk jodium uit zeewier, dat speciaal voor de kust van Schotland wordt geteeld. Het bedrijf Seaweed & Co., dat het zeewier teelt, staat garant voor een geavanceerd en duurzaam productieproces. Een ander goed supplement met jodium is kelp. Dit is een zeewier dat al sinds eeuwen in de Aziatische kruidenkunde wordt gebruikt. Kelp is een uitstekende bron van jodium. Daarnaast bevat het verschillende vitamines en mineralen. De kelptabletten van vitaminesperpost.nl zijn afkomstig uit natuurlijke teelt en geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Vragen of advies?

Heeft u behoefte aan meer informatie over jodium en/of zeewier of aan iemand die met u meedenkt? Aarzel niet en neem tijdens kantooruren contact met ons op via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief). Onze deskundige medewerkers staan u graag te woord.