Chlorella: groen algje met grote potentie Chlorella

Superfoods, iedereen heeft er de mond van vol. Het betreft dan natuurlijk voeding die een positief effect op onze gezondheid zou hebben. Chlorella is een van deze superfoods. Het groene algje heeft dan ook grote potentie als bron van essentiële voedingsstoffen voor de mens.

Wat is chlorella?

AlgenAlgen

Chlorella is een groene, eencellige zoetwateralg. Hij kwam voor het eerst op de radar in 1890 bij de Nederlandse microbioloog M.W. Beijerinck. Hij noemde het chlorella van ‘chloros’ (groen) en ‘ella’ (klein). Het woord ‘chlorella’ betekent letterlijk ‘klein groen blaadje’. Algen zijn planten op waterbasis die boordevol fytonutriënten zitten. Eencellige algen behoren tot de oudste vormen van leven op aarde en hebben al 2,5 miljard jaar diverse extreme omstandigheden weten te overleven. 

Algen zijn minuscule plantjes zonder stengels, bladeren of wortels. Toch zijn ze supersterk en weerbaar. Ze groeien enorm snel. Een alg kan zich binnen een tijdsbestek van tien uur al verdubbelen. Dit komt door een uniek element, de zogenoemde Chlorella Groei Factor (CGF), die zich in de celkern van chlorella bevindt en in geen enkel ander organisme wordt aangetroffen. Bovendien bestaat de celwand van chlorella uit drie lagen, waarvan de buitenste ongewoon sterk is. Dit is waarschijnlijk een van de redenen waarom dit algje al zo lang op aarde stand heeft gehouden. We kennen diverse vormen van chlorella maar het meest gangbaar zijn de Chlorella pyrenoidosa en Chlorella vulgaris.

“Chlorella wordt in het Verre Oosten bejubeld om z’n heilzame effecten op de gezondheid”

Chlorella: populair in Azië

Aanvankelijk was de alg vooral in Azië populair. Vooral in Japan waar hij veelvuldig wordt aangetroffen. In Japan slikken miljoenen mensen dan ook dagelijks chlorella zoals wij hier vitamine C nemen. Ook in Taiwan groeit het van nature. Chlorella wordt in het Verre Oosten bejubeld om z’n heilzame effecten op de gezondheid. Inmiddels zijn er wereldwijd kweekvijvers te vinden waarin chlorella wordt gekweekt.

Chlorellasupplementen Chlorellasupplementen

“Chlorella is een uitstekende bron van plantaardig ijzer”

Chlorella bevat veel vitale voedingsstoffen

Ruim honderd jaar geleden was al bekend dat chlorella een extreem grote bron van vitale voedingsstoffen is. Zo bevat de alg alle vitamines, behalve vitamine D. Met name de B-vitamines zijn goed vertegenwoordigd. Bovendien treffen we in chlorella de mineralen calcium, ijzer, zink, koper en magnesium aan, alsmede 8 essentiële aminozuren, biotine, foliumzuur, vetzuren (met name omega 3), vezels, essentiële suikers, sporenelementen en antioxidanten. Chlorella is voor maximaal 60% uit eiwit samengesteld. Hierdoor is het driemaal hoger in eiwitconcentratie dan rundvlees. Daarnaast is chlorella een uitstekende bron van plantaardig ijzer en vitamine B12 en daarom geschikt voor vegetariërs en veganisten. Omdat algen zo snel groeien, worden ze wel eens als oplossing voor de honger in de wereld gezien. Helaas is de chlorella echter niet verteerbaar via ons spijsverteringsstelsel waardoor alle goede inhoudsstoffen niet kunnen worden opgenomen.

“Chlorofyl is een soort superfood voor planten en daarmee ook voor de mens”

Chlorella zit vol chlorofyl

Structuurformule chlorofylStructuurformule chlorofyl

Wat chlorella ook al zo bijzonder maakt, is de grote hoeveelheid chlorofyl die zich in de alg bevindt. Chlorofyl wordt ook wel bladgroen genoemd. Het is immers het groene pigment dat de kleur meegeeft aan groene planten en algen. Het pigment bevindt zich in de chloroplasten oftewel bladgroenkorrels van planten. Door middel van deze chloroplasten kan een plant licht opvangen en dit omzetten in energie.

Deze energie is nodig voor de fotosynthese. Bij dit proces wordt koolstofdioxide met behulp van lichtenergie omgezet in water, koolhydraten en zuurstof. Chlorofyl is een soort superfood voor planten en daarmee ook voor de mens. Het is op zichzelf dan ook al een echte vitaminebom. Zo is bladgroen rijk aan de vitamines A, C, E en K en de mineralen magnesium, calcium, kalium en ijzer.

“Chlorella is een zoetwateralg en spirulina een zoutwateralg”

Chlorella vs spirulina

Wie chlorella zegt, zegt vaak ook spirulina. Ze worden beide als superfood beschouwd omdat ze zoveel waardevolle voedingsstoffen bevatten. Chlorella en spirulina zijn bovendien beide algen, maar waar chlorella een zoetwateralg is, is spirulina een zoutwateralg. Er zijn meer verschillen. Zo bevat chlorella meer chlorofyl dan spirulina. Spirulina bevat daarentegen weer meer eiwitten en vetzuren dan chlorella. In chlorella treffen we voorts meer bètacaroteen aan en spirulina bevat fycocyanine, een krachtige antioxidant.

SpirulinaSpirulina

Wat betekent ‘gebroken celwand’ chlorella?

Als u bovenstaande heeft gelezen, dan zal het u niet verbazen dat chlorella grote potentie heeft voor onze gezondheid. Zo ondersteunt het kleine groene algje de spijsvertering* en is goed voor een normale darmfunctie*. Ook ondersteunt deze alg het immuunsysteem*. Daarnaast ondersteunt chlorella de lever- en galreiniging*. Omdat, zoals gezegd, de celwand van chlorella onverteerbaar is en eerst moeten worden afgebroken voordat het lichaam van de voedingsstoffen kan profiteren, verkopen wij capsules met zogenoemde ‘gebroken celwand’ chlorella, ook wel ‘broken-cell’ chlorella genoemd. Onze chlorella is afkomstig van eencellige zoetwateralgen die in een ongerepte omgeving worden gekweekt. U kunt bij ons ook terecht voor chlorellapoeder en spirulina & chlorella capsules

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over chlorella of spirulina of algen in het algemeen? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers. Zij zijn tijdens kantooruren bereikbaar op tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).