Rode alg: bijzondere plant bomvol calcium Rode alg

De rode alg is een bijzondere plant met een opmerkelijke eigenschap: de plant neemt mineralen op uit het zeewater. En niet zo’n klein beetje! Dit algje zit namelijk bomvol nuttige stoffen, met name calcium. Dit maakt de rode alg een uitstekende plantaardige voedingsbron voor ons lichaam. Calcium is immers hét mineraal voor het behoud van sterke botten.

Rode alg: prehistorisch wier dat extreme omstandigheden overleeft

Rode alg op zandbodemRode alg op zandbodem

De rode alg. U zult zich misschien wel afvragen wat deze dieprood gekleurde plant voorstelt. Misschien wist u niet eens van het bestaan af. Rode algen en wieren zijn een belangrijke groep algen. Er zijn meer dan 5000 soorten bekend. Ze zijn ongelooflijk oud. Er zijn fossielen van roodalgen gevonden die meer dan 1400 miljoen jaar oud zijn! Ze hebben dus al heel wat overleefd. Sommige soorten gedijen dan ook prima in extreme omstandigheden. Zo is één soort op maar liefst 268 meter diep gevonden, voor de kust van de Bahama’s.

Dit is opmerkelijk. Op dieptes zoals deze is er immers zo goed als geen licht meer (0,001%). Dankzij het rode pigment van de alg kan alsnog licht worden opgenomen zodat de plant kan overleven. Het tegenovergestelde komt ook voor. Zo is er een rode algsoort in vulkanische gesteente bij extreem hoge temperaturen aangetroffen. Dankzij de aanwezige eiwitten in de celwand van de plant is hij in staat daar te overleven. De soort waar wij het nu over hebben, de Lithothamnium calcareum, is een alg die in de koude Atlantische wateren voor de zuidwestkust van Ierland en de noordwestkust van IJsland groeit. De Latijnse naam Lithothamnium calcareums impliceert ‘kalkrijke stenen struik’. Litho betekent ‘steen’ en thamnion ‘kleine struik’. Calcareum vertelt ons dat het plantje rijk is aan kalk.

“Het telen en oogsten van algen en zeewier is nauwelijks belastend voor het milieu omdat er weinig bodem, zoet water of schadelijke brandstoffen voor nodig zijn’’

Algen en zeewier zijn de toekomst van een duurzame wereld

Algen zijn veel onderzocht wegens hun heilzame werking, samenstelling en kwaliteit van voedingsstoffen. Zo is naar voren gekomen dat eiwitten in algen en zeewieren gelijk zijn aan dierlijke eiwitten. Bovendien worden ze net zoals de rode alg duurzaam geoogst en geteeld. Het telen en oogsten van algen en zeewier is nauwelijks belastend voor het milieu omdat er weinig bodem, zoet water of fossiele brandstoffen voor nodig zijn. Zeewier is ook nog eens in staat om de CO2 in lucht om te zetten in zuurstof. 

ZeewierplantageZeewierplantage

Nog een voordeel is dat we niet bang hoeven te zijn dat we onze zeeën en oceanen leeghalen om gebruik te kunnen maken van alle voordelen die algen en zeewier bieden. Onderzoekers zien dat er om de gehele wereldbevolking te kunnen voeden, voor duurzame zeewierteelt maar 2% van het totale zeeoppervlak nodig is. Dat is een groot verschil met de vleesproductie, die maar liefst driemaal de oppervlakte van de aarde vergt.

“De rode alg bevat veel calcium en andere essentiële mineralen en sporenelementen die van vitaal belang zijn voor een gezond lichaam. In totaal zijn dit maar liefst 74 mineralen!’’

De rode alg bezit een uitgebreid scala aan mineralen en sporenelementen

De rode algDe rode alg

De rode alg heeft een mooie eigenschap: mineralen uit het zeewater worden tijdens hun leven in de bladeren van de algen verzameld. Uiteindelijk breken de mineraalrijke bladeren het levende organisme op natuurlijke wijze af en vallen op de oceaanbodem. De verkalkte skeletresten die zich tot ware mineralenbommetjes hebben ontwikkeld, worden duurzaam geoogst, schoongemaakt en gemalen. Het poeder wordt als bron van grondstoffen voor verschillende toepassingen gebruikt.

Zo wordt het onder meer in cosmetica en dieetproducten gebruikt, als kalk voor bodembehandeling, maar ook voor implantaten in de botchirurgie. Uiteraard zijn er ook voedingssupplementen met rode alg op de markt. Bent u op zoek naar een mineraalrijk poeder? Denk dan eens aan de rode alg. Deze bevat veel calcium en andere essentiële mineralen en sporenelementen die van vitaal belang zijn voor een gezond lichaam. In totaal zijn dit maar liefst 74 mineralen, waaronder magnesium, kalium, fosfor, ijzer, silicium, natrium, chloor, borium, koper, zwavel, jodium, fluoride, zink en selenium. Het is duidelijk dat deze mineralen volledig plantaardig zijn. Het mooie hieraan is dat ze hierdoor gemakkelijk door het lichaam worden opgenomen. De voedingsstoffen kunnen rechtstreeks naar de plekken in uw lichaam waar ze nodig zijn worden vervoerd.

“U bent misschien gewend om melk te drinken en kaas te eten om zo aan uw dagelijks portie calcium te komen. Bent u echter geen fan van zuivel of bent u vegan? Dan biedt de rode alg uitkomst.“

Het nut van calcium in rode alg

Leuk hoor, die enorme hoeveelheid aan voedingsstoffen, maar wat heeft u er aan? Nou, veel! Wij zullen niet alle 74 mineralen bespreken, maar wel de koploper en dat is calcium. Calcium ondersteunt onze energiestofwisseling en onze spijsvertering. Dit mineraal staat er natuurlijk ook om bekend dat het de de botten en tanden ondersteunt. Bovendien speelt het een rol in (het proces van) weefselgroei en -ontwikkeling. Last but not least speelt calcium een rol bij het behouden van soepele spieren. 

CalciummolecuulCalciummolecuul

Hoeveel calcium u per dag nodig heeft, is onder meer afhankelijk van leeftijd en geslacht. De richtlijn voor volwassen mannen en vrouwen tussen de 19 en 50 jaar is dat deze gemiddeld 950 mg calcium per dag nodig hebben. Dit staat gelijk aan ongeveer 5 glazen melk. Nu bent u misschien gewend om melk te drinken en kaas te eten om zo aan uw dagelijks portie calcium te komen. Bent u echter geen fan van zuivel of vegan? Dan biedt rode alg uitkomst als plantaardige vervanger.

Rode alg in supplementvorm

Gedroogde rode algGedroogde rode alg

Bent u al enthousiast? U hoeft niet direct naar de winkel te rennen om op zoek te gaan naar deze rode alg. Bij vitaminesperpost.nl kunt u namelijk online gemakkelijk en snel een rode algsupplement kopen. Een heuse krachtpatser voor uw botten en weefsels. Het supplement Rode Alg Plus bevat per capsule 850 mg rode alg. Dit levert 250 mg aan calcium en 20 mg aan magnesium op. Bovendien is er extra vitamine D aan toegevoegd.

Vitamine D en calcium vormen een gouden huwelijk. Vitamine D ondersteunt namelijk de opname van calcium. Het supplement is volledig vegan. Hoe fijn is dat! Belangrijk om te weten, is dat er gebruik is gemaakt van zuivere algen. Bij vitaminesperpost.nl bent u verzekerd van een kwaliteitssupplement.

Vragen of advies?

Naast rode alg-supplementen verkoopt vitaminesperpost.nl nog veel meer voedingssupplementen. Wilt u advies of informatie? U kunt van maandag t/m vrijdag op kantoortijden telefonisch contact opnemen met onze deskundige medewerkers op nummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of via het formulier op onze contactpagina.