Vitamine B2: Hoe een gele kleurstof belangrijk is voor ons lichaam Producten met vitamine B2

Weinig mensen zullen stilstaan bij het idee dat een gele kleurstof essentieel is voor ons lichaam. Toch is dit waar. Riboflavine, een andere naam voor vitamine B2, maakt deel uit van een groep gele pigmenten, de flavines. Deze vitamine is vanwege de gele kleur als kleurstof populair in de voedingsmiddelenindustrie. Vitamine B2 heeft nog meer voor ons in petto. Deze vitamine heeft namelijk nog andere capaciteiten dan alleen het kleuren van voedsel.

Wat is vitamine B2?

Illustratie vitamine B complexIllustratie vitamine B complex

Vitamine B2 of riboflavine is een van de familieleden van het vitamine B-complex. Men dacht lange tijd dat vitamine B één vitamine was, maar het bleek een grote familie te zijn. Voor het gemak kregen de verschillende vitamines een nummer om ze van elkaar te onderscheiden. Vitamine B2 is een wateroplosbare vitamine. Dit betekent dat ons lichaam vitamine B2 niet op kan slaan. We hebben iedere dag voldoende van deze stof nodig om goed te kunnen functioneren.

“Vitamine B2 is ook populair in de voedingsmiddelenindustrie als kleurstof”

Wat is de functie van vitamine B2?

Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat we iedere dag voldoende vitamine B2 binnenkrijgen om ons lichaam goed te laten functioneren. Wat doet deze vitamine in ons lichaam? Vitamine B2 is bij verschillende functies betrokken. Hieronder een overzicht:

Riboflavine...
  • bevordert de energiestofwisseling
  • helpt bij vermoeidheid
  • helpt bij de bescherming van gezonde lichaamscellen
  • is goed voor het gezichtsvermogen
  • helpt bij het gezond houden van de huid
  • draagt bij aan de normale werking van het zenuwstelsel
  • bevordert de beschikbaarheid van ijzer uit lichaamsvoorraden
  • draagt bij aan de instandhouding van normale rode bloedcellen
  • goed voor de slijmvliezen

"Riboflavine of vitamine B2 wordt in de voedingsindustrie ook als gele kleurstof ingezet"

Yoghurttoetjes met fruitsmaak, amandelmelk en kerriesoep...

Niet alleen ons lichaam heeft vitamine B2 nodig. Het wordt ook door de voedingsindustrie gebruikt. Dat is niet om een voedingsmiddel opeens gezonder te laten zijn, maar om producten mooi geel te kleuren. Riboflavine is namelijk een geel pigment. Onder het E-nummer E101 mag deze kleurstof binnen de Europese Unie worden gebruikt. Voorbeelden van producten waarin riboflavine wordt gebruikt, zijn onder meer yoghurttoetjes met fruitsmaak, amandelmelk, kerriesoep en snoep.

Stofwisseling en vitamine B2

Het lijkt er misschien op dat vitamine B2 alleen als kleurstof wordt gebruikt, maar deze vitamine komt ook van nature in voedingsmiddelen voor. Melk en melkproducten, maar ook vlees, vleeswaren, groente, fruit, brood en graanproducten zitten boordevol vitamine B2. Via de mond, slokdarm en maag komt ons eten in de dunne darm terecht. In dit deel van de darmen worden al onze voedingsstoffen opgenomen. Het bloed brengt vitamine B2 naar de cellen. In sommige cellen zitten enzymen. Enzymen zijn eiwitten die een proces versnellen dat van nature traag verloopt. Vitamine B2 helpt hierbij. Ook zorgt vitamine B2 ervoor dat vitamine B6 wordt omgezet naar de actieve vorm, zodat het lichaam B6 kan gebruiken. B2 verlaat ons lichaam weer via de urine, ontlasting en transpiratie.

“Vitamine B2 is geen fan van zonlicht”

Vijanden van vitamine B2

Groenten in waterGroenten in water

In ons lichaam is geen voorraadkast met vitamine B2 aanwezig. Het is niet alleen noodzakelijk dat we iedere dag dit stofje aanvullen, maar het het is ook van belang dat we voorkomen dat deze vitamine verloren gaat. Tijdens het bewaren en bereiden van voedsel treedt verlies van vitamine B2 op. Dit gebeurt als groente in water staat. De wateroplosbare B2 verkiest het ruime sop boven de groente. Verder houdt deze vitamine niet van zonlicht.

Terwijl veel Nederlanders snakken naar de eerste zonnestralen, blijft vitamine B2 liever in het donker. Bij langdurige blootstelling aan licht kan wel 20-80% van deze kostbare vitamine verloren kan gaan. Ook kunnen bepaalde medicijnen een interactie hebben met vitamine B2. Het is daarom raadzaam om de bijsluiter te lezen. Eventueel kunt u informatie inwinnen bij een deskundige.

“Wist u dat als riboflavine wordt uitgescheiden, het de urine een opvallende, maar onschuldige gele verkleuring geeft?”

Vitamine B2 in supplementen

Bij een gevarieerd eetpatroon en de juiste bereidingswijze krijgt u voldoende vitamine B2 binnen. Het is echter wel zo dat ons lichaam vitamines uit supplementen makkelijker opneemt dan uit voeding. In de voeding zijn de vitamines vaak gebonden aan andere stoffen. Voordat ons lichaam de vitamines kan gebruiken, moeten ze eerst worden losgekoppeld. Dat lukt niet altijd even goed, waardoor een gedeelte ongebruikt het lichaam verlaat. Vitamines uit supplementen hoeven niet te worden losgekoppeld. Daarom worden ze beter door ons lichaam opgenomen.

Illustratie van een capsule met vitamine B2Illustratie van een capsule met vitamine B2

Afhankelijk van de situatie kan een pilletje ondersteuning bieden. Vitaminesperpost.nl heeft een ruim assortiment producten die vitamine B2 bevatten. Deze vitamine vinden we ook in Oogcomplex en Huid, haar en nagels. Het is niet nodig om te kiezen voor een supplement met een hoge dosering. Een grote inname heeft namelijk geen zin, aangezien ons lichaam een overschot uitscheidt.

Als u een vitaminesupplement met vitamine B2 gebruikt, kan het voorkomen dat uw urine een opvallende gele verkleuring laat zien. U hoeft zich geen zorgen te maken. Het is een onschuldige verkleuring.

Vragen of advies?

Vitaminesperpost.nl verkoopt naast vitamine B2 nog meer voedingssupplementen om de gezondheid mee te ondersteunen. Heeft u vragen over onze producten of wilt u graag advies bij het maken van een keuze? Wij zijn tijdens kantooruren te bereiken op nummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).