Redbull geeft u vleugels, maar vitamine B3 doet dit ook. Deze vitamine is onderdeel van het vitamine B-complex en is een echte ‘energievitamine’. Deze ‘nep’-vitamine speelt een grote rol bij het vrijmaken van energie uit de voeding. Daarnaast vervult vitamine B3 nog tal van andere functies. Kom mee en stap in de wereld van vitamine B3.
"Vitamine B3 is officieel geen vitamine"
Is vitamine B3 een ‘nep’-vitamine?
Een ‘nep’-vitamine. Dat klinkt als een flinke beschuldiging. Vitamine B3 voldoet echter niet aan de definitie ‘vitamine’. Vitamines worden van oudsher gedefinieerd als essentiële stoffen, die het lichaam niet zelf kan aanmaken. Een voorbeeld hiervan is vitamine C.
Nicotinezuur kan daarentegen wel door het lichaam worden aangemaakt en voldoet hiermee dus niet aan de eis. Hoe komt het dat we vitamine B3 toch een vitamine blijven noemen? Dit heeft met de historie te maken. Nicotinezuur wordt al zo lang ‘vitamine B3’ genoemd, dat besloten is deze status permanent aan deze stof toe te schrijven.
“Nicotinezuur is een andere naam voor vitamine B3, maar heeft niets met nicotine in tabak te maken”
De verschillende namen voor vitamine B3
Vitamine B3, vitamine PP, nicotinezuur en niacine zijn allemaal namen voor dezelfde vitamines. Hoe zit dat?
Vitamine B3
Eigenlijk is het antwoord vrij eenvoudig. Toen onderzoekers vitamine B ontdekten, dachten ze dat het om één vitamine ging. Nader onderzoek bracht aan het licht dat het een complex van 8 afzonderlijke vitamines betreft. Hoe kunnen deze uit elkaar worden gehouden? Het antwoord is simpel: gewoon nummeren. We kennen de volgende B-vitamines: vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11, B12. Nu zal het u opvallen dat enkele nummers missen. Konden die onderzoekers niet tellen? Jawel hoor, aan het tellen lag het niet. Door verder onderzoek kwamen ze erachter dat enkele vitamines ‘fake’ waren. Deze zijn eruit gehaald. Vandaar dat enkele nummers ontbreken.
Vitamine PP
Misschien op het oog een vreemde eend in de bijt, maar vitamine B3 werd in het verleden vitamine PP genoemd. De afkorting PP staat voor ‘Pellagra Preventing factor’. Pellagra ontstaat als er een flink tekort is aan vitamine B3. In ontwikkelingslanden komt dit geregeld voor, omdat de voeding daar te weinig eiwitten bevat.
Nicotinezuur en niacine
Als u verder op internet struint, kunt u de namen nicotinezuur of niacine tegenkomen. Ook hiermee bedoelen we vitamine B3. Overigens heeft nicotinezuur niets te maken met nicotine uit sigaretten. Om verwarring te voorkomen, wordt nicotinezuur ook wel niacine genoemd.
"Het additief E375 in producten is gewoon vitamine B3"
Waar zit vitamine B3 in?
Vitamine B3 komt in de voeding voor als nicotinezuur en nicotinamide. Deze stoffen komen vooral voor in eiwitrijke, dierlijke producten, zoals tonijn, kip, rundvlees en lever. Plantaardige producten zoals aardappels, graanproducten, peulvruchten en groente bevatten in mindere mate deze stoffen.
Vitamine B3 wordt ook als additief gebruikt in de levensmiddelenindustrie. Als u op de verpakking E375 leest, is dit dus vitamine B3. E375 wordt gebruikt om de houdbaarheid van een product te verlengen.
"Vitamine B3 is een echte alleskunner"
Vitamine B3 laadt uw accu weer op
Vitamine B3 wordt in de volksmond ook wel de ‘energievitamine’ genoemd. U vraagt zich misschien af waar die naam vandaan komt? Om dit te begrijpen, moeten we eerst weten hoe de stofwisseling van B3 gaat.
Via de voeding krijgen wij de stoffen nicotinezuur en nicotinamide binnen. Met deze twee vormen kan ons lichaam nog niet zoveel. Deze stoffen moeten eerst worden omgezet. Nadat de dunne darm nicotinezuur en nicotinamide heeft opgenomen, worden ze naar de lever gebracht. De lever zet deze stoffen om in niacine. Niacine functioneert als co-enzym. Een co-enzym helpt een enzym om zijn functie te kunnen uitoefenen. Er zijn 200 enzymen die afhankelijk zijn van niacine. Deze zijn allemaal bij de energievoorziening betrokken.
Ons lichaam kan niacine ook zelf aanmaken uit tryptofaan. Tryptofaan is een aminozuur dat veel in banaan, havermout, zuivel, kip, pinda’s en chocolade voorkomt.
Niacine is in water oplosbaar. Een eventueel overschot wordt via de urine uitgescheiden. Een voorraadje vitamine B3 hebben we niet in ons lichaam. Niacine kan namelijk niet voor ‘mindere tijden’ worden opgeslagen.
Andere functies van vitamine B3
Vitamine B3 is dus een vitamine die helpt bij vermoeidheid en die onze huid gezond houdt. Maar vitamine B3 heeft meer functies in ons lichaam. Zo zorgt deze vitamine voor het goed functioneren van het zenuwstelsel en draagt B3 bij aan de hersen- en zenuwfuncties die bij het leervermogen en de concentratie zijn betrokken. Ook is de vitamine goed voor onze slijmvliezen. Deze vitamine is dus een echte multitasker.
"De kwetsbaarheid van vitamine B3"
Vijanden van vitamine B3
Net als bij de meeste vitamines en mineralen liggen er vijanden op de loer. Bepaalde stoffen kunnen vitamine B3 afbreken, zoals alcohol, antibiotica of de anticonceptiepil. Verder is niacine ook kwetsbaar bij het bereiden van voedsel. Vitamine B3 is oplosbaar in water. Het lost dus gemakkelijk op in het kookvocht dat wordt afgegoten. Kook groente en aardappels derhalve kort in weinig water. Het kookvocht kan eventueel de basis vormen van een groentesaus. Zo wordt de opgeloste niacine toch gebruikt.
Vitamine B3 in supplementen
Vitaminesperpost.nl heeft verschillende supplementen die vitamine B3 bevatten, zoals vitamine B-complex, Multivitamine en uiteraard vitamine B3 als een los supplement. Vitamine B3 kan als aanvulling op de voeding worden ingezet bij inspanning, stresssituaties en vermoeidheid. U hoeft niet bang te zijn voor ‘flush’. Dit is een plotselinge bloedtoevoer naar hoofd en ledematen met een warme en/of prikkelende sensatie die van voorbijgaande aard is. Dit fenomeen wordt veroorzaakt door nicotinezuur. Onze supplementen bevatten nicotinamide. Deze stof heeft dat effect niet.
Vragen of advies?
Vitaminesperpost.nl verkoopt naast vitamine B3 nog veel meer voedingssupplementen om de gezondheid mee te ondersteunen. Heeft u vragen over onze producten of wilt u graag advies bij het maken van een keuze? Wij zijn tijdens kantooruren te bereiken op nummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).