Zijn natuurlijke vitamines beter dan synthetische? Groene hand en robothand

Een gestaag groeiende groep mensen vindt het belangrijk dat producten ‘natuurlijk’ zijn. Diezelfde groep probeert dan ook zo natuurlijk mogelijk te leven. We leven immers in een technocratie, waarin grote bedrijven het voor het zeggen hebben. Daarom grijpen velen terug op kleinschaligheid, duurzaamheid en traceerbaarheid. Milieuschandalen en schandalen die worden veroorzaakt door voedselproducenten zijn daar onder meer debet aan. Mensen willen graag weten hoe hun voedsel wordt geproduceerd en waar het vandaan komt. Ze willen zekerheid hebben dat er verantwoord wordt omgegaan met het milieu en met het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

De natuur biedt een onuitputtelijke rijkdom

Voedsel uit een capsuleVoedsel uit een capsule

Daarnaast ontstaat er bij meer en meer mensen bewustwording van het feit dat de mensheid voor de gezondheid al eeuwenlang gebruikmaakt van de onuitputtelijke rijkdom die de natuur heeft te bieden. Het plantenrijk bestaat tenslotte uit een enorm scala aan verschillende planten met bijbehorende bioactieve inhoudsstoffen. Het produceren van pillen en poeders op basis van geïsoleerde, actieve stoffen strekt zich uit over een relatief korte tijdsspanne.

Pas aan het eind van de jaren veertig in de vorige eeuw heeft dat een toevlucht genomen.

"We kunnen binnen de plant bladeren, bloemen, vruchten, zaden en wortels onderscheiden"

De 'Grote Verhelst' is een klassieke kruidenbijbel

In de geschiedenis van de kruidenkunde maakte men gebruik van afkooksels (theeën) en tincturen van verschillende delen van een plant. De verschillende onderdelen kunnen verschillende stoffen herbergen. We kunnen daarbij de bladeren, bloemen, vruchten, zaden en wortels onderscheiden. De manier waarop de inhoudsstoffen aan de plant worden onttrokken, is uiteraard belangrijk. Een belangrijke kruidenbijbel waarvan men ook tegenwoordig gebruikmaakt, is het 'Groot handboek geneeskrachtige planten', ook wel de Grote Verhelst genoemd. Dat is een kruidenboek dat is geschreven door de Vlaamse dr. Geert Verhelst. Het wordt binnen sommige opleidingen gebruikt.

De Grote VerhelstDe Grote Verhelst

Geïsoleerde voedingsstoffen worden door de EFSA gecontroleerd

Als het gaat om pillen met geïsoleerde inhoudsstoffen, is er niet zoveel verschil tussen middelen die u via een recept krijgt voorgeschreven en die u bij de apotheek kunt ophalen. Het verschil is voornamelijk bureaucratisch. De middelen die door een arts worden voorgeschreven, vallen onder de ‘geneesmiddelenwet’. Geïsoleerde voedingsstoffen worden gecontroleerd door het Europese instituut de EFSA (European Food Safety Authority) en in Amerika is dat de FDA (Food and Drugs Administration).

"Het voorbehandelen van plantenwortels met melk is een oud, traditioneel Indiaas onderdeel van het extractieproces"

Ashwagandha-wortels worden met melk voorbehandeld

Ashwagandha- wortels, poeder en supplementenAshwagandha- wortels, poeder en supplementen

Kruidenextracten zijn natuurlijk. Daar worden onderdelen van een plant voor gebruikt. Daarbij kan het gaan om een extract dat is gebaseerd op de bladeren van een plant, maar ook op bijvoorbeeld de wortels, zaden, bloemen of vruchten. Ook de productiemethode speelt een belangrijke rol. Bij Ashwagandha KSM66 worden de geoogste wortels van de plant bijvoorbeeld eerst met melk voorbehandeld. Een Indiaas oud en traditioneel onderdeel van het extractieproces.

Wat is het verschil tussen synthetische en natuurlijke voedingsstoffen?

Natuurlijke voedingsstoffen worden uit planten of dieren verkregen. Synthetische voedingsstoffen worden ook wel geïsoleerde voedingsstoffen genoemd. Ze worden synthetisch binnen een industrieel proces gemaakt. Synthetische voedingsstoffen zijn niet gebaseerd op een gehele plant. Ze zijn van geconcentreerde en gedehydrateerde voedingsmiddelen gemaakt.

Weetje:

Synthetische voedingsstoffen zijn voedingssupplementen die technologisch worden gemaakt in een laboratoriumomgeving of door een industrieel proces. Natuurlijke voedingsstoffen vinden we in compleet voedsel. Ze worden gemaakt als pil, capsule, tablet, poeder of in vloeibare vorm. De bedoeling is dat ze in ons lichaam hetzelfde werken als de natuurlijke voedingsstoffen die we via onze voeding binnen krijgen.

Veel supplementen worden synthetisch gemaakt

Veel supplementen worden synthetisch gefabriceerd, dus in een laboratorium vervaardigd. Het gaat bijvoorbeeld om vitamines, antioxidanten, mineralen en aminozuren. Uit onderzoeken blijkt overigens dat deze ‘synthetische’ stoffen zich in het lichaam hetzelfde als de natuurlijke varianten gedragen. Bij de natuurlijke varianten zijn er vaak nog extra stoffen aanwezig waarmee wordt samengewerkt. Het lichaam is tenslotte een geavanceerde ‘machine’.

Op een natuurlijk voedingssupplement staat over het algemeen iets van ‘100% plantaardig’. U kunt op het etiket van een natuurlijk voedingssupplement altijd terugvinden welke stoffen erin zitten. Supplementen met geïsoleerde voedingsstoffen, zoals vitamine C zoals bijvoorbeeld ascorbinezuur, zijn in principe synthetisch. Een supplement als duindoornbes bevat natuurlijke vitamine C, hetzelfde zoals in vitamine C-rijke voedingsmiddelen.

"Het woord ‘synthetisch’ betekent echter niet noodzakelijk minderwaardig"

Zijn natuurlijke en synthetische voedingsstoffen anders?

Vitamines en mineralen in supplementen zijn synthetische vormen van de oorspronkelijke stoffen die in onze voeding zitten. Het woord ‘synthetisch’ betekent echter niet noodzakelijk minderwaardig. Zelfs de meeste supplementen die er prat op gaan te bestaan uit 'natuurlijke' ingrediënten, bevatten ook enkele synthetische ingrediënten. Want als een pil louter zou bestaan uit natuurlijke ingrediënten, zou deze zo groot zijn als een golfbal.

Vitamine E wordt in natuurlijke vorm beter opgenomen

Onze lichamen lijken zowel synthetische als de natuurlijke vormen goed te kunnen opnemen. De enige uitzondering vormt vitamine E, die in de natuurlijke vorm (RRR-alfa-tocoferol) echt beter wordt opgenomen dan in de synthetische vorm (all-rac-alfa-tocoferol). De supplementen van vitaminesperpost.nl waaraan de antioxidante vitamine E als natuurlijk conserveringsmiddel is toegevoegd, bevatten deze natuurlijke vorm van vitamine E.

Verschillende lichamen kunnen anders op dezelfde stof reageren

Oudere heer krijgt voedingsstoffen in 'pilvorm'Oudere heer krijgt voedingsstoffen in 'pilvorm'

Er bestaat een zekere consensus over het gegeven dat synthetische voedingsstoffen chemisch vrijwel identiek zijn aan de natuurlijke stoffen die in onze voeding zitten en ook in het lichaam een identieke werking hebben. Het productieproces van synthetische voedingsstoffen verschilt echter enorm van de manier waarop planten en dieren ze creëren. Ondanks een vergelijkbare structuur kan een lichaam dus anders reageren voedingssupplementen met stoffen die in een laboratorium zijn geproduceerd.

"Tijdens een maaltijd krijgt u een hele reeks aan vitamines, mineralen, co-factoren en enzymen binnen"

Als u eet, consumeert u niet een enkelvoudige stof

Bovendien is het onduidelijk hoe goed synthetische voedingsstoffen worden opgenomen en in het lichaam worden gebruikt. Sommige stoffen worden beter opgenomen dan andere. Dat komt omdat, als u voedsel eet, u niet één enkele stof consumeert. U krijgt een hele reeks aan vitamines, mineralen, co-factoren en enzymen binnen die een optimaal gebruik in het lichaam mogelijk maken.

De basis ligt bij een afwisselend voedingspatroon

Het is daarom belangrijk  te weten - en dat moet nog eens worden onderstreept - dat voedingssupplementen geenszins een vervanging zijn van gezonde voeding, maar daarop een aanvulling vormen. De basis ligt toch echt bij een gezond en zo afwisselend mogelijk voedingspatroon.

Vragen of advies?

Vitaminesperpost.nl heeft een breed scala aan natuurlijke voedingssupplementen. We verkopen zowel vitamines als mineralen, maar ook allerlei plantaardige stoffen en extracten. Mocht u specifieke vragen hebben, dan kunt u ons tijdens kantooruren bereiken op nummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).