Waar koop ik vitamines? Afkortingen van vitamines en mineralen

Weten waar en waarom u uw natuurlijke vitamines, mineralen en kruiden het best kunt kopen, is al de helft van de strijd. Beter is om de vraag te stellen welke vitamines, mineralen en kruiden het best worden opgenomen en de hoogste biobeschikbaarheid hebben.

Wat is biobeschikbaarheid?

Biologische beschikbaarheid, vaak afgekort tot biobeschikbaarheid, is een term die aangeeft hoe efficiënt de actieve stoffen van een voedingssupplement beschikbaar komen op de plek waar ze het meest nodig zijn in het lichaam. Er wordt dan gezegd dat deze stof "een hoge biologische- of biobeschikbaarheid heeft".

"BioPerine® kan een gunstige invloed uitoefenen op de opname-efficiëntie van een stof"

Wat is van invloed op de biologische beschikbaarheid?

Diverse factoren zijn van invloed op de biologische beschikbaarheid van een supplement:

  • hoe wordt de grondstof geproduceerd?
    (waar groeit het, worden er bestrijdingsmiddelen gebruikt, hoe zijn de omgevingsfactoren)
  • de stofwisseling (ieder mens heeft een unieke stofwisseling)
  • het moment en de omstandigheden waarop een supplement wordt ingenomen
    (nuchter of tijdens een maaltijd)
  • een wisselwerking met voeding of met medicijnen
  • voortijdige uitscheiding via het maag-darmkanaal of de urinewegen
CapsulesCapsules

De enige manier waardoor u de kwaliteit van uw supplementen kunt garanderen, is door vitamines, mineralen en kruiden kopen die het meest efficiënt worden opgenomen, zoals capsules, pillen, poeders, tabletten of extracten met een hoge ‘biobeschikbaarheid’. Daarnaast kan de 'ayurvedische' toevoeging van een stof zoals BioPerine® ook een gunstige invloed uitoefenen op de opname-efficiëntie van een stof. Binnen de ayurveda bestaat eeuwenoude kennis over het nu van allerlei plantaardige stoffen die op onze planeet te vinden zijn en door hun kennis weten zij dat zwarte peper een positieve rol speelt bij de opname van natuurlijke stoffen in het lichaam. BioPerine® is de moderne, geavanceerde extractvariant van de zwarte peper.

"Vaak laten mensen zich  door schreeuwerige advertenties en goedkope prijzen verleiden"

Waarom is een hoge kwaliteit van supplementen zo belangrijk?

Potjes met voedingssupplementenPotjes met voedingssupplementen

Aan voedingsdeskundigen wordt vaak de vraag gesteld waar men het best de natuurlijke voedingssupplementen kan kopen. De plaats van aankoop is echter niet van belang. Het gaat erom dat u supplementen koopt die van de hoogste kwaliteit zijn. Vaak laten mensen zich door schreeuwerige advertenties en goedkope prijzen verleiden, maar eigenlijk kunt u zelf al weten dat een (zeer) lage prijs zich vertaalt in een kwalitatief mindere grondstof of een onveilig of inefficiënt productieproces.

Als uw lichaam de stoffen die u inneemt echter niet ópneemt, is het eigenlijk gewoon zonde van uw geld. In dit blog vertellen we u hoe u de opname van uw supplementen verbetert. 

Hoe kunnen we weten welke vitamines, mineralen en kruiden het best worden opgenomen?

Vitamine- en mineralensupplementen zoals calcium moeten in de vorm van citraat, ascorbaat of picolinaat worden aangeschaft, omdat deze vormen gemakkelijk door het lichaam worden opgenomen. Zo veranderen ascorbaten onder invloed van het zoutzuur in de maag (maagzuur) direct in ascorbinezuur. Vermijd chloriden, sulfaten, carbonaten en oxiden. Deze worden minder goed opgenomen. Hierdoor worden dergelijke mineralensupplementen vaak onverrichterzake weer uitgescheiden.

"Capsules en softgels zijn vaak beter, omdat ze over het algemeen alleen zijn gevuld met de meest essentiële voedingsstoffen"

Calciumcarbonaat is gewoon krijt

Calcium in de vorm van calciumcarbonaat is bijvoorbeeld niet een van de beste vormen om door het lichaam te worden opgenomen. Calciumcarbonaat is immers gewoon krijt! Het is veel beter om uw inname van calcium te verhogen met behulp van calciumcitraat, liefst in combinatie met vitamine D3. Dit is de vorm en combinatie die het best door het lichaam wordt opgenomen.

Stuk krijtStuk krijt

Capsules zijn (vaak) beter dan tabletten

Koop uw vitamines, mineralen en kruiden bij voorkeur in capsulevorm of softgels en niet in tabletvorm. Capsules en softgels zijn vaak beter, omdat ze over het algemeen alleen zijn gevuld met de meest essentiële voedingsstoffen. Tabletten kunnen daarentegen een verscheidenheid aan vulstoffen, bindmiddelen en voedingsvezels bevatten. Een uitzondering daarop vormen smelttabletten. Deze zijn speciaal zo gemaakt dat de inhoudsstoffen zo snel en efficiënt mogelijk in de bloedbaan terecht komen. Bij vitaminesperpost.nl gebruiken we overigens voornamelijk HPMC-capsules. Deze zijn geheel plantaardig en daardoor ook geschikt voor veganisten en vegetariërs.

Vragen of advies?

Vitaminesperpost.nl heeft een groot assortiment aan kwalitatief goede supplementen. Heeft u een vraag over een specifiek product of wilt u graag hulp bij het maken van een keuze? Onze medewerkers zijn tijdens kantooruren telefonisch te bereiken op nummer: +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief). Of u kunt gebruik maken van onze contactpagina.