Waar koop ik vitamines?

Weten waar en waarom u uw natuurlijke vitaminen, mineralen en kruiden het best kunt kopen, is al de helft van de strijd. Beter is om de vraag te stellen welke vitaminen, mineralen en kruiden het best worden opgenomen en de hoogste biobeschikbaarheid hebben.

 

Wat is biobeschikbaarheid?

Biologische beschikbaarheid, vaak afgekort tot biobeschikbaarheid, is een term die aangeeft hoe efficiënt de werkzame stoffen van een voedingssupplement beschikbaar komen op de plek waar ze het meest nodig zijn in het lichaam.

Capsules Capsules

Invloeden op de biobeschikbaarheid

De hoogte van de biologische beschikbaarheid van een geneesmiddel is afhankelijk van het soort supplement, de manier waarop het is geproduceerd, de unieke stofwisseling van de persoon die het inneemt, het tijdstip van inname en de manier waaróp het wordt ingenomen. De biologische beschikbaarheid kan onder andere afnemen door een inefficiënte manier van inname, afbraak door de lever, een wisselwerking met voeding of met medicijnen of voortijdige uitscheiding via het maag-darmkanaal of de urinewegen.

De enige manier om de kwaliteit van uw supplementen absoluut te garanderen, is dat u vitamines, mineralen en kruiden koopt die het best worden opgenomen, zoals capsules, pillen, poeders, tabletten of extracten die de hoogste ‘biobeschikbaarheid’ hebben.

Waarom is een hoge kwaliteit van supplementen zo belangrijk?

Aan voedingsdeskundigen wordt vaak de vraag gesteld waar men het best de natuurlijke voedingssupplementen kan kopen. De plaats van aankoop is echter niet van belang. Het gaat erom dat u supplementen koopt die van de hoogste kwaliteit zijn. U kunt u natuurlijk ook laten leiden door de goedkope prijzen van vitamines en mineralen van lagere kwaliteit. Als uw lichaam de supplementen die u inneemt echter niet ópneemt, is het gewoon zonde van uw geld.

 

Hoe kunnen we weten welke vitamines, mineralen en kruiden het best worden opgenomen?

Vitamine- en mineralensupplementen zoals calcium moeten in de vorm van citraat, ascorbaat of picolinaat worden aangeschaft, omdat deze vormen gemakkelijk door het lichaam worden opgenomen. Zo veranderen ascorbaten onder invloed van het zoutzuur in de maag (maagzuur) direct in ascorbinezuur. Vermijd chloriden, sulfaten, carbonaten en oxiden. Deze kunnen niet zo goed worden opgenomen. Hierdoor worden dergelijke mineralensupplementen vaak onverrichterzake weer uitgescheiden.

Krijt Krijt

Calciumcarbonaat is gewoon krijt

Calcium in de vorm van calciumcarbonaat is bijvoorbeeld niet een van de beste vormen om door het lichaam te worden opgenomen. Calciumcarbonaat is immers gewoon krijt! Het is veel beter om uw inname van calcium te verhogen met behulp van calciumcitraat, liefst in combinatie met vitamine D3. Dit is de vorm en combinatie die het best door het lichaam wordt opgenomen.

Capsules zijn (vaak) beter dan tabletten

Koop uw vitamines, mineralen en kruiden bij voorkeur in capsulevorm of softgels en niet in tabletvorm. Capsules en softgels zijn meestal beter, omdat ze over het algemeen alleen zijn gevuld met de meest essentiële voedingsstoffen. Tabletten kunnen daarentegen een verscheidenheid aan vulstoffen, bindmiddelen en ballaststoffen bevatten. Een uitzondering daarop vormen smelttabletten. Deze zijn speciaal zo gemaakt dat de inhoudsstoffen zo snel en efficiënt mogelijk in de bloedbaan terecht komen.