Waarom zou ik vitamines slikken? Gezonde voeding

Wie gezond eet, kan zich afvragen of het zinvol is om het voedingspatroon dagelijks aan te vullen met verschillende voedingssupplementen als capsules of tabletten met vitamines, sporen en mineralen en plantaardige middelen. Maar wat is ‘gezond eten’?

De Schijf van Vijf

Het Voedingscentrum houdt nog steeds de Schijf van Vijf aan, maar er zijn inmiddels legio stromingen die daarover andere ideeën hebben. Denk daarbij aan voedingspatronen die veganistisch zijn, vegetarisch, paleo, raw of koolhydraatarm. Het is mogelijk dat er dan toch verschillende (relatieve) tekorten ontstaan. Relatieve tekorten van voedingsstoffen zijn tekorten die (net) niet worden herkend binnen een regulier bloedonderzoek, maar die op termijn wel invloed kunnen uitoefenen op het functioneren van ons lichaam.

"De eenzijdige manier van landbouw doet een flinke aanslag op de kwaliteit en samenstelling van de bodem"

Is het zinvol om voedingssupplementen in te nemen?

Intensieve landbouwIntensieve landbouw

Ons voedsel wordt tegenwoordig anders geproduceerd dan vroeger. Dit roept de vraag op of het zinvol is om voedingssupplementen in te nemen. Tegenwoordig hebben we binnen de landbouw te maken met monoculturen. Deze eenzijdige manier van landbouw doet een flinke aanslag op de kwaliteit en samenstelling van de bodem. Selenium bijvoorbeeld is een belangrijke voedingsstof die in nog maar weinig landbouwgronden terug is te vinden. En dat geldt voor meer mineralen

Deze essentiële voedingsstoffen vinden we vervolgens ook niet meer terug in onze groente en fruit. Groente en fruit wordt op een commercieel efficiënte manier verbouwd, maar er wordt geen rekening gehouden met de jaargetijden en de natuurlijke, trage wijze waarop de planten groeien en vruchten dragen. Dit levert producten op die minder voedingsstoffen bevatten dan vroeger. Echter, het verlies van heilzame voedingsstoffen in groente en fruit en dierlijke producten begon niet 50 of 100 jaar geleden, zoals velen veronderstellen, dit proces begon al veel eerder, toen we 10.000 jaar geleden stopten met het foerageren van wilde planten en de jacht en ons op landbouw en veeteelt gingen concentreren.

"Ons lichaam weet zich geen raad met al die nieuwe stoffen die het gevolg zijn van ‘productie-optimalisatie’

Ons lichaam werkt precies als 10.000 jaar geleden

Ons lichaam is intrinsiek niet veranderd ten opzichte van 10.000 jaar geleden. Ons dagelijks voedingspatroon en de manier waarop ons voedsel wordt geproduceerd, zijn dat wel. Dit draagt eraan bij dat we ‘gezond’ kunnen eten en toch te weinig essentiële sporen, mineralen en vitamines binnenkrijgen. Ons lichaam weet niet goed raad met al die nieuwe stoffen die het gevolg zijn van commerciële ‘productie-optimalisatie’.

AardappelenAardappelen

Onze organen en cellen herkennen alleen de stoffen als bouwstoffen zoals ze die al eeuwen en eeuwen lang herkennen. Omdat gemiddelden niet het hele verhaal vertellen, is het belangrijk niet alleen naar de grootste groep mensen te kijken maar ook naar de gegevens van mensen die een specifiek voedingspatroon hebben zoals een veganistisch of vegetarisch voedingspatroon of die andere voedingsbehoeften en -innames hebben.

"Het nemen van een voedingssupplement is als een ‘voedingsverzekering’"

Alle voedingsstoffen binnenkrijgen, is lastig zonder supplementen

Glas met voedingssupplementenGlas met voedingssupplementen

In theorie moet u uit uw voedingspatroon alle voedingsstoffen kunnen halen die u nodig heeft. In de praktijk blijkt dit echter haast niet mogelijk. Het is van cruciaal belang om elke dag opnieuw voldoende essentiële voedingsstoffen binnen krijgen. Zo houdt u de status van de voedingsstoffen op een zodanig niveau dat ze doen waarvoor ze zijn bedoeld. Dit is moeilijk te handhaven zonder de dagelijkse hulp van supplementen met vitamines, sporen en mineralen.

Zie het op deze manier: het nemen van een voedingssupplement is als een ‘voedingsverzekering’. Op de gebieden waar uw voeding tekortschiet, helpt het om steun te krijgen van kwaliteitscapsules, -poeders en -tabletten om uw lichaam te voorzien van de voedingsstoffen die het elke dag opnieuw nodig heeft om optimaal te functioneren.

10 redenen waarom u dagelijks supplementen zou moeten nemen

1. Onze voedselbronnen zijn niet meer zo rijk als vroeger en onze dagelijkse behoefte aan fruit en groente is in de afgelopen 15 jaar verdubbeld.

2. Supplementen zijn een natuurlijke manier om het afweersysteem te stimuleren. In het kader van 'a supplement a day keeps the doctor away' vormen ze een kostenbesparende manier om gezond te blijven.

3. Met supplementen onderhoudt en voedt u uw spieren en de huid.

4. Eventuele tekorten kunnen worden voorkomen. Een veel voorkomend tekort is vitamine D door een gebrek aan zonlicht en overmatig gebruik van zonnebrandmiddelen.

5. Voedingssupplementen houden uw lichaam en hormonen in evenwicht.

6. Suppletie levert antioxidanten (zoals vitamine A, C en E) die we niet voor 100% uit voedsel kunnen halen.

7. Reguliere medicijnen verbruiken essentiële voedingsstoffen en supplementen helpen om die balans weer te herstellen.

8. Supplementen kunnen gezondheidsproblemen voorkomen en ervoor zorgen dat het cholesterolgehalte normaal blijft.

9. Supplementen kunnen gemakkelijk worden ingenomen en opgenomen door het lichaam.

10. Antioxidanten dragen bij aan de vermindering van oxidatieve stress.

Suppletie, een gezond voedingspatroon en regelmatige lichaamsbeweging zijn de ‘Fontein van de Eeuwige Jeugd’.

Heeft u extra voedingsstoffen nodig?

De gezondheidsraad heeft aangegeven dat bepaalde doelgroepen extra voedingsstoffen nodig hebben. 

  • Vitamine B12-supplementen zijn belangrijk voor ouderen en mensen die weinig of geen dierlijke voeding eten.
  • Vitamine D-supplementen zijn belangrijk voor ouderen, mensen met een gekleurde huid en voor mensen die niet veel zonlicht krijgen.
  • Supplementen met foliumzuur (vitamine B11) zorgen ervoor dat zwangere vrouwen minder risico lopen op geboorteafwijkingen.

Orthomoleculair geschoolden hebben daarnaast echter het volgende rijtje voor u in petto:

Vitamine D, magnesium, een goede multivitamine, 1 à 2 gram vitamine C en een goede antioxidant zoals astaxanthine, Q10 of L-acetyl-glutathion.

Vragen of advies?

Vitaminesperpost.nl heeft een groot assortiment aan kwalitatief hoogwaardige supplementen. Heeft u een specifieke vraag over een bepaald product of wilt u hulp bij het maken van een keuze? U kunt ons op werkdagen tijdens kantooruren telefonisch bereiken op nummer: + 31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of via onze contactpagina.