Folaat 5-MTHF goed voor de gemoedstoestand Blije mensen

Er wordt al een tijd spannend onderzoek gedaan naar de rol van vitamine B11 bij het in stand houden van een goede gemoedstoestand. Eén specifieke vorm van foliumzuur, 5-MTHF, lijkt hier een goede invloed op te hebben. Deze vorm van foliumzuur staat ook wel bekend als 5-methyltetrahydrofolaat (5-MTHF) of L-methylfolaat. Het is nu algemeen verkrijgbaar als supplement om geestelijke veerkracht te behouden in tijden van stress en spanning.

"Folaat vinden we in de natuur (groene bladgroente) en foliumzuur is de synthetisch nagemaakte variant van deze stof"

Het verschil tussen vitamine B11, folaat en foliumzuur

Vitamine B11 bestaat uit 2 verschillende vormen:

  • Folaat. Dit is de natuurlijke vorm van vitamine B11 die we in voeding vinden en met name in groene (blad)groenten.
  • Foliumzuur. Dit is de synthetische variant die we terugvinden in capsules en tabletten.

Folaat, foliumzuur en Quatrefolic® 5-MTHF

Een deel van de wereldbevolking is minder goed in staat om folaat uit de voeding of foliumzuur uit supplementen op een efficiënte manier op te nemen en om te zetten. Foliumzuur en folaat moeten allebei eerst via een aantal stappen in de actieve vorm 5-methyltetrahydrofolaat (5-MTHF) worden omgezet. Hierbij speelt het enzym methyleen-tetrahydrofolaat-reductase (MTHFR) een sleutelrol. Door diverse omstandigheden hebben sommige mensen geen goed werkend MTHFR enzym. Hierdoor wordt het foliumzuur of het folaat in het biochemische omzettingsproces niet goed omgezet in het wél goed opneembare 5-MTHF.

5-MTHF wordt goed opgenomen

In ons spijsverteringskanaal wordt het grootste deel van natuurlijk folaat en synthetisch foliumzuur omgezet in 5-MTHF voordat het in de bloedsomloop terecht komt. Quatrefolic® 5-MTHF reist ongeschonden door de zure omgeving van de maag en wordt direct in de dunne darm opgenomen zonder dat daarvoor verdere omzetting is vereist. Daardoor is een hogere opname van folaat mogelijk.

Quatrefolic diagramQuatrefolic diagram

Quatrefolic® 5-MTHF is het glucosaminezout van (6S) -5-methyltetrahydrofolaat. Het is qua structuur hetzelfde als de actieve vorm van foliumzuur. 5-MTHF omzeilt volledig de MTHFR stap tijdens het omzettingsproces en levert een vorm van foliumzuur die in het lichaam onmiddellijk kan worden opgenomen. Diverse onderzoeken laten zien dat een goede bloedspiegel van folaat een gunstige invloed heeft op de gemoedstoestand en de geestelijke weerstand. Foliumzuur beïnvloedt de niveaus van serotonine en andere boodschapperstoffen die verband houden met een evenwichtige, goede gemoedstoestand.

Omzetting van folaat naar 5-MTHFOmzetting van folaat naar 5-MTHF

Wat heeft folaat te maken met een evenwichtige gemoedstoestand?

Folaat is de belangrijkste B-vitamine, die is betrokken bij de vorming van boodschapperstoffen als dopamine, norepinephrine en serotonine. Het verband tussen folaat en de gemoedstoestand is al zo'n vijftig jaar bekend.

"Het goede nieuws is dat de 5-MTHF-vorm van folaat niet eerst hoeft te worden omgezet"

Foliumzuur moet eerst worden omgezet in 5-MTHF

Wetenschappers hebben onderzoeken met verschillende soorten foliumzuur uitgevoerd om uit te zoeken wat de invloed op de gemoedstoestand is. Veel van het recente onderzoek is uitgevoerd met 5-methyltetrahydrofolaat (ook wel 5 MTHF of L-methylfolaat genoemd). Deze vorm van foliumzuur wordt vaak de ‘bioactieve’ of ‘gemethyleerde’ vorm genoemd. Synthetisch foliumzuur (in supplementen) of folaat (in voedingsmiddelen) moet eerst in deze vorm worden omgezet, voordat het in de bloedbaan kan worden opgenomen en vervolgens aan een stofwisselingsproces kan deelnemen.

Onderzoek naar 5-MTHF supplementen voor een goede geestelijke balans

Het goede nieuws is dat de 5-MTHF-vorm van folaat niet eerst hoeft te worden omgezet. Deze wordt in de dunne darm opgenomen en gaat vervolgens de bloedbaan in waar de stof elders kan deelnemen aan een stofwisselingsproces waarbij de boodschapperstoffen dopamine, norepinephrine en serotonine zijn betrokken. Deze vorm van folaat is tegenwoordig gelukkig voor iedereen beschikbaar, omdat het nu algemeen verkrijgbaar is als MTHF-supplement.

Hoe 5-MTHF te nemen voor een goede weerstand tegen stress?

Begin met 2 capsules (1,6 mg) per dag, verdeeld over de ochtend en de avond. Verhoog dit na 4 weken naar 4 capsules per dag (3,2 mg over 3 momenten verdeeld). Het is wellicht ook een goed idee om uw vitamine B12 te laten controleren. Een andere optie is om vitamine B12 te combineren met de 5 MTHF.

Folaat in de voeding

Glazen potje met gele linzenGlazen potje met gele linzen

Tip: In combinatie met 5-MTHF is het qua voeding ook nog mogelijk de opname van natuurlijk folaat te verhogen door uw voedingspatroon te optimaliseren. Eet in deze periode zoveel mogelijk peulvruchten (bonen en linzen), (groene of witte) asperges, eieren, groene bladgroente, verse bietjes, citrusvruchten, lof, broccoli, noten en zaden, runderlever, tarwekiemen, papaja’s, bananen en avocado’s.

Vragen of advies?

Vitaminesperpost.nl heeft een groot assortiment aan vitamines, mineralen en plantaardige extracten. Heeft u een specifieke vraag over een product of wilt u graag hulp bij het maken van een keuze? U kunt ons op werkdagen tijdens kantooruren bereiken op nummer +31 (0)75-612 12 47 of via onze contactpagina.