Adaptogenen zijn niet-toxische planten die het lichaam helpen weerstand te bieden aan lichamelijke en geestelijke stress. De kruiden en wortels worden al eeuwenlang gebruikt in China en in de Ayurveda. Tegenwoordig zijn ze ook in de Westerse wereld sterk in opkomst. Sommige, zoals Tulsi (Heilig Basilicum), kunnen worden gegeten als onderdeel van een maaltijd en andere worden als voedingssupplement verwerkt in capsules, pillen of softgels of meegetrokken in een smakelijke thee.

 

  • Adaptogenen brengen ons in balans
  • Wat is een adaptogeen?
  • Werken adaptogenen eigenlijk?
  • Wat zijn de beste adaptogene kruiden?
  • Adaptogenen voor langdurige stress
  • Adaptogenen bij stress
  • Adaptogenen voor een goed afweersysteem
  • Hoe voegt u adaptogene kruiden toe aan uw voedingspatroon?
  • Recept ‘Adaptogene Gouden Melk’
  • Hoe zit het met adaptogene supplementen?

 

Adaptogenen brengen ons in balans

Hoewel ze allemaal net even anders werken, is de hoofdfunctie van een adaptogeen het lichaam te helpen met stress om te gaan. Ze zijn bedoeld ons terug naar het midden en in balans te brengen.

 

De 9 belangrijkste adaptogenen zijn:

1. Ashwagandha
2. Panax ginseng
3. Astragalus
4. Rhodiola
5. Tulsi
6. Schisandra
7. Maca
8. Guduchi
9. Gynostemma extract 

 

Wat zijn adaptogenen?

In het oude India en China gebruikten soldaten eeuwenlang adaptogenen tegen de stress van de strijd, om sneller te herstellen en hun energie te behouden. En juist ook tegenwoordig kunnen adaptogenen eraan bijdragen dat uw lichaam zich aanpast aan biologische en psychologische stress door balans te brengen in de functies en systemen.

blij, lachenAdaptogenen helpen u om te gaan met de meest voorkomende symptomen van leven in de moderne wereld. Adaptogenen helpen u veerkrachtig te blijven in alle facetten van het leven, waardoor u uw energie, focus, kracht en een beter algemeen humeur behoudt.

Hoewel adaptogene kruiden al duizenden jaren werkzaam zijn op onze planeet, ontstaat in het Westen door wetenschappelijk onderzoek nu pas het bewustzijn dat adaptogenen een gunstige invloed hebben op de invloed van stressfactoren in het lichaam en het behoud van een normaal energieniveau.

 

Werken adaptogenen eigenlijk?

Adaptogenen kunnen voor uw bijnieren doen wat oefening voor uw spieren doet. Wanneer we trainen of sport beoefenen, vormt dat een een stressfactor voor ons lichaam. Maar als we doorgaan met trainen, raakt ons lichaam gewend aan het omgaan met die stressfactor, waardoor we er, na verloop van tijd, veel minder snel moe van worden of een hoge hartslag krijgen. Met adaptogenen traint u uw lichaam om de effecten van stressfactoren aan te kunnen.

Planten doen dit door interactie met de hypothalamus-hypofyse-bijnier (HPA)-as en de bijnieren, die beide betrokken zijn bij de reactie van het lichaam op stress. Adaptogenen kunnen de hormoonproductie en fysiologische reacties op stress precies afstellen om ervoor te zorgen dat uw lichaam - van uw geest >> naar uw immuunsysteem >> naar uw energieniveaus - functioneert zoals het hoort. Hieronder is in een filmpje van TNO te zien hoe de HPA-as en de bijnieren met elkaar samenwerken.

 

 

Wat zijn de beste adaptogene kruiden?

Elke adaptogeen heeft een iets andere functie. Het is een kwestie van ervaren om te kunnen bepalen welke het beste voor u werkt. Hieronder zijn enkele algemene adaptogenen en waarvan ze beweren dat ze er goed voor zijn.

 

Adaptogenen voor langdurige stress

Ashwagandha en Panax ginseng zijn gunstig om de effecten van terugkerende stress te neutraliseren. Ook heilige basilicum (Tulsi) kan helpen om stressniveaus te verlagen.

 

Adaptogenen bij stress en innerlijke onrust

Blij, levenSiberische ginseng, Rhodiola en Schisandra helpen bij het neutraliseren van de gevolgen van vecht-of-vluchtreacties op stress. Mensen gebruiken Siberische ginseng ook om het immuunsysteem te stimuleren en voor extra energie en vitaliteit*. Rhodiola is voor een goede gemoedstoestand, bij stresssituaties, voor een goed slaappatroon en bevordert bovendien het concentratievermogen*. Schisandra ondersteunt de leverfunctie, de luchtwegen, het afweersysteem en is goed voor de vitaliteit*. Er is echter nog veel meer onderzoek nodig naar deze stoffen.

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op dit moment in behandeling bij de Efsa. (Europese voedselveiligheid authoriteit)

 

Adaptogenen voor een goed afweersysteem

Reishi en (andere paddestoelen), Panax ginseng, Siberische ginseng en Schisandra chinensis zijn zijn goed om het afweersysteem te stimuleren.

 

Hoe voegt u adaptogene kruiden toe aan uw voedingspatroon?

Er zijn verschillende manieren om uw dagelijkse dosis adaptogene kruiden binnen te krijgen; u kunt u thee maken van adaptogene kruiden of tincturen combineren met water, thee of vruchtensap. Of u kunt er een adaptogene ‘Gouden Melk’ van maken.

 

Recept ‘Adaptogene Gouden Melk’

‘Adaptogene Gouden Melk’ heeft herstellende en stimulerende eigenschappen. Het bevordert het welzijn en helpt uw lichaam om te gaan met alledaagse stressoren. Deze eenvoudige DIY-adaptogene ‘Gouden Melk’ kan worden gebruikt om uw immuunsysteem te versterken, de spijsvertering te ondersteunen, uw organen te voeden en stress te bestrijden. Het poeder krijgt u door capsules open te maken. Kijk wel uit met de kurkuma, want het gele poeder gaat niet gemakkelijk uit kleding.

 

Ingrediënten

1 capsule ashwagandha wortel poeder

2 schijfjes gember

1 capsule kurkuma poeder

½ theelepel gemalen kardemom

½ theelepel gemalen kaneel

1 glas kokosmelk uit een pak

1 dessertlepel honing

 

Verwarm alle ingrediënten in een pannetje tot net aan het kookpunt. Laat 5 minuutjes intrekken en drink dan rustig op.

 

Hoe zit het met adaptogene supplementen?

De meeste adaptogenen zijn in capsulevorm verkrijgbaar. Op de verpakking staat over het algemeen duidelijk vermeld hoeveel er in zit. Het is wel belangrijk te kiezen voor kwaliteitsproducten, want er zijn ook veel producten van slechte kwaliteit op de markt. Kies voor een adaptogeen supplement dat in de eerste plaats goed door het lichaam wordt  opgenomen.