Shatavari: ayurvedisch kruid voor de vrouw Verliefd stelletje

Bij het ‘vrouw zijn’ komt een hoop om de hoek kijken. Vrouwen hebben immers te maken met hormonen, een menstruatiecyclus met alle ongemakken die daarbij komen kijken en de overgang. In het verre India hebben ze daar een oplossing voor: een typisch vrouwentonicum genaamd shatavari. Shatavari wordt ook wel ‘koningin der kruiden’ genoemd. Lees mee en ontdek waarom dit kruid z'n naam eer aan doet.

Shatavari: magisch kruid voor vrouwen

De shatavariplantDe shatavariplant

Shatavari (Asparagus racemosus), ook bekend als wilde asperge, is een ayurvedisch kruid dat in de tropische gebieden van Azië, India, Australië en Afrika voorkomt. De letterlijke betekenis van shatavari is: ‘Zij die honderd echtgenoten bezit’. Shatavari wordt als algemeen en als vrouwelijk tonicum beschouwd. De verwijzing naar de honderd echtgenoten komt voort vanuit het idee dat het kruid vruchtbaarheid, liefde en toewijding zou beïnvloeden.

In India staat dit kruid hierdoor zelfs bekend als de ‘koningin der kruiden’. Dit maakt shatavari het belangrijkste ayurvedische tonicum voor de vrouw, net zo belangrijk als de ‘koning der kruiden’ ashwagandha voor de man is.

''Shatavari bevat zowel een bittere als een zoete smaak''

Een kruid met veel voordelen

Er worden behoorlijk wat voordelen toegeschreven aan dit kruid dat afkomstig is uit de familie van de asperges. Op het eerste gezicht ziet de shatavari er bescheiden uit. De plant heeft een uitstraling van een met dennennaalden beladen struik. De doornige klimplant heeft wit geurende bloemen en rode bessen. Onder de grond reiken haar wortels diep. Ze vormen een flinke tros bij elkaar en lijken een beetje op langwerpige zoete aardappelen. Deze wortels zijn een veelgebruikt deel van de plant. Ze worden gedroogd en vermalen en als voedsel of kruidensupplement gebruikt. Shatavari wordt grotendeels op boerderijen geoogst waar duurzaamheid voorop staat.

Het kruid heeft een breed scala aan voordelen. In andere blogs vertelden we over de dosha’s, de drie basiskrachten uit de ayurvedische voedingsleer. Shatavari bevat zowel een bittere als een zoete smaak.

De shatavariplant in zijn geheelDe shatavariplant in zijn geheel

Vanuit de Ayurveda betekent dit dat het voedende, kalmerende en verkoelende eigenschappen heeft die helpen wanneer het lichaam en de geest oververhit, moe of uit balans zijn. Het brengt de zogeheten Vata en Pitta in balans*. Shatavari is rijk aan alkaloïden en saponinen. Saponinen zijn stoffen met mooie eigenschappen. Ze voorkomen bederf van de plant. Ze worden gekenmerkt door een bittere smaak. Dat maakt dat ze niet eetbaar zijn voor insecten en hierdoor zijn de planten beschermd tegen vraat.

''Het verse sap van de wortels van de plant werd in verschillende spannende ‘liefdesdrankjes’ gebruikt''

Shatavari in een voedingssuplement

Shatavari voedingssupplementShatavari voedingssupplement

Omdat shatavari bitterzoet van smaak is kan het - net zoals de meeste andere kruiden - in poeder-, vloeistof- of capsulevorm worden ingenomen. Vindt u het prettig om kruiden in de vorm van een supplement te nemen? Bij vitaminesperpost.nl kunt u terecht voor vegan shatavari-capsules. Deze bevatten per stuk minimaal 5% van de actieve stoffen shatavarine II en IV.

Shatavari is ook voor mannen

Shatavari is overigens niet alléén voor vrouwen. Ongeacht wie uw partner is, dit magische kruid wordt niets voor niets al duizenden jaren gezien als natuurlijk afrodisiacum dat geliefden dichter bij elkaar brengt. Mannen kunnen namelijk eveneens profiteren van de voordelen van shatavari en het inzetten ter ondersteuning voor tussen de lakens. Dat is nog een een win-win situatie!

Vrolijk ouder koppelVrolijk ouder koppel

De koningin der kruiden doet haar naam eer aan

Het gebruik van shatavari is terug te vinden in oude geschriften daterend uit 1500 voor Christus. Van oudsher wordt de plant als afrodisiacum gebruikt of om ondersteuning te bieden aan alles wat met liefde en toewijding heeft te maken. Het verse sap van de wortels van de plant werd in verschillende spannende ‘liefdesdrankjes’ gebruikt. De benaming ‘koningin der kruiden’ is niets voor niets gegeven.

Ervaart u ongemakken rondom uw menstruatie? Shatavari kan met name worden ingezet als er sprake is van ongemakken rondom de menstruatie*. Ook is het goed voor het zenuwstelsel*. Mocht u behoefte hebben aan iets extra’s wanneer u met uw partner het bed induikt, dan kan shatavari ondersteuning bieden voor het libido*. Bovendien ondersteunt shatavari de spijsvertering* en vanuit de Ayurveda gezien, brengt het de dosha’s (Vata en Pita) in balans*.

*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.

Shatavari melk

ShatavarimelkShatavarimelk

 

Een lekkere melk die verwarmend en ondersteunend is voor de vrouw maakt u met dadels, amandelen, wat shatavaripoeder en water.

Ingrediënten:

  • 4 dadels
  • 15 amandelen
  • 200 ml (bron)water
  • eventueel een snufje kaneel
  • 1 shatavaricapsule 

Bereidingswijze:

  • Week de dadels en amandelen gedurende tien minuten in water.
  • Maal de amandelen en dadels samen met de melk in een blender.
  • Zodra het dik en romig wordt, giet u het mengsel in een pan en verwarmt u het op een middelhoog vuur.
  • Voeg hier een opengebroken shatavaricapsule aan toe en eventueel een snuf kaneel.
  • Roer goed door en geniet van een heerlijke ayurvedische drank.

Vragen of advies?

Naast shatavari verkoopt vitaminesperpost.nl nog veel meer ayurvedische voedingssupplementen. Ziet u door de bomen het bos niet meer en wilt u advies of informatie? U kunt van maandag t/m vrijdag op kantoortijden telefonisch contact opnemen met onze deskundige medewerkers op nummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of via het formulier op onze contactpagina.