Vitex agnus castus: veelzijdige plant voor de vrouw Koken met vitex agnus castus

Vitex agnus castus. Wie kent ‘m niet? Hoewel u misschien eerst uw wenkbrauwen fronst bij het horen van de Latijnse benaming, treedt er wellicht enige herkenning op bij het horen van de gangbare naam ‘monnikspeper’. Het kruid kent een lange en boeiende geschiedenis en geniet al sinds jaar en dag faam als veelzijdige plant voor de vrouw.

“Vitex agnus castus stond bekend als anafrodisicum”

Wat is Vitex agnus castus of monnikspeper?

Vitex agnus castusVitex agnus castus

Alle planten ter wereld dragen Latijnse namen, zodat iedereen in wetenschappelijke kringen zeker weet dat men het over dezelfde soort heeft. Zo is de Vitex agnus castus een plant uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). In deze familie hebben de kroonbladeren van elke plant een bijzondere vorm. Ze hebben namelijk een boven- en een onderlip. Andere planten uit de Lamiaceae-familie zijn diverse bekende kruiden die in elke keuken zijn te vinden: salie, munt, rozemarijn en wilde marjolein. 

Vitex agnus castus of monnikspeper groeit in Mediterrane gebieden en in sommige tropische regionen. Het is een aromatische struik die ook wel eens ‘kuisboom’ wordt genoemd. De gedroogde bessen hebben een muntachtige geur en een licht peperachtige smaak.

Hoe komt Vitex agnus castus aan de naam monnikspeper?

 

Vanuit het Latijn is de Vitex agnus castus te verklaren als volgt: 'vitex' komt van het Latijnse woord ‘vitilium’. Dit betekent 'vlecht' en komt voort uit het gegeven dat de flexibele takken van de monnikspeper vroeger werden gebruikt om hekken van te vlechten. 'Agnus' betekent ‘lam’ en 'castus' betekent ‘kuis, zuiver, puur’. ‘Kuis lam’ verwijst naar het gegeven dat Vitex agnus castus bekend stond als anafrodisicum, een plant die de seksuele drift vermindert, tegenover een afrodisiacum dat de seksdrive juist aanzwengelt. Het is dan ook niet zo vreemd dat Middeleeuwse monniken dit kruid in hun eten verwerkten zodat ze niet door seksuele aandrang zouden worden overvallen. Hier stamt vanzelfsprekend dan ook de volksnaam 'monnikspeper' van af. In Europa was de plant een symbool voor kuisheid en deugdzaamheid.

De gedroogde bessen van vitex agnus castusDe gedroogde bessen van vitex agnus castus

“Vrouwen in het oude Griekenland bedekten hun zitbanken met slingers van de Vitex agnus castus”

Al in Oudheid typische plant voor vrouwen

Door de eeuwen heen heeft Vitex agnus castus een groot aantal andere toepassingen gehad die vooral voor vrouwen interessant waren. Zo bedekten vrouwen in het oude Griekenland hun zitbanken met slingers van de Vitex agnus castus. Op die manier zou hun maagdelijkheid worden beschermd. Vrouwen die geen kinderen meer wilden, gaven hun echtgenoot zaden van de monnikspeper. Ook Hippocrates, de grondlegger van de hedendaagse geneeskunst, had een toepassing voor de plant. Hij adviseerde om na een bevalling de baarmoeder met de plant te reinigen.

“In het oude Rome vond de Vitex agnus castus eveneens gretig aftrek”

Romeinse dames hadden profijt van Vitex agnus castus

In het oude Rome vond de Vitex agnus castus eveneens gretig aftrek bij vrouwen. Zo werd de Romeinse dames aangeraden om een zitbad met monnikspeper te nemen om de menstruatie te bevorderen.

“Vitex agnus castus kan bijdragen aan een goede gemoedstoestand”

Vitex agnus castus (monnikspeper) nog steeds geliefd bij vrouwen

Vandaag de dag is het kruid dus nog steeds geliefd bij vrouwen. Dit heeft te maken met de bijzondere stoffen in de Vitex agnus castus (monnikspeper). Meestal worden de gedroogde bessen en zaden van de monnikspeper gebruikt. De bessen van de monnikspeper bevatten glycosides, zoals bijvoorbeeld agnuside, diterpenen, flavonoïden zoals casticine, en alkaloïden. Daarnaast bevatten ze diverse voorlopers van hormonen. Dit is een van de redenen waarom het kruid nog steeds geliefd is bij vrouwen. Met name vrouwen kiezen voor monnikspeper. Het kan helpen bij ongemakken rondom de menstruatie* en bij overgangsverschijnselen*. Vitex agnus castus is bovendien gunstig voor een goede geestelijke balans*.

Voedingssupplement met Vitex agnus castus

U kunt bij ons terecht voor diverse voedingssupplementen die ondersteuning kunnen bieden bij de menstruatie of de overgang. Natuurlijk verkopen wij ook monnikspeper of Vitex agnus castus. Ons extract is hooggedoseerd en bevat per capsules maar liefst 300 mg Vitex agnus castus extract met 0,6% agnusides en 0,4% aucubine. Andere supplementen voor de vrouw zijn onder meer Vrouw in EvenwichtOvergang Plus en Moederkruid.

Koken met monnikspeper

Bessen van vitex agnus castus bij gegrilde visBessen van vitex agnus castus bij gegrilde vis

Zoals gezegd, wisten de Middeleeuwse monniken het reeds. Zij gebruikten de gedroogde bessen van monnikspeper als vervanger van peper. Probeert u het zelf maar eens. Als u de gedroogde besjes vermaalt, ontstaat een heerlijke, citroenachtige pepersmaak die zowel bij koude als gerechten lekker is. Vooral gegrilde, verse vis gedijt er wel bij.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over vitex agnus castus (monnikspeper) of andere supplementen voor de vrouw? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze deskundige medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).