Afslanken? Nopal is uw supplement! Boer plukt nopal

Het gebruik van kruiden en heilzame planten maakt wereldwijd al eeuwenlang deel uit van onze samenleving. In ons tijdperk van wetenschap en technologie is het fascinerend te ontdekken dat eeuwenoude kruidenkennis en plantkunde nog steeds succesvol wordt toegepast. Zo ook met nopal. Inheems in Mexico en de zuidwestelijke woestijngebieden van de Verenigde Staten, wordt nopal niet alleen als voedsel en heilzame plant gebruikt, maar is het vandaag de dag ook een populair supplement bij afslanken.

Wat is nopal?

Grote cactus met nopal cactusvruchtjesGrote cactus met nopal cactusvruchtjes

Er was een tijd dat ik mijn hele huis vol cactussen had staan. Menigmaal ben ik geprikt door deze leuke plantjes. Cactussen brengen naast hun grappige uiterlijk en scherpe stekels veel voordelen met zich mee. Wist u dat sommige soorten bijvoorbeeld eetbaar zijn? Bijvoorbeeld de Opuntia ficus-indican, ofwel nopal. Deze cactus kan wel 5 meter hoog worden. In Mexico is hij erg populair en zelfs tot nationale symbool gedoopt.

Maar ook in het zuidwesten van de VS tot aan het zuiden van Zuid-Amerika treft u deze cactus aan. Nopal produceert gele, rode of paarse bloemen en smakelijk felroze of rood, stekelig fruit. Mocht u in een van bovengenoemde werelddelen zijn geweest, is het u vast wel opgevallen dat deze cactus niet moeilijk is te vinden. Als u er één in het wild passeert, zijn de vruchten aanlokkelijk om te plukken. Maar pas op! Ook de vruchten zitten vol miniscuul kleine stekeltjes die nog lang voelbaar zijn. In Europa wordt nopal in Italië en Spanje gecultiveerd.

"Heeft u wel eens een gebakken schijfje nopal geprobeerd?"

Nopal is razend populair in de keuken

Al van oudsher wordt de nopalcactus niet alleen als voedsel gebruikt, maar ook als heilzaam middel, bron van water en zelfs als bouwmateriaal. Het is wellicht voor de hand liggend dat de stekelige vrucht populair is om te eten. Vooral in Mexico, Argentinië, Peru, Chili en Uruguay zijn ze er dol op. Met name de platte schijven van de cactus zijn populair in de keuken. Deze worden volop in maaltijden verwerkt. Bijvoorbeeld als vulling voor een taco of zelfs in een smoothie.

Platte nopal schijvenPlatte nopal schijven

Heeft u wel eens een gebakken schijfje nopal geprobeerd? Nopalcactus kan verschillende smaken hebben, afhankelijk van hoe hij wordt gekookt. De smaken worden vaak omschreven als licht bitter, zuur, een beetje zuur met een algehele citrusachtige smaak. Uiteindelijk smaakt cactus naar een mengsel van paprika en okra.

“Nopal schijnt ook te kunnen helpen bij de gevolgen van een avondje stevig drinken

Gezonde stoffen, afvallen en de voordelen van nopal

Vrolijk gekleurde nopal cactusvruchtjesVrolijk gekleurde nopal cactusvruchtjes

Wat kunnen we nog meer verwachten van de nopal? Wat wisten de inheemse volkeren wat wij nog niet wisten? Een grappig detail van de nopal is dat-ie kan helpen bij de gevolgen van een avondje stevig drinken. Wellicht hij daardoor zo populair in Mexico met zijn befaamde tequila. Maar waarschijnlijk heeft het meer te maken met alle voedingsstoffen die deze cactus bevat. Hij zit vol vezels, vitamines en belangrijke antioxidanten (polyfenolen). Dit is ook later niet onopgemerkt gebleven.

Nopal in de vorm van een supplement

Mocht u nou in een dappere bui zijn of een groot fan van exotisch eten: u kunt nopal thuis kweken en rauw of gekookt eten. De cactus leent zich zogezegd uitstekend voor in smoothies, salades of een warme maaltijd. Natuurlijk haalt u tijdens het bereiden eerst alle naaldjes weg. Wilt u op een eenvoudiger manier gebruik maken van de gezondheidsvoordelen van nopal, zonder het risico in een naald te bijten of te worden geprikt? Een nopalsupplement biedt uitkomst. Elke capsule bevat 500 mg nopal uit natuurlijke teelt.

“U kunt nopal thuis kweken en rauw of gekookt eten

Pas om af te vallen uw gehele leefstijl aan

Internet staat bol van onderzoeken over nopal en diens invloed op onze gezondheid. Nopal bevat belangrijke mineralen zoals calcium, kalium en magnesium. Deze mineralen zijn nodig voor veel functies in ons lichaam, waaronder de gezondheid van uw botten, hart, zenuwen en spieren. Een bijkomend voordeel is dat nopal de vetstofwisseling ondersteunt*. De vezels in de cactus dragen bij aan een verzadigd gevoel. Vezels zijn tevens goed voor onze spijsvertering en zijn caloriearm. De combinatie van deze eigenschappen maakt dat nopal prima kan worden ingezet wanneer u besluit een aantal kilootjes kwijt te willen raken. Wees er wel bewust van dat wondermiddeltjes niet bestaan. Wilt u afslanken? Dan is het belangrijk om uw gehele leefstijl aan te passen.

*De gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op dit moment in behandeling bij de EFSA.

"Het is beter om een ‘craving’ met gezond voedsel te bevredigen dan het te negeren"

Afslanken? Probeer deze tips! 

Wij geven u nog een aantal handige tips ter ondersteuning bij het afslanken.

Het slimme snacken

Kies voor slimme snacks. Het is beter om een ‘craving’ met gezond voedsel te bevredigen dan het te negeren en later een ongezonde eetbui te riskeren. De beste keuzes voor een slimme snack zijn vullende, eiwitrijke snacks, zoals een schaaltje (plantaardige) yoghurt met fruit, een stukje (vegan) kaas, een theelepeltje pindakaas op een stuk fruit of wat edamame boontjes.

Slanke vrouw met slimme snacksSlanke vrouw met slimme snacks

Eet bewust

Als u eet, doe dat dan bewust. Ga zitten terwijl u eet. Zoek geen afleiding zoals uw telefoon, de tv of de krant. Neem de tijd voor uw maaltijd, kauw goed en eet rustig. Uit onderzoek blijkt dat we tot wel 40% meer calorieën binnenkrijgen als er sprake is van een afleidende activiteit en dat is zonde.

Sporten

Door dagelijks een serie push-ups, lunges en squats te doen (met tussenpozen van 30 seconden), kunt u spiermassa opbouwen en behouden. Hoe meer spieren u heeft, hoe hoger uw vetverbranding gedurende de dag zal zijn. Heeft u grote plannen met betrekking tot afslanken? Sport minimaal driemaal per week een uur lang intensief. Rustdagen zijn overigens minstens zo belangrijk.

Eet met regelmaat

Houd uw bloedsuikerspiegel stabiel door regelmatig volwaardige maaltijden en tussendoortjes te nemen. Zo voorkomt u eetbuien. Drie keer per dag een gezonde maaltijd en tussendoor een kleine snack is voldoende.

Eet minstens twee keer per dag fruit en groente tussendoor

Fruit bevat geen vet en bestaat voornamelijk uit water. Een slimme snack dus. Appels, aardbeien, citrusfruit, peren, bessen en watermeloen zijn prima om te eten. Een groentesnack kunt u altijd nemen. Denk hierbij aan snoeptomaatjes, komkommer of paprika.

Slaap voldoende

Uit onderzoek is gebleken dat een goede nachtrust u kan helpen betere voedselkeuzes te maken. Als u goed uitgerust bent, bent u namelijk minder geneigd om te snacken door vermoeidheid of stress. Aanbevolen is om tussen de 7 en 9 uur te slapen.

Vragen of advies?

Vitaminesperpost.nl verkoopt diverse voedingssupplementen waarmee u een normaal gewicht kunt ondersteunen. Heeft u nog vragen of wilt u hulp bij het maken van de voor u juiste keuze? U kunt ons tijdens kantooruren bereiken op nummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of via onze contactpagina.