Vitamine K of kalium? Groente en fruit

Vitamine K of kalium? Hoewel het symbool voor kalium in het periodiek systeem der elementen een K is, is kalium niet hetzelfde als vitamine K. Beide zijn essentiële voedingsstoffen, maar kalium is een mineraal en geen vitamine. Het heeft in het lichaam andere functies dan vitamine K. Hoewel sommige voedingsmiddelen beide voedingsstoffen bevatten, verschillen de belangrijkste bronnen voor kalium en vitamine K van elkaar.

"Kalium heeft een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel"

Wat is kalium?

KaliumstructuurKaliumstructuur

Kalium is een elektrolyt. Het is betrokken bij het geleiden van elektriciteit in het lichaam. Daardoor kunnen de spieren samentrekken en wordt de ​​hartfunctie ondersteund. Het gaat de effecten van natrium tegen en helpt bij het in standhouden van een normale bloeddruk. Kalium heeft een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel en draagt bij aan het behoud van sterke spieren.

Bronnen van kalium

Veel voedingsmiddelen bevatten kalium. Men zal dus niet snel een tekort oplopen. Afhankelijk van het voedingspatroon komt niet iedereen aan de referentie-inname uit voeding. Deze bedraagt voor volwassenen 3500 microgram per dag. In dat geval kan het raadzaam zijn een kaliumsupplement te nemen. Enkele van de betere bronnen van kalium zijn onder meer sinaasappel- of citroensap, bananen, tomaten, cantaloupe meloen, avocado's, aardappelen, limabonen, vlees, gevogelte, kabeljauw, bot en zalm. Zuivelproducten bevatten eveneens kalium, net als noten, kiwi's, abrikozen, pruimen, erwten, broccoli, winterpompoen, zoete aardappelen en sojaproducten.

"Vitamine K vermindert het risico op valpartijen als we ouder worden"

Wat is vitamine K?

De belangrijkste functie van vitamine K is dat-ie bijdraagt aan de bloedstolling. Maar dat is niet de enige rol deze vitamine in ons lichaam heeft. Vitamine K draagt ook bij aan het sterk houden van de botten. Hierdoor is er minder risico op valpartijen als we ouder worden. Er zijn twee soorten vitamine K. Vitamine K1 komt voornamelijk voor in groene groente en K2 in gefermenteerde producten zoals kwark en kaas. Daarnaast maken bacteriën in het spijsverteringskanaal ook kleine hoeveelheden vitamine K aan, maar niet genoeg om aan onze dagelijkse vitamine K-behoefte te voldoen.

MelkproductenMelkproducten

Bronnen van vitamine K

NattoNatto

Vitamine K1 zit met name in chlorofyl, de stof die planten groen maakt. K1 komt dan ook voornamelijk voor in groene bladgroente, maar ook in plantaardige oliën en in kleinere hoeveelheden in fruit, melk en melkproducten, vlees, eieren en granen. De beste bron van vitamine K2 is Japanse nattō. Dat is een gerecht van gefermenteerde sojabonen met een zeer uitgesproken smaak, dat in Japan veel wordt gegeten. Daarnaast komt K2 voor in kaas, eieren, vlees en melkproducten.

Hoeveel vitamine K hebben we nodig?

De Gezondheidsraad adviseert voor vitamine K het volgende:

  • Voor baby’s tot drie maanden geldt een suppletie-advies
  • Kinderen van 4-6 jaar 20 microgram per dag
  • Kinderen van 7-10 jaar 30 microgram per dag
  • Kinderen van 11-14 jaar 45 microgram per dag
  • Jongeren van 15-17 jaar 65 microgram per dag
  • Vrouwen en mannen vanaf 18 jaar 70 microgram per dag

"Wie een gezond voedingspatroon heeft met veel verse groente en fruit, krijgt in principe voldoende kalium binnen"

Is suppletie van kalium en vitamine K nodig?

Wie een gezond voedingspatroon heeft met veel verse groente en fruit, krijgt in principe voldoende kalium binnen. Vitamine K-suppletie kan een goede ondersteuning zijn, met name als u weinig zuivel, gefermenteerde producten en groente eet. Ook als bloedvaten of botten extra ondersteuning nodig hebben, kan suppletie zinvol zijn. Met het combinatiesupplement vitamine D3 K2-supplement bent u en verzekerd van de goedopneembare vorm van vitamine D3 en K2. Vitamine D3 en K2 werken namelijk samen. Omdat Nederland op het Noordelijk halfrond ligt, is het verstandig om een supplement met vitamine D te nemen.

BananenBananen

Vragen of advies?

Vitaminesperpost.nl heeft een groot assortiment aan vitamines, mineralen en plantenextracten. Heeft u een vraag of wilt u hulp bij het maken van een keuze? Onze medewerkeres zijn bereikbaar op telefoonnummer + 31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of via de contactpagina.