Vitamine K of Kalium? Hoewel het symbool voor kalium in het periodiek systeem der elementen een K is, is kalium niet hetzelfde als vitamine K. Beide zijn essentiële voedingsstoffen, maar kalium is een mineraal en geen vitamine. Het heeft in het lichaam andere functies dan vitamine K. Hoewel sommige voedingsmiddelen beide voedingsstoffen bevatten, verschillen de belangrijkste bronnen voor kalium en vitamine K van elkaar.

 

potassium

Kalium

Kalium is een elektrolyt. Het is betrokken bij het geleiden van elektriciteit in het lichaam. Daardoor kunnen de spieren samentrekken en wordt de ​​hartfunctie ondersteund. Het gaat de effecten van natrium tegen en helpt bij het in standhouden van een normale bloeddruk. Kalium heeft een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel en draagt bij aan het behoud van sterke spieren.


Bronnen van kalium

Veel voedingsmiddelen bevatten kalium. Men zal dus niet snel een tekort oplopen. Afhankelijk van het voedingspatroon komt niet iedereen aan de referentie-inname uit voeding. Deze bedraagt voor volwassenen 3500 microgram per dag. In dat geval kan het raadzaam zijn een kalium supplement te nemen. Enkele van de betere bronnen van kalium zijn onder meer sinaasappelsap of citroensap, bananen, tomaten, cantaloupe meloen, avocado's, aardappelen, limabonen, vlees, gevogelte, kabeljauw, bot en zalm. Zuivelproducten bevatten eveneens kalium, net als noten, kiwi's, abrikozen, pruimen, erwten, broccoli, winterpompoen, zoete aardappelen en sojaproducten.

milk products

 

Vitamine K

De belangrijkste functie van vitamine K is dat het bijdraagt aan de bloedstolling. Maar dat is niet de enige rol deze vitamine in ons lichaam heeft. Vitamine K draagt ook bij aan het sterk houden van de botten. Hierdoor is er minder risico op valpartijen als we ouder worden. Er zijn twee soorten vitamine K. Vitamine K1 komt voornamelijk voor in groene groenten en K2 in gefermenteerde producten zoals kwark en kaas. Daarnaast maken bacteriën in het spijsverteringskanaal ook kleine hoeveelheden vitamine K aan, maar niet genoeg om aan onze dagelijkse vitamine K behoefte te voldoen.


natto

Bronnen van vitamine K

Vitamine K1 zit met name in chlorofyl, de stof die planten groen maakt. K1 komt dan ook voornamelijk voor in groene bladgroenten, maar ook in plantaardige oliën en in kleinere hoeveelheden in fruit, melk en melkproducten, vlees, eieren en granen. De beste bron van vitamine K2 is Japanse nattō. Dat is een gerecht van gefermenteerde sojabonen met een zeer uitgesproken spraak dat in Japan veel wordt gegeten. Daarnaast komt K2 voor in kaas, ei, vlees en melkproducten.

 

Hoeveel vitamine K hebben we nodig?

De Gezondheidsraad adviseert voor vitamine K het volgende:

  • Voor baby’s tot drie maanden geldt een suppletie-advies;
  • Kinderen van 4-6 jaar 20 microgram per dag;
  • Kinderen van 7-10 jaar 30 microgram per dag;
  • Kinderen van 11-14 jaar 45 microgram per dag;
  • Jongeren van 15-17 jaar 65 microgram per dag;
  • Vrouwen en mannen vanaf 18 jaar 70 microgram per dag.

    bananas

 

Wie een gezond voedingspatroon heeft met veel verse groenten en fruit, krijgt in principe voldoende kalium binnen. Omdat Nederland op het Noordelijk halfrond ligt, is het verstandig om - zeker in de winter - een supplement te nemen met vitamine D. Met een vitamine D3K2 supplement bent u dan meteen ook verzekerd van voldoende van, de goed opneembare, vorm van vitamine K.