Eeuwenlang groeiden de schuwe, nederige vruchten van de garcinia cambogia in de anonimiteit en in de schaduw van warme en tropische gebieden. Na de oogst verbleef de schil van de vrucht maandenlang in droge, stoffige zakken, om alleen te worden verkocht als bestanddeel voor geurige curry’s en soms als onderdeel van een ayurvedische behandeling.

  

  • Van een bescheiden vrucht verworden tot een ster
  • De oorsprong en het uiterlijk van de garcinia cambogia vrucht
  • Culinair gebruik van de garcinia cambogia of de ‘malabar tamarinde’
  • Het gebruik van garcinia cambogia in vroegere tijden
  • Hoe wordt garcinia cambogia verwerkt?
  • Wat doet garcinia cambogia extract?
  • Welke garcinia cambogia is goed?

 

Van een bescheiden vrucht verworden tot een ster

Van de ene op de andere dag veranderde haar rustige bestaan toen de Turks-Amerikaanse Mehmet Cengiz Öz (ook wel bekend als ‘dokter Oz’) de vrucht op de Amerikaanse televisie in de schijnwerpers zette als mogelijk hulpmiddel om gewicht te verliezen. Sindsdien is de nieuwsgierigheid van de mensen in Amerika en de Westerse wereld gewekt. Tegenwoordig schittert de vrucht als een echte ster in kleurrijke, slanke flessen of in de mooie, trendy verpakkingen van voedingssupplementen.

 

garcinia cambogia

 

De oorsprong en het uiterlijk van de garcinia cambogia vrucht

Garcinia cambogia is een tropische plant die oorspronkelijk uit Indonesië komt. De plant wordt voornamelijk om de vruchten geteeld in Zuidoost-Azië, India en in West- en Midden-Afrika. Garcinia cambogia gedijt het best in tropische, vochtige bossen. De vrucht heeft een dunne schil, is ongeveer zo groot als een flinke sinaasappel en heeft diep uitgesneden, verticale lobben. De kleur varieert van geel, tot groen- of roodachtig.

 

Culinair gebruik van de garcinia cambogia of de ‘malabar tamarinde’

Garcinia cambogia wordt ook wel ‘malabar tamarinde’ genoemd. De smaak van malabar-tamarinde is zuur, waardoor ze in de Ayurveda een reputatie heeft als spijsverteringsmiddel. Hoewel de vrucht wel een klein beetje zoet is, maakt de overweldigende zure smaak het onmogelijk om rauw te eten. Daarom wordt de vrucht, en dan met name de schil, gebruikt om de smaak van verschillende Aziatische gerechten te verbeteren. Veel Indiërs gebruiken de vrucht als een vervanger voor de zure tamarinde omdat de smaak daar erg op lijkt. Thailand, Myanmar en Maleisië zijn ook goed bekend met de garcinia cambogia. In deze landen gebruikt de islamitische bevolking de gedroogde schil vaak als een smaakvolle augurk of als kruiderij.

 

market thailand

 

Het gebruik van garcinia cambogia in vroegere tijden

Sir William Jackson Hooker maakte in 1835 tijdens zijn reis naar Sri Lanka aantekeningen over de voorbereidingen die werden getroffen ten behoeve van de verwerking, de houdbaarheid en de smaak van de garcinia cambogia vruchten. Hij schrijft dat ‘de Singalezen eerst de pulp en de zaden eruit haalden, de vruchten in stukken braken en ze op een grote hoop legden. Ze dekten het geheel net zolang af tot de vruchten zacht werden. Deze (licht gefermenteerde) vruchten werden vervolgens gerookt. Daartoe staken ze de droge schalen van kokosnoten in brand, legden daar een rooster op en rookten de vruchten. Deze procedure nam meerdere dagen in beslag. Tenslotte werden de gedroogde en gerookte vruchten strak in een zak gebonden en opgehangen tot later gebruik’.


Hoe wordt garcinia cambogia verwerkt?

De vruchten van de garcinia cambogia zijn over het algemeen groen als ze onrijp zijn en variëren in kleur als ze eenmaal zijn gerijpt. Dan krijgen de vruchten prachtige tinten rood, oranje en geel. Als ze bederven, verliezen ze hun mooie glans en wordt de buitenkant goudbruin. Om het moment dat de vruchten rijp zijn, wordt het vruchtvlees eruit gehaald en worden de schillen op natuurlijke wijze in de zon gedroogd. Als ze goed zijn gedroogd en uitgehard, zijn ze donkerbruin en bijna zwart van kleur. Ze zijn dan gereed voor opslag, extractie en verdere verwerking.

 

scaleWat doet garcinia cambogia extract?

Een kwalitatief goed extract van garcinia cambogia bevat 60% hydroxycitroenzuur (HCA). HCA zorgt ervoor dat de suikers (uit bijvoorbeeld koolhydraten) niet worden omgezet in vetcellen en vermindert het hongergevoel*. Garcinia kan zo helpen bij overgewicht en om op gewicht te blijven*.

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op dit moment in behandeling bij de EFSA.

Voedingssupplementen zijn geen ‘wonderpillen’. Ook garcinia cambogia voedingssupplementen dienen te worden gezien als ondersteuning en niet als vervanging. Een van de manieren om het gewicht te beheersen, is door het stimuleren van de omzetting van voedsel in energie in plaats van de omzetting in vet. Een goed en duurzaam resultaat wordt daarom ook pas verkregen als ook de leefstijl (beweging is belangrijk om de stofwisseling te verhogen) en het voedingspatroon worden aangepast. In een gezond voedingspatroon zitten veel onbewerkte verse voedingsmiddelen zoals groenten en fruit, weinig suiker en vrijwel geen, door de voedingsindustrie bewerkte, voedingsmiddelen.

 

Welke garcinia cambogia is goed?

Als u kiest voor een hoogwaardig garcinia cambogia supplement, zorg er dan altijd voor dat de capsules zijn gestandaardiseerd op 60% hydroxycitroenzuur (HCA). Het extract dient uiteraard in hygiënische en gecontroleerde omstandigheden te worden geproduceerd en te voldoen aan vastgestelde kwaliteitseisen. Garcinia cambogia supplementen worden ook wel met andere supplementen gecombineerd om de gewichtsbeheersing te ondersteunen.

 

Bronnen:

  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/318030.php
  • https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/qa/how-does-garcinia-cambogia-work
  • http://theindianvegan.blogspot.com/2012/10/all-about-garcinia-cambogia-fruit.html