Spirulina voor een vitaal leven Stralend lachend meisje

Spirulina is zo’n woord dat in gezondheidsbewuste kringen steeds meer de ronde doet. Inmiddels is de aandacht voor algen en hun kenmerken explosief toegenomen en wordt breed erkend dat de minuscule spirulina meer dan een ‘gewone’ alg is. Wat maakt spirulina zo interessant dat het zelfs de status van superfood heeft verworven?

Wat is spirulina?

SpirulinaSpirulina (Arthrospira platensis) is zo oud als de aarde zelf, ongeveer 3,5 miljard jaar. We weten dat spirulina onder meer onderdeel van het voedingspatroon van de Azteken was. Zij noemden het ‘tecuitlatl’ en gebruikten het om hun kracht en uithoudingsvermogen te vergroten. Hoewel het in Afrika nog steeds door volkeren rond het Tsjaadmeer in Nigeria worden gegeten en er brood van wordt gemaakt, is de alg lang in de vergetelheid geraakt. Pas in de jaren zestig van de vorige eeuw wekte spirulina weer de belangstelling van wetenschappers. Tegenwoordig staan algen en met name spirulina en chlorella weer breed in the picture.

Spirulina is dan ook niet zomaar een alg. De soort valt onder de blauw-groene algen. Het Latijnse woord ‘spirulina’ betekent ‘kleine spiraal’. Dit verwijst naar de structuur van de alg die eruit ziet als een spiraal. Om te groeien, heeft spirulina niet meer nodig dan mineraalrijk water en zonlicht. Om deze reden is ook de NASA geïnteresseerd in de alg, omdat spirulina misschien als voedsel in de ruimte kan worden verbouwd, zodat astronauten ervan kunnen leven. Op deze aardkloot groeit spirulina vooral in mineraalrijke meren in Mexico en bepaalde delen van Afrika. Tegenwoordig wordt de alg ook in speciale tanks met zoutwater gekweekt. Spirulina bezit het vermogen om in een uitzonderlijk warme omgeving te groeien. Sommige soorten overleven zelfs als het water verdampt. Ze sluimeren dan door op de rotsen en behouden hun hoge voedingswaarde.

“Spirulina is met recht dé multivitamine van Moeder Natuur te noemen”

Spirulina: koning van de eiwitten

Spirulina in waterSpirulina bevat bizar veel hoogwaardige en makkelijke opneembare, verteerbare eiwitten, wel 60-70%. Dit is meer dan vlees, melk, granen, soja of eieren. Niet zo vreemd dus dat de alg ook wel eens als koning van de eiwitten wordt betiteld. Daar houdt het echter niet mee op want spirulina is met recht dé multivitamine van Moeder Natuur te noemen. Los van de enorme hoeveelheid eiwitten is de alg namelijk ook rijk aan de vitamines A, C, K, B1, B2, B3, B6 en B11. Daarnaast treffen we de mineralen ijzer, magnesium, fosfor, zink, kalium, koper, calcium en selenium in spirulina aan. Zo bevat 100 g spirulina meer dan 150% van de dagelijkse behoefte aan ijzer. En wat te denken van interessante inhoudsstoffen als vezels, carotenoïden, glucosamine, chlorofyl en de enzymen chlorofyllase en pepsine? Met name chlorofyl (bladgroen) staat bekend als superfood voor mens en plant. Tel daarbij een indrukwekkende hoeveelheid vetzuren en aminozuren als valine, leucine en isoleusine op en het is plots niet zo vreemd dat de uitzonderlijk hoge voedingswaarde van spirulina de aandacht van consumenten en wetenschappers op zich heeft weten te vestigen. Deze superalg is dan ook onderwerp van duizenden studies en onderzoeken.

“Zowel spirulina als chlorella worden als superfood beschouwd”

Spirulina vs chlorella

SpirulinapoederWie spirulina zegt, zegt vaak ook chlorella. Beide algen bevatten veel waardevolle voedingsstoffen en worden als superfood beschouwd. Chlorella is echter een groene, eencellige zoetwateralg en werd in 1890 door de Nederlandse microbioloog M.W. Beijerinck ontdekt. We kunnen echter nog andere verschillen met de meercellige spirulina ontwaren. Zo bevat chlorella een hoger percentage chlorofyl, maar bevat spirulina daarentegen fycocyanine. Dit is een krachtige antioxidant die het immuunsysteem ondersteunt*. Spirulina blinkt ook uit in eiwitten en vetzuren.

“Het is belangrijk dat u gebruik maakt van spirulina van hoge kwaliteit”

Hoe kunt u van de goede eigenschappen van spirulina profiteren?

SpirulinapoederDezer dagen is spirulina in allerlei vormen vrij verkrijgbaar, van tablet tot poeder. Mocht u besluiten om deze superalg aan uw dagelijks eetpatroon toe te voegen, dan is het belangrijk dat u gebruik maakt van spirulina van hoge kwaliteit die onder optimale omstandigheden en zonder vervuiling is gekweekt. Spirulina ondersteunt zoals gezegd ons immuunsysteem*. Daarnaast helpt het bij vermoeidheid*. U kunt bij vitaminesperpost.nl terecht voor vegetarische spirulinacapsules of spirulinapoeder uit natuurlijke teelt. De spirulina die hiervoor is gebruikt, is onder optimale omstandigheden en vrij van verontreiniging in speciale ‘waterfarms’ in Noord-Amerika en Azië gekweekt. Het poeder is gemakkelijk toe te voegen aan shakes, sappen en smoothies.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Recept pannenkoekjes met spirulina

PannenkoekjesIngrediënten voor 4 pannenkoekjes:

  • 2 eieren
  • 1 banaan
  • 20 g havermout
  • 1 el kokosolie of andere plantaardige olie om in te bakken
  • Optioneel: scheutje vanille-extract, tl honing, tl spirulina, snufje zout

Bereiden:

  • Doe de eieren, banaan en havermout in een blender. Maak er een beslag van. Voeg hier eventueel een tl spirulina en/of honing, vanille, zout aan toe
  • Verwarm een koekenpan met olie. Doe een juslepel beslag in de pan.
  • Draai het pannenkoekje na ca. 1 minuut om
  • Serveer met een scheutje ahornsiroop
  • Smakelijk!

Bron: proevenmetliefde.nl.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over spirulina, chlorella of algen in het algemeen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).