Wat is het verschil tussen spirulina en chlorella? Wat is het verschil tussen spirulina en chlorella?

Spirulina en chlorella zijn twee algen die vanwege de vele positieve eigenschappen ook wel ‘groen goud’ worden genoemd. Wat is het verschil tussen de twee? En kunt u ze ook tegelijkertijd gebruiken? Hieronder meer over de wonderalgen spirulina en chlorella.

Wat is spirulina en waar is het goed voor?

Spirulina leeft in water met een uitzonderlijk lage zuurtegraad, zoals mineraalrijke meren en wateren in Afrika, Azië, Centraal- en Zuid-Amerika. De blauwgroene zoutwateralg staat bekend om zijn hoge voedingswaarde. Zo is het de rijkste bron ter wereld van bètacaroteen en gemengde carotenoïden (waaronder zeaxanthine). Spirulina bevat eveneens hoogwaardige en gemakkelijk verteerbare eiwitten.

Spirulinapoeder en -capsulesSpirulinapoeder en -capsules

Het eiwitgehalte van spirulina ligt bijna driemaal zo hoog als dat van rundvlees. Ook is spirulina rijk aan de vitamines A, C, B1, B2, B3, B6, B11 en K2 en de mineralen ijzer, magnesium, fosfor, zink, kalium, koper, calcium en selenium. 100 gram spirulina bevat bijvoorbeeld meer dan 150% van de dagelijkse aanbevolen behoefte aan ijzer. Ook bevat spirulina de meeste vitamine E van alle natuurlijke grondstoffen. Deze vitamine E is 49% actiever in het lichaam dan synthetische vitamine E. Voorts is er geen betere bron van 'het goede' omega 6-vetzuur GLA. Spirulina bevat drie keer meer GLA dan teunisbloemolie, wat een van de bekendste bronnen van GLA is. Tot slot bevat spirulina chlorofyl en is het rijk aan het antioxidantenzym superoxidedismutase (SOD). Spirulina helpt bij vermoeidheid* en ondersteunt de weerstand*.

“Chlorella is een uitstekende bron van vitamine B12, een unicum binnen een plantaardig product"

Wat is chlorella en wat doet het voor mij?

Chlorella is een eencellige groene alg die groeit in meren en rivieren in Zuidoost-Azië. Deze groene microalg behoort tot de familie van de groenwieren. Chlorella bevat veel belangrijke voedingsstoffen. Zo bevat de alg alle vitamines, behalve vitamine D. Met name de B-vitamines zijn goed vertegenwoordigd. Bovendien treffen we in chlorella, de mineralen calcium, ijzer, zink, koper en magnesium aan, alsmede acht essentiële aminozuren, biotine, foliumzuur, vetzuren (met name omega 3), sporenelementen en antioxidanten.

ChlorellapoederChlorellapoeder

Chlorella is voor maximaal 60% uit eiwit samengesteld. Daarnaast is chlorella een uitstekende bron van plantaardig ijzer en vitamine B12. Dit is een unicum binnen plantaardige product. Zodoende is chlorella uiterst geschikt voor vegetariërs en veganisten. Daarnaast is deze groene alg rijk aan chlorofyl. Chlorofyl (oftewel bladgroen) is het plantpigment dat de groene kleur aan de algen geeft. Chlorella ondersteunt onder meer het immuunsysteem en de reinigende werking van de lever*. Ook helpt chlorella de spijsvertering* en is goed voor een normale darmwerking*. Onze chlorella komt uit natuurlijke teelt en de celwand is 100% gebroken, zodat het lichaam de voedingsstoffen goed kan opnemen.

“Chlorella is een zoetwateralg, spirulina is een zoutwateralg” 

Wat is nou het verschil tussen spirulina en chlorella?

Spirulina en chlorella zijn natuurlijke superfoods en hebben veel overeenkomsten. Het zijn beide algen met een hoge voedings- en gezondheidswaarde. Toch kennen beide producten ook duidelijke verschillen:

  • Zoet water versus zout water

Chlorella is een zoetwateralg en spirulina een zoutwateralg. Mensen die een zoutarm of zoutvrij voedingspatroon volgen, kunnen zodoende wel gebruik maken van chlorella, maar niet van spirulina.

  • Hoeveelheid chlorofyl

Chlorella bevat duidelijk meer chlorofyl dan spirulina, wat zorgt voor een reinigende werking van de lever* en zo de spijsvertering helpt*. Chlorella bestaat voor 2% uit chlorofyl en spirulina voor circa 1%.

  • Hoeveelheid eiwitten

Spirulina bevat meer eiwitten dan chlorella. Dit komt mede doordat de eiwitten in spirulina een stuk kleiner zijn. Hierdoor zijn ze gemakkelijk verteerbaar en worden ze sneller door het lichaam opgenomen. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat spirulina beter geschikt is als u gevoelige darmen heeft.

  • Bètacaroteen

In chlorella zit meer bètacaroteen. Bètacaroteen is de voorloperstof van vitamine A. We verkopen dit bij vitaminesperpost.nl ook als los supplement. Vitamine A is goed voor het gezichtsvermogen en de slijmvliezen, voor inwendige huidverzorging, helpt het immuunsysteem en is belangrijk voor een goed ijzergehalte in het bloed.

  • Fycocyanine

Spirulina bevat fycocyanine, een krachtige antioxidant. Spirulina ondersteunt het immuunsysteem* en helpt bij vermoeidheid*.

“Onze spirulina- en chorellaproducten zijn gegarandeerd vrij van pesticiden en onkruidverdelgers”

Spirulina en chlorella uit natuurlijke teelt

Tegenwoordig is spirulina en chlorella in allerlei vormen vrij verkrijgbaar, van tablet tot capsule tot poeder. U kunt bij vitaminesperpost.nl terecht voor vegetarische spirulina- en chlorellacapsules of spirulinapoeder uit natuurlijke teelt. De eencellige zoetwateralgen uit onze chlorella wordt in een ongerepte omgeving geteeld. De spirulina uit onze producten, is onder optimale omstandigheden en vrij van verontreiniging in speciale ‘waterfarms’ in Noord-Amerika en Azië geteeld.

Het telen van algen in de praktijkHet telen van algen in de praktijk

Onze spirulina- en chorellaproducten zijn geteeld in een natuurlijke, schone omgeving gegarandeerd vrij van pesticiden en onkruidverdelgers. Het voordeel van het telen van chlorella en spirulina is dat er geen bestrijdingsmiddelen nodig zijn en er geen zware metalen door verontreiniging in kunnen komen.

“Chlorella wordt ingezet voor de reinigende werking van de lever*” 

Wat is beter: spirulina of chlorella?

Spirulina wordt vaker ingezet als hulp bij vermoeidheid* en ondersteuning van de weerstand*. Chlorella wordt vaker ingezet voor de reinigende werking van de lever*, waardoor de spijsvertering wordt geholpen*. Dit is weer goed voor een normale darmwerking*.

Naast de vele overeenkomsten zijn er dus ook duidelijke verschillen tussen spirulina en chlorella. Een van deze verschillen is dus de hoeveelheid chlorofyl die de beider algen bevatten. Chlorella bevat duidelijk meer.

Spirulina is blauwig, chlorella is donkergroenSpirulina is blauwig, chlorella is donkergroen

“Chlorofyl is een superfood van groene grassen, planten, struiken, bloemen, bladeren van bomen en algen”

Wat is de functie van chlorofyl?

Chlorofyl is een superfood van groene grassen, planten, struiken, bloemen, bladeren van bomen en algen. Daarnaast zit het bladgroen in allerlei soorten voeding. Zo treffen we chlorofyl aan in groene bladgroente als sla, spinazie, rucola, andijvie, paksoi, boerenkool en groene kool. Ook zit het in groene vaste groente als sperziebonen, broccoli, groene asperges en spruitjes. Bepaalde grassen barsten eveneens van het bladgroen, bijvoorbeeld tarwegras en gerstegras. Hoewel bladgroen dus een fijne aanvulling is op ons dagelijks menu, lukt het niet altijd om het ‘vers’ te consumeren. Gelukkig zijn er voedingssupplementen op de markt die chlorofyl bevatten. De bekendste uit ons assortiment is Chlorofyl Plus.

Chlorofyl wordt ook wel bladgroen genoemdChlorofyl wordt ook wel bladgroen genoemd

“Wij adviseren chlorella enkel als aanjager van gezondheidsondersteuning"

Kan ik spirulina en chlorella ook samen gebruiken?

Jazeker. Spirulina en chlorella kunnen prima samen worden gebruikt. Ze vullen elkaars eigenschappen immers perfect aan. Daarom hebben wij ook het combinatiesupplement Spirulina & Chlorella in ons assortiment. Wel is het zo dat chlorella door diens reinigende werking van de lever* dit orgaan meer aan het werk zet. Een langdurige veel sterkere belasting van de lever is ook weer niet goed. Zodoende adviseren wij om chlorella enkel als aanjager van gezondheidsondersteuning te gebruiken.

Smoothie met spirulina en chlorellaSmoothie met spirulina en chlorella

Een onderhoudshoeveelheid spirulina kan echter, in zijn algemeenheid, prima langdurig worden gebruikt. Dit is de reden dat wij spirulina naast vegetarische capsules ook als poeder aanbieden. Dit poeder is gemakkelijk toe te voegen aan shakes, sappen en smoothies. Spirulina en chlorella, ofwel liefkozend de ‘groene magiërs’ genoemd, zijn een prima onderdeel van een gezond voedingspatroon!

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over spirulina, chlorella en diens verschillen? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).