Gezonde fruitpitten met pit Vrouw die liggend druiven eet

Appels, pruimen, kersen, druiven. Slechts een kleine greep uit de meest bekende fruitsoorten geeft al aan hoeveel vruchten pitten bevatten. Deze pitten worden voor van alles gebruikt. Sommige zijn eetbaar, andere niet. Enkele pitten worden vanwege hun positieve effect op de gezondheid in voedingssupplementen verwerkt.

 Nederland is meer fruit gaan eten

FruitWe weten allemaal dat fruit gezond is. We verorberen elk jaar iets meer fruit dan het voorafgaande. Volgens een peiling van het RIVM uit 2018 is de periode 2012-2016 vergeleken met 2007-2010. Uit het onderzoek kwamen enkele positieve ontwikkelingen naar voren. Zo aten Nederlanders in de periode 2012-2016 ongeveer 120 gram fruit per dag. Dit is een stijging van 8% tegenover de periode 2007-2010. In de praktijk komt dit neer op 1 mandarijn per week meer of 2 appels extra per maand. Het Voedingscentrum raadt evenwel aan om elke dag 200 gram fruit te nuttigen.

“Fruit bevat een flink aantal bioactieve stoffen”

Waarom is fruit gezond?

FruittaartHet staat niet voor niets in de Schijf van Vijf: fruit. Het woord fruit is een verzamelnaam voor eetbare vruchten. De meeste vruchten worden rauw gegeten maar u kunt er natuurlijk ook allerlei heerlijkheden mee maken, zoals bijvoorbeeld vruchtentaart, smoothies en jam. Plantkundig gesproken, is een vrucht het eetbare deel van de bloem of wat na bevruchting uit de bloem voortkomt. Omdat fruit diverse essentiële voedingsstoffen bevat, is het gezond om elke dag te eten. In fruit treffen we weinig calorieën aan maar des te meer vitamines, mineralen en voedingsvezels. Fruit bevat bovendien een flink aantal bioactieve stoffen. Denk hierbij aan carotenoïden, lycopeen en flavonoïden. Daarnaast bevat fruit koolhydraten, vooral in de gedaante van suiker.

“Er zijn fruitsoorten waarvan de pitten grote voordelen voor de gezondheid met zich meebrengen”

De voordelen van pitten uit fruit

KersenDiverse soorten fruit bevatten een pit. In de pit zit het zaad. De pit is de harde buitenkant en binnenin zit het zaad. Uit dit zaad kan weer een nieuwe plant ontkiemen. De zaden zitten dan ook boordevol goede voedingsstoffen en zijn rijk aan vitamines en mineralen. Dit geldt echter niet voor alle fruitpitten. Zo zijn appelpitten en kersenpitten geen aanrader om op te eten. Kersenpitten zijn daarentegen wel weer heel geschikt om het welbekende kersenpitkussen mee te maken. Ook abrikozen-, peren- en pruimenpitten zijn niet bevorderlijk voor lijf en leden. Deze pitten bevatten allemaal stoffen die niet geschikt zijn voor consumptie. Van abrikozen- en kersenpitten wordt wel huidolie gemaakt. Abrikoospit- en kersenpitolie zijn rijk aan essentiële vetzuren en daardoor goed voor de huid. Er zijn echter ook fruitsoorten waarvan de pitten grote voordelen voor de gezondheid met zich meebrengen en die daarom in voedingssupplementen worden verwerkt. Druivenpitextract of pompoenpitolie bijvoorbeeld.

“Druivenpitextract beschermt gezonde cellen en weefsels”

Druivenpitextract en druivenpitolie

DruivenDruivenpitextract, oftewel Vitis vinifera of grape seed extract, is een natuurlijk extract uit druivenpitten. Dit extract wordt uit de pitten geëxtraheerd en geconserveerd. Het extract uit de pit kent veel antioxidatieve eigenschappen en bevat vitamine E en diverse mineralen. De antioxidantverbindingen in druivenpitten worden OPC’s genoemd. OPC staat voor oligomere proanthocyanidines. Hierdoor beschermt druivenpitextract gezonde cellen en weefsels tegen schadelijke invloeden van buitenaf*. Bovendien is het goed voor het hart en de bloedvaten* en ondersteunt het de doorbloeding*. Druivenpitextract kan ook helpen bij het gezond houden van uw huid*. Daarnaast is er druivenpitolie. Deze wordt eveneens uit de pitten van druiven gehaald. In de keuken wordt de olie vaak gebruikt om dressings of marinades mee te maken. Druivenpitolie bevat niet alleen OPC’s maar ook meervoudig onverzadigde vetzuren. Deze staan erom bekend dat ze het ‘slechte’ LDL-cholesterol in het bloed verlagen.

“Pompoen is rijk aan vitamines, mineralen, fyto-oestrogenen, alkaloïden en fytosterolen”

Pompoenpit olie voor mannen en vrouwen

OlieWie met pompoen in de keuken aan de slag gaat, gooit vaak zowel schil als pitten weg. De schil kan in de meeste gevallen echter gewoon worden gegeten. Zeker in pompoensoep komt de (biologische) pompoenschil goed tot z’n recht. Gewoon kleine blokjes van maken en meekoken met het vruchtvlees. Na pureren van de gekookte pompoen is de schil eenvoudig in de soep geïntegreerd. Pompoen is rijk aan vitamines, mineralen, fyto-oestrogenen, alkaloïden en fytosterolen. Ook de pitten zijn erg voedzaam. U kunt ze bewaren, schoonspoelen en in de oven op 40° C drogen. Nadat u het witte schilletje hebt verwijderd, houdt u een grijsgroen zaadje over. Deze zaden zitten boordevol eiwitten, kalium, ijzer, zink, calcium, vitamine B en voedingsvezels. Ook valt er pompoenpitolie van te maken. De olie is goed voor de urinewegen van mannen en vrouwen*. Bovendien ondersteunt de olie de prostaatfunctie* en is het dus een goede aanvulling voor mannen die de veertig zijn gepasseerd.

Voedingssupplementen met gezonde pitten

U kunt bij vitaminesperpost.nl terecht voor diverse voedingssupplementen met vruchtenpitten. Wij hebben kersenpitolie en abrikoospitolie in huidverzorgende capsules verwerkt. Deze zijn louter uitwendig te gebruiken. Beide gezichtsoliën zijn rijk aan essentiële vetzuren. Bovendien ondersteunt kersenpit gezichtsolie de productie van collageen en herstelt de elasticiteit van de huid.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over voedingssupplementen of gezichtsolie met pitten of heeft u andere vragen? Wij helpen u graag! Onze deskundige medewerkers zijn dagelijks tijdens kantooruren telefonisch bereikbaar op tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).