Wat maakt chocolade zo gezond? Alle feiten op een rij Wat maakt chocolade zo gezond? Alle feiten op een rij

Chocolade, wie houdt er niet van? Dit goddelijke goedje maakt menig mens blij. Om nog maar niet te spreken van de keuzes in smaak die we tegenwoordig hebben. Puur, melk, karamel-zeezout, hazelnoot. Hmmm... Wat is eigenlijk de geschiedenis van chocolade? En zitten er - behalve dat het lekker is - ook voordelen aan het eten van chocolade? In hoeverre is chocolade gezond? Een hoop vragen. Hieronder vindt u de antwoorden.

Waar ligt de oorsprong van chocolade? 

Cacao vereringDe geschiedenis van chocolade gaat terug naar 1750 voor Christus. De oorsprong ligt in het zogenoemde Meso Amerika, dat in het zuiden van Mexico lag. De oude Olmeken-beschaving, ook wel het moedervolk genoemd, verbouwde hier cacaobonen. De cacaoplant werd door de Olmeken voor rituelen en als medicijn gebruikt. De Maya’s waren de eersten die een drank uit cacao fabriceerden. Deze drank was gemaakt van gemalen cacaobonen, chilipepers en water.

De Maya’s beschouwden dit heerlijke vocht als voedsel van de goden. Cacao werd dus vereerd. De bewijzen hiervoor zijn nog altijd terug te vinden op de muren van de Maya-tempels en op vele voorwerpen. Daar treffen we schilderingen van cacaopeulen aan en afbeeldingen van koningen en Maya-goden die cacao drinken. Er wordt gezegd dat het woord ‘chocolade’ afkomstig is van het Maya woord ‘xocolatl’ dat ‘bitter water’ betekent. Vandaag de dag wordt dit traditionele drankje nog steeds ritueel gebruikt. Dit ziet u terug in zogeheten cacaoceremonies.

Chocolade bij de Azteken

Naast de Olmeken waren de Azteken eveneens gek van cacao. Christoffel Columbus was vervolgens degene die deze plant in Europa introduceerde. Tijdens een van zijn reizen had Columbus de Azteken ontdekt en maakte zo kennis met het drankje. Dit viel in de smaak. Niet om de bittere smaak, maar vanwege alle mooie eigenschappen die de drank bevat. Na toevoeging van suiker, werd het ongelooflijk populair. In 1847 is de chocoladereep geboren. Vanaf toen werd chocolade namelijk kneedbaar gemaakt.

Wat maakt cacao zo gezond? 

Rauwe chocoladeCacao is het hoofdingrediënt van chocolade. Cacao beschikt over tal van heilzame eigenschappen. Rauwe cacao is rijk aan flavonoïden, waaronder epicatechine, catechine en procyanidinen. Dit zijn sterke, antioxidante inhoudstoffen. Het is eveneens een goede bron van koper, mangaan, magnesium, calcium, ijzer, zink, kalium, selenium, chroom, B-vitamines, aminozuren en vetzuren zoals het enkelvoudig onverzadigde oliezuur. Tenslotte bevat cacao fenylethylamine (PEA), theobromine en cafeïne. Cafeïne activeert de natuurlijke energie in het lichaam*.

Chocolade maakt ons blij 

Natuurlijk worden we allemaal blij van een lekker stuk chocolade. Maar wist u dat het eten van chocolade ons daadwerkelijk gelukkiger laat voelen? Naast de bovengenoemde vitamines, mineralen en antioxidanten bevat cacao namelijk ook een grote hoeveelheid fenylalanine. Dit stofje is nodig voor de aanmaak van verschillende neurotransmitters zoals serotonine en dopamine. Deze neurotransmitters worden ook wel onze gelukshormonen genoemd en zorgen ervoor dat we onze blij en opgewekt voelen. Cacao is eveneens interessant voor de liefde. Fenylethylamine uit cacao zou ons mogelijk een verliefd gevoel geven. 

Al het goede van chocolade in een supplement

Wilt u genieten van alle gezondheidsvoordelen die chocolade ons te bieden beheeft, zonder de nadelen? Daar hebben wij iets op gevonden. De Choco Plus capsules die u bij vitaminesperpost.nl kunt kopen, bevatten het gepatenteerde Chocamine®. Ze bestaan uit pure, ongebrande cacao (Theobroma cacao). Door het unieke productieproces van Chocamine®, zijn alle interessante inhoudsstoffen bewaard gebleven. De belangrijkste inhoudsstoffen zijn theobromine (gestandaardiseerd op 12%), cafeïne (gestandaardiseerd op 8%), aminozuren, mineralen, anandamides en polyfenolen (plantaardige antioxidanten). Voor een optimale opname in het lichaam is daaraan nog 3 mg BioPerine® (zwarte peper extract) toegevoegd. BioPerine helpt om evenwichtig te blijven in stressituaties*. 

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op dit moment in behandeling bij de EFSA.

Recept Xocalatl - traditionele Maya-drank

Xocolatl

Ingrediënten:

  • 500 ml amandelmelk
  • ½ tl chipotle chili of cayenne peper
  • 2 el cacaopoeder
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 snufje kruidnagelpoeder

Bereidingswijze:

Doe de melk in een pannetje. Voeg de chili of cayennepeper, de kaneel en kruidnagel toe. Roer de cacaopoeder er doorheen en laat 10 minuten licht pruttelen. Giet het brouwsel heen en weer vanuit het pannetje in een kopje totdat er bovenop schuim ontstaat. Laat wat afkoelen en geniet van uw traditionele xocolatl drank.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over de cacao supplementen die wij verkopen? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers. Zij staan u tijdens kantooruren graag te woord via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).