Welke maca is het beste voor mij? Macapoeder en -knollen

Maca is een oud gewas dat omwille van zijn superieure voedingswaarden al door de Inca's werd gebruikt. Vandaag de dag kennen we maca als populair voedingssupplement. De macaknol kent verschillende soorten. Welke past het beste bij u en uw behoeftes? 

Wat is maca? 

Macawortel en -poederMacawortel en -poeder

Maca (Lepidium meyenii) is een kruisbloemige groente die verwant is aan koolsoorten zoals broccoli, boerenkool en bloemkool. Waar ashwagandha de ‘Chinese ginseng’ wordt genoemd, wordt maca ook wel 'Peruaanse Ginseng' genoemd. Ginseng verwijst naar verschillende variëteiten van langzaam groeie planten met vlezige wortels met een positieve invloed op de gezondheid. De oorsprong van de macaplant ligt in Peru. 

De oorsprong van de macaplant ligt in Peru. In het tropische Andesgebergte werd de wortel omwille van de superieure voedingswaarde en heilzame eigenschappen al tussen 5000 en 1800 voor Christus door de Inca’s gebruikt. Het werd gezien als wondermiddel. Voorafgaand aan een strijd werd het door krijgers voor moed en kracht gegeten. Maca werd tevens veel gebruikt voor de handel en is in Peru zelfs bekroond tot beschermd, nationaal gewas.

Maca groeit vandaag de dag onder meer op de alpiene, steppe- en toendravlakten van equatoriale hooglanden, op wel 3000 tot 4500 meter, waar nauwelijks ander bladdragend gewas kan groeien. Dit op een arme, onvruchtbare, rotsachtige grond en onder extreme weersomstandigheden: van extreme middaghitte tot ijzige nachttemperaturen. Doordat deze plant op deze onconventionele wijze groeit, is de maca rijk aan verschillende voedingsstoffen. 

"Maca is een wortel met een sterk karakter waar een aantal bijzondere claims over zijn uitgesproken"

Wat doet maca? Alle voordelen op een rij 

Maca is een wortel met een sterk karakter waar een aantal bijzondere gezondheidsclaims over zijn uitgesproken. Allereerst is maca een kruid of wortel dat ons aanpassingsvermogen in de drukte van het dagelijks leven ondersteunt. Andere werkingsmechanismen van maca hebben betrekking op de seksuele functie, wat maakt dat maca goed is voor het libido*. Tevens wordt maca ingezet om een normale menstruatie* te ondersteunen en bij overgangsverschijnselen*. 

In de afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan naar de wortels van de macaplant. Verder onderzoek moet uitwijzen wat maca nog meer voor onze gezondheid kan betekenen. 

"Sterolen zijn bij de celcommunicatie en de stofwisseling betrokken"

Wat maakt maca zo gezond? 

Maca bevat vijf keer meer eiwitten en vier keer meer vezels dan aardappels en heeft een hoog gehalte aan verschillende sterolen. Sterolen zijn essentiële stoffen en hebben een belangrijke functie om bepaalde lichaamsprocessen goed te laten verlopen. Zo zijn ze bij de celcommunicatie en de stofwisseling betrokken. Daarnaast bevat de wortel een breed scala aan vitamines zoals bètacaroteen (provitamine A), B1, B2, B3, B6, C, E, D3 en de mineralen calcium, fosfor, magnesium, kalium, ijzer en silicium.

Maca zit tevens vol sporenelementen als koper, mangaan, zink, selenium, borium en jodium. Tot slot bevat het ook nog eens essentiële aminozuren, tannines, saponinen, flavonoïden en anthocyanen. Dit zijn belangrijke stoffen waaraan gezondheidsbevorderende kwaliteiten zijn toegedicht.

“Elk van deze knollen heeft een andere samenstelling en een andere werkzaamheid”

Welke maca is het best voor mij? 

Wist u dat er naast de bekende gele maca ook andere soorten maca zijn? De verschillende soorten maca onderscheiden zich door de kleur van de schil. Deze kan onder andere geel, rood of zwart zijn.

Elk van deze knollen heeft een andere samenstelling en een andere werkzaamheid. Hieronder vertellen we u welke maca het beste is voor uw specifieke behoefte. 

De maca als knolDe maca als knol

"Zwarte maca wordt ook wel 'mannenmaca' genoemd"

Gele maca: 'Vrouwenmaca' 

Van de witte en gele knollen wordt gele maca geproduceerd. De gele macawortel is de best verkrijgbaare soort en heeft een pittige smaak. Deze variëteit is het breedst inzetbaar en is daarom een populaire keuze voor mensen die maca voor het eerst proberen. De kenmerkende inhoudsstoffen van de gele maca maken dat het vaak bestempeld wordt als 'vrouwenmaca'. Deze soort blijkt het meest effectief bij het ondersteunen van de fysieke en mentale balans bij de vrouw. Zo kan het onder meer ondersteuning bieden bij een normale menstruatie* en helpen om het energieniveau te behouden*. 

Rode maca: voor vrouwen in de overgangsleeftijd

Ongeveer 25% van de jaarlijkse oogst bestaat uit rode maca. Rode maca levert van de drie soorten de meeste antioxidanten en aminozuren. Uit verschillende analyses blijkt dat rode maca een iets hoger gehalte aan fytonutriënten bevat, waaronder alkaloïden, tannines, saponis en steroïden. De rode macawortel blijkt met name gunstig voor vrouwen in de overgangsleeftijd. Het draagt bij aan het behoud van sterke botten na de menopauze* en wordt ingezet bij overgangsverschijnselen*. 

Zwarte maca: 'mannenmaca' 

Tot slot komt maca ook voor in een lichtgrijze tot donkergrijze kleur. Hier wordt zwarte maca van geproduceerd. Deze kleur komt niet veel voor en is hiermee de zeldzaamste soort. De zwarte maca wordt ook wel 'mannenmaca' genoemd, omdat het de mannelijke potentie ondersteunt. Dit maakt een zwarte maca supplement uitermate geschikt voor het libido*.

*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.

"Gelatinized betekent dat het zetmeel uit de wortel is gehaald. Het is daardoor geconcentreerder en beter verteerbaar"

Maca Premium: met rode, gele en zwarte maca

MacasupplementMacasupplement

Bent u na het lezen van dit blog nog niet zeker welke maca-soort het beste bij u past? Speciaal voor de mensen die van alle drie de soorten de voordelen willen genieten hebben wij Maca Premium ontwikkeld. Deze driekleurenmix bevat rode, gele en zwarte maca. Daarnaast is aan de formule BioPerine® toegevoegd, voor een betere opname in het lichaam. Onze maca wordt natuurlijk geteeld in Peru en is bovendien 'gelatinized'. 

Gelatinized betekent dat het zetmeel uit de wortel is gehaald. Het is daardoor geconcentreerder en beter verteerbaar. Eén capsule van 600 mg komt overeen met 2000 mg verse maca. Zo weet u zeker dat u optimaal van de gezondheidsvoordelen profiteert. 

Maca chocoladedrank recept

Maca chocodrinkMaca chocodrink

Deze maca chocoladedrank is een heerlijke drank die ook nog eens een gezonde kick geeft!

Ingrediënten

  • 250 ml amandeldrink
  • 2 el (rauw) cacaopoeder
  • 1 maca capsule, opengebroken
  • 1/2 tl kaneelpoeder
  • 1/2 tl kurkumapoeder
  • 1/2 tl gemberpoeder
  • scheutje honing of ahornsiroop naar smaak
  • mespuntje peper

Bereiden: 

Meng alle ingrediënten in een pannetje en warm het geheel voorzichtig op. Voeg dan een halve avocado toe en mix alles in een blender. Ook koud goed als smoothie te drinken.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over supplementen met maca of andere supplementen? Neem dan tijdens kantooruren telefonisch contact op met onze deskundige medewerkers: tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).