Anthocyanen: natuurlijke kleurstoffen met inhoud Blauwe bessen bevatten veel anthocyanen

Bosbessen, zwarte bessen, rode druiven en pruimen barsten praktisch uit elkaar van de natuurlijke blauwpaarse kleurstoffen. Deze stoffen noemen we anthocyanen. Aan deze kleurstoffen worden allerlei gezondheidsbevorderende effecten toegedicht. Tijd om eens wat meer aandacht aan deze bijzondere groep voedingsstoffen te besteden.

Wat zijn anthocyanen?

Anthocyanen behoren tot de groep van fenolen. Deze stoffen komen veelvuldig voor in groente, fruit en bloemen. Het woord anthocyaan komt uit het Grieks. ‘Anthos’ betekent ‘bloem’ en ‘kyanos’ betekent ‘blauw’. Anthocyanen behoren samen met chlorofyl (bladgroen) tot de belangrijkste groep plantaardige kleurstoffen. Ze behoren tot de flavonoïden. We kennen ongeveer 250 verschillende anthocyanen. Ze komen overal in de plant voor maar vooral in de bloemen, bladeren en vruchten. Anthocyanen zijn verantwoordelijk voor de blauwpaarse kleur van vruchten en groente. In wijn zijn de kleurstoffen (anthocyanen) in de schil van druiven bepalend voor de kleur van de wijn. Het zijn louter in water oplosbare pigmenten. De kleur van anthocyanen hangt samen met de structuur van de plant én de zuurgraad. Bij zure condities zijn de meeste anthocyanen rood en bij basische condities zijn ze meer blauwpaars.

"In het geval van anti-aging effecten zijn bosbessen de absolute kampioen"

Anthocyanen: natuurlijke anti-aging

Blauwe bessenBlauwe bessen

Anthocyanen staan bekend als natuurlijke anti-aging stoffen. De stoffen worden nog steeds uitgebreid onderzocht, maar men neemt inmiddels aan dat de antioxiderende eigenschappen van anthocyanen vijftig keer hoger zijn dan vitamine E en tweemaal hoger dan vitamine C. In het geval van anti-aging effecten zijn bosbessen de absolute kampioen. Ze zitten boordevol anthocyanen en flavonoïden. Hoe donkerder de kleur van de bosbessen, hoe meer antioxidanten ze bevatten.

“Van alle fruitsoorten zijn bramen het rijkst aan calcium”

Waar zitten anthocyanen in?

Vrouw houdt schaal met bessen in haar handenVrouw houdt schaal met bessen in haar handen

Zoals gezegd, bevat alle rood-donkerpaars-blauw gekleurde groente en fruit superveel anthocyanen. We tillen er een paar naar boven. Zo danken bosbessen hun diepe kleur aan anthocyanen. En wat dacht u van bramen? In de vrije natuur zijn ze vanaf eind juli volop gratis te vinden. Bramen bevatten niet alleen veel anthocyanen en mineralen. Mineralen zijn onder meer van belang voor de botten, spieren en het bloed. Van alle fruitsoorten zijn bramen het rijkst aan calcium. Bovendien leveren ze veel magnesium en ijzer en vitamine E. 

Deze in vet oplosbare vitamine helpt om onze lichaamscellen te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Van blauwe bessen is al heel lang bekend dat ze veel kalium bevatten. Kalium is bij diverse lichaamsfuncties betrokken en heeft onder meer een gunstige invloed op de bloeddruk. Wie buiten een flinke hoeveelheid anthocyanen ook graag veel vezels tot zich neemt, zou veel pruimen kunnen eten.

Voedingssupplementen met anthocyanen

Het is beslist een goed idee om dagelijks veel veel fruit en groente met anthocyanen te consumeren. Als dit echter niet lukt, kunt u uw voedingspatroon natuurlijk altijd aanvullen met voedingssupplementen die anthocyanen bevatten. U kunt bij ons bijvoorbeeld terecht voor blauwe bosbes-extract. De blauwe bosbes (Vaccinium myrtillus) bevat speciale anthocyanen helpen om hart en bloedvaten gezond te houden* en zijn goed voor het gezichtsvermogen*. Ons gevriesdroogd blauwe bosbespoeder is bijzonder geschikt om aan uw smoothies of yoghurt toe te voegen. Daarnaast hebben we bramenextract. Bramen zitten boordevol polyfenolen, waaronder anthocyanen. Ons gevriesdroogd bramenpoeder is eveneens geschikt om uw smoothies op te leuken.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Recept bramensmoothie

Ingrediënten:Bramensmoothie

  • 175 ml melk
  • scheut yoghurt
  • 100 g bramen
  • 3 el havermout
  • eventueel 1 banaan

Bereiden:

  • Doe alle ingrediënten in de blender
  • Meng het geheel net zolang totdat de smoothie glad is

(Bron: lekkerensimpel)

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over fruit en groente met anthocyanen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze deskundige medewerkers. Dat kan op nummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of via ons contactformulier.