Hoe vul ik dopamine op een natuurlijke manier aan? Man staat bovenop een berg met een vuist in de lucht.

Scrollen op social media, online shoppen of junkfood eten. Het geeft ons een plezierig gevoel waarvan we meer willen. Dit heeft alles te maken met het beloningssysteem in onze hersenen. Als dit systeem wordt geactiveerd, komt de feel-good stof dopamine vrij. Hoe werkt dopamine precies? En hoe kunnen we ons dopaminepeil op natuurlijke wijze opkrikken?

Wat is dopamine? 

Dopamine is een neurotransmitter in onze hersenen. Neurotransmitters kunt u zien als ‘boodschapperstofjes’ die signalen vanuit onze zenuwcellen naar onze spieren, klieren en andere zenuwen doorsturen. Bekende neurotransmitters naast dopamine zijn oxytocine, noradrenaline, GABA en serotonine. Dopamine is onderdeel van het beloningssysteem in onze hersenen en is vooral betrokken bij het ervaren van (kortstondig) genot. Dopamine wordt niet constant vrijgegeven. Het wordt aangemaakt als u dingen doet die volgens de hersenen moeten worden beloond.

Vrouw drinkt een biertje en eet pizza voor de tvVrouw drinkt een biertje en eet pizza voor de tv

Denk aan sporten, seks hebben, het winnen van een spel of het eten van lekker voedsel. Dit beloningsmechanisme motiveert ons om dit dopamine-opwekkende gedrag te herhalen. Dingen die ons onmiddellijk bevrediging geven, hebben voor onze hersenen grotere waarde dan zaken waar we op lange termijn wat aan hebben. Denk maar eens aan een trommel vol lekkere koekjes. Na het eten van één koekje trekken we de trommel weer open voor nog een (of twee, of drie). Op lange termijn is dit niet zo gezond, maar op het moment zelf geeft het ons een lekker gevoel.

Het beloningsmechanisme speelt ook een rol bij verslavingen en slechte gewoontes. Als middelen zoals alcohol, drugs en nicotine worden gebruikt, zorgt dit voor een kunstmatige piek in het dopaminegehalte. Dit effect kan in sommige gevallen tot verslaving leiden.

“We hebben dopamine hebben nodig om de hormonen noradrenaline en adrenaline aan te maken”

Wat is de rol van dopamine in het lichaam?

Dopamine doet nog veel meer in het lichaam dan het geven van een prettig gevoel. Zo bevinden zich grote hoeveelheden dopamine in het hersengebied dat van belang is voor beweging. Dit hersengebied zorgt er onder meer voor dat bepaalde bewegingen makkelijk kunnen worden gedaan en ongewenste bewegingen onderdrukt kunnen worden.

Wetenschappers vermoeden dat dopamine zorgt voor de bepaling of iets belangrijk is en aandacht verdient. Het fungeert als een soort markeerstift van het brein. Alles wat van belang is en moet worden onthouden, wordt als het ware door deze neurotransmitter ‘gemarkeerd’. Bovendien is de neurotransmitter betrokken bij ons aandachtsvermogen, leervermogen, hartslag, nierfunctie en slaap. Daarnaast hebben we dopamine nodig om de hormonen noradrenaline en adrenaline aan te maken. Adrenaline zorgt voor de zogeheten ‘fight-or-flight’-respons, waardoor we in actie komen en gefocust zijn.

“Dopamine wordt vanuit het aminozuur L-tyrosine gemaakt”

Hoe maakt het lichaam dopamine aan? 

Voeding met l-tyrosineVoeding met l-tyrosine

Ons lichaam maakt neurotransmitters aan uit aminozuren (eiwitbronnen), dus ook dopamine. Dopamine wordt vanuit het niet-essentiële aminozuur L-tyrosine gemaakt. Vervolgens wordt tyrosine omgezet naar Levodopa (L-dopa). Hier zijn de co-factoren folaat, ijzer, vitamine B3, B6 en vitamine C voor nodig. Vervolgens ondergaat L-dopa nog een verandering. Met behulp van enzymen wordt L-dopa omgezet in dopamine.

Zoals u kunt lezen, moet ons lichaam dus heel wat stappen doorlopen om dopamine aan te maken. Alleen als we voldoende eiwitten en co-factoren  zoals vitamines en mineralen tot ons nemen, kan ons lichaam alle stappen succesvol doorlopen om neurotransmitters aan te maken.

Hoe herken ik een dopamine-disbalans?

We vertelden het al: dopamine is belangrijk voor het ervaren van een plezierig gevoel en bij de motivatie om dit te willen bereiken. Als  dopamine-afhankelijke hersengebieden niet goed functioneren, uit zich dit in een geestelijke en lichamelijke disbalans. Een gebrek aan dopamine is onder meer te herkennen aan:

  • Gebrek aan motivatie of ‘drive’
  • Vermoeidheid en lusteloosheid
  • Geen plezier uit leuke ervaringen halen
  • Een laag libido
  • Spierstijfheid
  • Moeite om in slaap te komen
  • Een gebrek aan aandacht en concentratie

Uiteraard bestaan er ook onderliggende, medische oorzaken voor een gebrek aan dopamine. Helaas wordt het dopaminegehalte zelden door zorgverleners gecontroleerd.

“Het idee is dat u zich 24 uur of langer ontdoet van alles wat een dopaminerush geeft” 

Wat is een dopamine-detox? 

Herkent u zich in bovenstaande kenmerken? Dan is de zogeheten dopamine-detox misschien wat voor u. De dopamine-detox of ‘dopamine-vasten’-trend is uit Silicon Valley overgewaaid. Hier wordt het ingezet om de hersenen te ‘resetten’ en de productiviteit van werknemers te vergroten. Het idee is dat u zich 24 uur of langer ontdoet van alles wat een dopaminerush geeft: videogames, social media, seks, cafeïne, nicotine, junkfood en andere vormen van directe bevrediging.

Producten die de dopamineproductie verstorenProducten die de dopamineproductie verstoren

Het is belangrijk om te weten dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat deze extreme dopamine-detox specifieke voordelen heeft. Toch zijn er sommige mensen die een verbetering in hun productiviteit, concentratie en algemeen welzijn opmerken. Een strenge dopamine-detox is wellicht geen goed idee, maar wat kunt u dan wél doen om uw dopaminegehalte weer op peil te brengen?

“Magnesium is bij vrijwel elke stap van de omzetting naar een neurotransmitter betrokken”

Zo brengt u uw dopamine weer op peil

Eet L-tyrosinerijke voeding

Dopamine wordt vanuit tyrosine gemaakt. Door meer van dit aminozuur binnen te krijgen, kunt u de lichaamseigen productie ondersteunen. Voedingsmiddelen met een hoog tyrosinegehalte zijn onder meer kip, amandelen, avocado’s, bananen, soja, havermout, pompoenpitten, bonen, zuivelproducten (vooral hüttenkäse en ricotta) en tarwe.

Beweeg dagelijks

Beweging stimuleert de aanmaak van dopamine. Wandel, dans, zwem, jog of beoefen een andere sport die u leuk vindt. Alles telt!

Zorg voor voldoende daglicht

Zonlicht kan eveneens het dopaminegehalte verhogen. Als de huid zonlicht absorbeert en vitamine D produceert, activeert de cyclus zowel de productie van dopamine als serotonine.

Mediteer

De kracht van meditatie is in de afgelopen jaren veel onderzocht én is een bewezen effectieve manier om de geest te kalmeren. Tijdens mediatie stijgen de niveaus van dopamine, serotonine en GABA. Bij mensen die dagelijks mediteren, zenden ze routinematiger signalen uit.

Zorg voor voldoende cofactoren

Naast de bovengenoemde tips kunnen ook supplementen een handje helpen om uw dopaminebalans te ondersteunen. Allereerst is Magnesium Tauraat een aanrader. Magnesium is bij vrijwel elke stap van de omzetting naar een neurotransmitter betrokken. Specifiek magnesiumtauraat is goed voor de gemoedstoestand en het zenuwstelsel. Onze Magnesium Tauraat bevat bovendien vitamine B6 (P-5-P). Vitamine B6 is eveneens nodig voor de omzetting van dopamine. Ook de aanvulling van vitamine D is nuttig. Vitamine D reguleert de aanmaak van verschillende neurotransmitters, waaronder dopamine.

“Mucuna Pruriens is de rijkste bron van levodopa die bekend is”

Mucuna pruriens: natuurlijke bron van L-dopa

De fluweelboonDe fluweelboon

Mucuna pruriens staat ook bekend als fluweelboon. Het belangrijkste bestanddeel van de boon is levodopa, afgekort als L-dopa. Levodopa is de directe voorloper van dopamine. Mucuna Pruriens is de rijkste bron van levodopa die bekend is. Tegenwoordig is de kracht van de fluweelboon ook beschikbaar in capsulevorm.

Ons Mucuna Pruriens supplement is gestandaardiseerd op maar liefst 25% van deze actieve stof. Zodoende kan mucuna pruriens-extract ondersteuning bieden bij ups en downs*, zorgt het mede voor het goed functioneren van het zenuwstelsel* en is het goed voor het libido van man en vrouw*.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over het ondersteunen van de dopamineproductie of heeft u een andere vraag? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).