Mucuna pruriens: geen plant om zonder handschoentjes aan te pakken Liefdevol stel in bed

Alles heeft de bonenplant Mucuna pruriens ervoor over om niet te worden opgegeten. De peulen en de bladeren zijn met duizenden kleine haartjes bedekt. Deze veroorzaken intense pijn en jeuk bij de onwetende pechvogel die de plant zonder handschoentjes probeert aan te pakken. Maar voor iedereen die voldoende doorzettingsvermogen heeft om een peul van de Mucuna open te wrikken, ligt binnenin een grote beloning besloten.

De Mucuna pruriens is lid van de botanische familie Papilionaceae/Fabaceae. Het is een tropische, vlinderbloemige bonenplant uit Afrika en tropisch Azië. Hij wordt inmiddels op grote schaal verbouwd. Hoewel de plant wereldwijd veel inheemse namen heeft, kennen wij hem vooral als ‘fluweelboon’. De hoog klimmende bonenplant bloeit met lange, paarse bloemtrossen. Deze groeien later uit tot fluweelachtige, donkerpaarse peulen, met daarin bonen of zaden.

FluweelbonenFluweelbonen

Agressief ogende peulen in het wild

Gelukkig hoeven we tegenwoordig niet zelf de jungle in te trekken om de agressief ogende peulen in het wild te oogsten. Diep weggestopt in de rupsachtige peulen van de Mucuna-klimplant, vinden we een van de meest ongewone en interessante bonen uit de natuur. Mucuna pruriens is de laatste jaren enorm populair geworden. Mucunapoeder is in onbewerkte, gemalen vorm in veel grote steden in natuurwinkels en ‘raw’ voedingszaken als meel of bloem verkrijgbaar. Het wordt wel aanbevolen om producten van meel van de mucunaboon regelmatig af te wisselen met ander voedsel.

'Mucuna pruriens is een van de weinige, natuurlijk voorkomende bronnen van L-Dopa (L-dihydroxyphenylalanine)"

Wat verstopt Moeder Natuur eigenlijk in die mucuna pruriens peulen?

MucunapeulenMucunapeulen

Mucuna pruriens is een van de weinige, natuurlijk voorkomende bronnen van L-Dopa (L-dihydroxyphenylalanine). Dit is een voorloper van onze lichaamseigen stof dopamine. Dopamine is een stof die in het lichaam naar aanleiding van bepaalde handelingen wordt aangemaakt en vrijgegeven. Dit levert een gevoel van beloning en genot op, waardoor u een handeling wilt herhalen. Bij sporten wordt bijvoorbeeld dopamine aangemaakt.

Dopamine is ten dele verantwoordelijk voor de spierbeweging en het reguleren van eetlust en ademhaling. Het wordt niet voortdurend afgegeven, maar pas als u de dingen doet die volgens de hersenen moeten worden beloond.

"De inhoudsstoffen van de boon blijken goed te zijn voor het libido van man en vrouw ..."

De fluweelboon is een afrodisiacum

Met al die stemmingsvriendelijke neuropeptiden die rondzweven in de fluweelbonen, is het ook een krachtig afrodisiacum. Mucuna pruriens-capsules worden dan ook graag door mensen gebruikt die voortvarend en met plezier de liefde bedrijven. De inhoudsstoffen van de boon blijken namelijk goed te zijn voor het libido van zowel de man als de vrouw*. Er is onderzoek gedaan naar de hoeveelheid L-dopa in verschillende soorten bonen, maar qua concentratie spant de fluweelboon toch de kroon.

Zaden uit de mucuna prurienspeulenZaden uit de mucuna prurienspeulen

Mucuna pruriens heeft een antioxidante werking

Omdat niet iedereen zin en tijd heeft om gerechten te maken met meel van gemalen fluweelbonen, is het fijn te weten dat er ook veel mucuna pruriens-supplementen op de markt zijn. Bij de keuze voor een mucuna pruriens-supplement willen we dat het een hoge, gestandaardiseerde hoeveelheid L-dopa bevat, die goed wordt opgenomen. Mucuna pruriens helpot bij ups en downs* en zorgt mede voor het goed functioneren van het zenuwstelsel*. Daarnaast draagt het bij aan een normale menstruatie*, heeft een positieve invloed op het afweersysteem* en blijkt het bovendien een goede antioxidant*.

Mucuna pruriens capsules van Sabinsa

Het Ayurvedische bedrijf Sabinsa® levert een gestandaardiseerd extract van Mucuna pruriens met niet minder dan 25% L-dopa. De zaden bevatten L-Dopa samen met voorlopers van deze stof. Tijdens de productie van Mucuna pruriens worden, tegelijk met L-Dopa, ook andere chemisch vergelijkbare verbindingen geëxtraheerd. Al deze verbindingen hebben de aromatische catecholaminestructuur. Wetenschappers van Sabinsa hebben een gevalideerde HPLC-methode ontwikkeld.

Capsules met mucuna prurienspoederCapsules met mucuna prurienspoeder

Deze kan de L-Dopa-waarden in het extract nauwkeurig kwantificeren. Het Mucuna pruriens-extract is gestandaardiseerd voor op 25% L-Dopa per capsule.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Vragen of advies?

Bij vitaminesperpost.nl verkopen we een gevarieerd assoriment aan natuurlijke voedingssupplementen en plantenextracten. Wilt u meer informatie of hulp bij het maken van de juiste keuze? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier of bel ons tijdens kantooruren op nummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).