Wat is GABA? GABA-molecuul

Heeft u wel eens van neurotransmitters gehoord? Dit zijn zogeheten ‘boodschapperstofjes’ in ons brein. GABA is er hier eentje van. In dit artikel leggen we u uit wat GABA is en wat een GABA-supplement voor u kan betekenen.

Wat is GABA?

GABA (gamma-aminoboterzuur) is een niet-essentieel aminozuur dat in het lichaam fungeert als belangrijke neurotransmitter. Een neurotransmitter heeft als taak om signalen vanuit de zenuwcellen door te sturen naar onze spieren, klieren en andere zenuwen. Bekende neurotransmitters naast GABA zijn adrenaline, oxytocine, dopamine, histamine en serotonine.

NeurotransmittersNeurotransmitters

“De functies van GABA zijn nauw verbonden met onze stemming en emoties”

Wat doet GABA in het lichaam? 

Neurotransmitters kunnen worden onderverdeeld in stimulerende en remmende neurotransmitters. Deze twee houden elkaar in balans. De tegenhanger van GABA is glutamaat. Ook glutamaat is een belangrijke neurotransmitter die onmisbaar is voor onze informatieverwerking en ons denk- en leervermogen. Deze neurotransmitter wordt tevens gebruikt als smaakversterker in ons voedsel, bekend als E-621.

ZenuwimpulsenZenuwimpulsen

Waar glutamaat een prikkelende werking heeft op ons zenuwstelsel, heeft gamma-aminoboterzuur een remmende functie. De functies van GABA zijn nauw verbonden met onze stemming en emoties. Als er een overactiviteit van prikkelende neurotransmitters is, trapt GABA op de rem. Naar behoefte, kan GABA uit glutamaat worden gemaakt of andersom. 

“Er zijn verschillende cofactoren nodig om GABA om te zetten vanuit glutamaat”

Heb ik extra GABA nodig? 

We vertelden u eerder dat GABA een niet-essentieel aminozuur is. Dat betekent dat uw lichaam het zelf kan aanmaken. Toch beschikt niet ieder mens over voldoende GABA. Dit komt allereerst omdat we, naarmate we ouder worden, steeds minder van deze neurotransmitter aanmaken. Daarbij zijn er diverse cofactoren (hulpstofjes) nodig om GABA vanuit glutamaat om te zetten. Hier is onder meer vitamine B6 in de actieve vorm pyridoxaal-5-fosfaat (P-5-P) voor nodig.

Glas alcoholGlas alcohol

Als u niet over voldoende vitamine B6 beschikt, wordt de omzetting van glutamaat naar GABA verhinderd.

Ook factoren als langdurige stress, sterk bewerkt voedsel, medicijngebruik, alcohol en drugs zijn van invloed op de beschikbare hoeveelheid GABA in de hersenen. Gelukkig zijn er ook manieren om de GABA-productie op natuurlijke wijze te ondersteunen.

“Mensen die regelmatig mediteren, hebben hogere GABA-spiegels”

Zo vult u GABA op een natuurlijke manier aan

Er zijn verschillende manieren om de GABA-productie een handje te helpen. Te beginnen met onze voeding.

Voeding

GABA komt in diverse voedingsbronnen voor. Bijvoorbeeld in tuinbonen, groene bladgroente, sojabonen, tomaten, noten en zaden, cacao, noni fruit, uien en eieren.

Vrouw mediteertVrouw mediteert

Daarnaast is GABA te vinden in gefermenteerd voedsel. Onderzoek laat zien dat de nuttige bacteriën in bijvoorbeeld kimchi, zuurkool, miso, tempeh, yoghurt en zuurdesembrood GABA produceren. Geen fan van gefermenteerde voeding? Dan kan een probioticasupplement uitkomst bieden.

Krachtige kruiden

Ook zijn er botanische kruiden die de GABA-receptoren kunnen aanjagen. Hieronder vallen valeriaanwortel, passiebloem, sint-janskruid, citroenmelisse, kamille en ashwagandha. Deze plantenextracten hebben met elkaar gemeen dat ze worden ingezet bij innerlijke onrust* en helpen om lekker te slapen*.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Yoga en meditatie

Door de toenemende populariteit van yoga en meditatie is ook de wetenschap zich gaan interesseren voor de voordelen van mindfulness. Yoga en meditatie zijn bewezen effectief voor een gezond en gebalanceerd bestaan. Het beoefenen van yoga blijkt gunstig voor onze stemming en verhoogt de beschikbare hoeveelheid GABA in onze hersenen. Vanuit de neurowetenschap is er veel aandacht voor meditatie. Studies laten zien dat mensen die regelmatig mediteren hogere GABA-spiegels hebben en lagere cortisol- en adrenalinespiegels, de rivalen van GABA.

“U kunt ervoor kiezen om naast uw GABA supplement een B-complex te gebruiken”

Waarom zou ik een GABA supplement gebruiken? 

Verandering in uw voedselpatroon en leefstijlgewoontes kan de productie van GABA op natuurlijke wijze aanjagen. Als de lichaamseigen GABA-aanmaak toch tekortschiet, kan suppletie een uitkomst zijn. Om de productie van GABA te ondersteunen, is het belangrijk om een goede vitamine B6-status te hebben. Vitamine B6 zit in vlees, vis, eieren, melkproducten, volkoren granen, peulvruchten en groente. 

Voeding die rijk is aan vitamine B6Voeding die rijk is aan vitamine B6

U kunt er ook voor kiezen om naast uw GABA-supplement, een vitamine B-complex te gebruiken. Overweegt u het gebruik van een GABA-supplement? Overleg bij medicijngebruik altijd met een deskundige.

Wanneer kan GABA het best worden ingenomen?

Hoe u uw GABA-supplement inneemt, is allesbepalend voor de werking ervan. GABA kan namelijk het best op nuchtere maag worden ingenomen. Neem GABA ongeveer een uur voor uw maaltijd in en spoel weg met een glas water. Om ervoor te zorgen dat GABA direct via het mondslijmvlies wordt opgenomen, zou u de capsule kunnen openen en de inhoud oplossen in water.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over GABA of andere neurotransmitters? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via het contactformulier of via tel.nr. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).