
Sinds een maand hebben wij een beeldschone Engelse Cocker Spaniël in huis. Hij ziet er uit om op te vreten, maar wat een druktemaker is het! Hij bijt internetkabels door, grijpt alles wat los en vast zit: schoenen, borstels, bakjes, kranten, noem maar op. We zetten alles zo hoog mogelijk neer. Gisteravond sprong hij op de valreep nog even in een grote bak met regenwater om vervolgens door de zwarte aarde te rollen. Die aarde kwam uit de zak die hij eerder had kapot gebeten en vervolgens door de hele tuin had gesleept. Roetzwart was de normaliter lichte, fluffy pup. Is dit gedrag normaal of hebben wij een ADHD terrorpup in huis gehaald? Kinderen en jonge dieren zijn druk. Dat is normaal gedrag. Maar wanneer hebben we te maken met druk gedrag dat overdreven is?
- Drukte in het hoofd door de vele beeldschermen
- ‘Schermvasten’ laat opzienbarende veranderingen zien
- iPads, smartphones en Xboxes zijn een vorm van digitale drugs
- Ook het gezin van koning Willem-Alexander doet aan ‘schermvasten’
- Niet zonder slag of stoot
- Wordt er veel gesnoept en gesnackt in huis?
- 5 Supplementen om rust en focus te ondersteunen


Victoria L. Dunckley is een Amerikaanse psychiater die onderzoek heeft gedaan naar de invloed van schermtijd op de hersenen van kinderen en adolescenten. Zij schreef het boek “Reset de hersenen van je kind” (Engelstalig, nog niet vertaald in het Nederlands) Volgens haar onderzoek ontstaat er door overmatig schermgebruik schade aan de frontale kwab van de hersenen. Deze voorste hersenkwab is betrokken bij het vermogen efficient te plannen en organiseren. Net zoals het is betrokken bij een normaal empathisch vermogen, de concentratie, de ontwikkeling van het zenuwstelsel en het vermogen om dingen te kunnen begrijpen.
‘Schermvasten’ laat opzienbarende veranderingen zien
Ze noemt dit het ‘Electronic Screen Syndrome (ESS)’ of ‘beeldscherm syndroom’. Dunckley pleit voor langdurige periodes van ‘schermvasten’. Wie een kind een periode van 3 tot 4 weken niet op een scherm (televisie, telefoon, tablet, computer of Xbox) laat kijken, zal opzienbarende veranderingen zien zoals een beter concentratievermogen, meer gehoorzaamheid en stimulatie van de creativiteit.
iPads, smartphones en Xboxes zijn een vorm van digitale drugs
Dr. Nicolas Kardaras, een psycholoog die is gespecialiseerd in verslavingen, zegt hierover het volgende: "Schermen zijn als digitale heroïne. Schermen veranderen kinderen in psychotische junks.” Hij vervolgt: “Kinderen die zich eenzaam, vervreemd, verveeld of doelloos voelen, raken eerder verslaafd aan deze vorm van digitale ontsnappingsdrang. Recent onderzoek naar hersenbeeldvorming laat zien dat ze de frontale kwab van de hersenen beïnvloeden. Op precies dezelfde manier als cocaïne.”
Ook het gezin van koning Willem-Alexander doet aan ‘schermvasten’
Ook onze koning blijkt zich hiervan bewust. Tijdens een interview in 2018 liet hij zich ontvallen dat het oranje gezin een schermloze vakantie tegemoet ging. Het drastisch beperken van het gebruik van beeldschermen in welke vorm dan ook, is de eerste stap wanneer er sprake is van overmatige drukte in het hoofd. Dit geldt zowel voor volwassenen als voor kinderen.
Niet zonder slag of stoot
Verplicht schermvasten zal, zeker bij kinderen, niet zonder slag of stoot gaan. Afkickverschijnselen zoals prikkelbaarheid en rusteloosheid kunnen optreden. Geef uw kinderen meer hulpmiddelen om zelfredzaam te worden en minder afhankelijk van online vermaak. Moedig hen aan om hun verbeelding te gebruiken in plaats van te vertrouwen op media om zichzelf te vermaken. Moedig ze aan om te lezen. Laat ze buiten spelen en zorg dat er spelletjes zijn in huis. En laat ze zichzelf vooral ook gewoon eens ouderwets ‘vervelen’.
Ook het voedingspatroon dient onder de loep te worden genomen. Wordt er bijvoorbeeld veel gesnoept en gesnackt in huis? Onderzoeken hebben aangetoond dat suikerrijke voeding, een vette hap en het drinken van frisdrank, net als beeldschermen, ook een negatief effect hebben op de voorste hersenkwab. Deze hersenkwab is betrokken bij veel psychologische functies, zoals impulsbeheersing, beoordelingsvermogen, probleemoplossing, planning, sociaal gedrag, taal en het geheugen. Dat laat wel zien hoe belangrijk het is dat dit deel van de hersenen gezond en onaangetast blijft.


Wat kunnen we zelf doen om ervoor te zorgen dat de voorste hersenkwab van onszelf, onze kinderen en adolescenten sterk en gezond blijft? Drie leefstijlaanpassingen voor een rustig hoofd:
- Minimaliseer in het dagelijkse leven het schermgebruik en voer schermvasten standaard in tijdens de zomervakantie. Het is belangrijk dat kinderen, adolescenten maar ook volwassenen hun hersenen óók vakantie geven. Lezen, buiten recreëren, het doen van bord- of kaartspelletjes en meditatie (vanaf 11 jaar) zijn gezond voor de hersenen.
- Let op de voeding. Vervang frisdrank door zelfgemaakte ijsthee of limonade op basis van vers fruit. Water blijft de beste drank voor het lichaam van mens en dier. Kook altijd met verse producten en zorg ervoor dat de voeding veel verse groente en fruit bevat. Gebruik goede vetten en maak gefrituurd voedsel tot ‘verboden vrucht’ waarvan slechts af en toe mag worden genoten.
- Sporten en of bewegen in de natuur. Sporten is niet alleen weldadig voor ons lichaam, het maakt de geest ook rustig. Veel mensen die sporten, zeggen dat ze daardoor rust in het hoofd krijgen. Ook de aanwezigheid van planten en bomen en de afwezigheid van geluid hebben een goede invloed op onrust in het hoofd.
5 supplementen om rust en focus te ondersteunen:
1. Omega 3-vetzuren
Ons lichaam -en dan vooral de hersenen hebben omega 3-vetzuren nodig. Deze vetzuren werkend echter pas optimaal als ze in goede balans in het lichaam aanwezig zijn. In het Westerse voedingspatroon krijgen we over het algemeen te veel omega 6 binnen, terwijl juist die juiste verhouding van belang is. Vitaminesperpost.nl verkoopt verschillende soorten omega 3 voedingssupplementen:
2. Magnesium
Uit onderzoeken blijkt dat magnesium L-threonaat goed wordt opgenomen in de hersenen. Om deze reden is het een aanrader voor mensen die hun hersenfunctie en zenuwstelsel willen ondersteunen.
3. Zink
Zink is een essentieel mineraal. Het heeft vervult tal van andere functies in het lichaam en draagt onder meer bij aan een normaal geheugen en een normaal leervermogen. Zink zorgt tevens voor een betere opname van de B-vitamines.
4. Ashwagandha
Ashwagandha is een belangrijk kruid in de Ayurveda. Het is een adaptogeen. Een belangrijke eigenschap van adaptogenen is, dat ze zowel op het lichaam als op de geest een positieve invloed uitoefenen. In de Ayurveda wordt ashwagandha gezien als een 'rasayana'. Het wordt gebruikt voor een goede geestelijke balans*. Ashwagandha helpt om beter te kunnen aanpassen in stresssituaties*.


5. Rhodiola
Rhodiola rosea-extract heeft een enorm veelzijdige werking. Rhodiola is een ‘adaptogeen’. Dit houdt in dat het opbeurend werkt bij vermoeidheid* en kalmerend bij rusteloosheid*. Daarnaast houdt rhodiola de geest helder* en is het goed voor het concentratievermogen*. Dit supplement is gestandaardiseerd op 3% rosavine en 1% salidroside. Dat is de natuurlijke verhouding zoals die ook in de plant voorkomt.
*De gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op dit moment in behandeling bij de EFSA.
Vragen of advies?
We verkopen in de webwinkel van vitaminesperpost.nl meer interessante supplementen die u kunnen ondersteunen bij het behoud van rust in het hoofd. Als u door de bomen het bos niet meer ziet, kunt u tijdens kantooruren altijd bellen met onze deskundige medewerkers op telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) of ons contactformulier invullen.