De beste voeding voor een gezonde vagina Het vrouwelijk geslachtsorgaan gemaakt van gezonde voedingsmiddelen

Wist u dat onze vagina een flora heeft, net als onze darmen? Daar beneden huist een fantastisch ecosysteem met microben die allemaal op elkaar zijn afgestemd. In dit blog vertellen we hoe u dit delicate evenwicht behoudt voor een optimale vaginale gezondheid.

Vaginale flora: het delicate ecosysteem van de intieme zone

U bent vast bekend met de darmflora of het darmmicrobioom. Wat veel minder mensen beseffen, is dat ook onze huid, mond en vagina een eigen microbioom hebben. Een microbioom is een verzameling van micro-organismen die in een bepaalde omgeving samenleven. De vaginale flora bevat een samenstelling van micro-organismen zoals bacteriën, gisten en schimmels die een onmisbare rol spelen in onze gezondheid. 

Het vrouwelijk geslachtsorgaan afgebeeld met bloemenHet vrouwelijk geslachtsorgaan afgebeeld met bloemen

In vergelijking met de flora in het maag-darmkanaal is de vaginale flora eenvoudig van samenstelling. In de vagina overheersen de lactobacillen, in het bijzonder de Lactobacillus crispatus, Lactobacillus gasseri en de Lactobacillus jensenii. Deze lactobacillen zijn familie van de melkzuurbacteriën die ook in yoghurt voorkomen. Melkzuurbacteriën zetten natuurlijke suikers in melk door fermentatie om in melkzuur. Dit gebeurt in zekere zin ook in de vagina. Hier zorgen de bacteriën voor een lage zuurgraad. Veel ziektewekkers kunnen hier slecht tegen. De vaginale microbiota spelen dus een belangrijke rol bij de algehele gezondheid van de vrouw.

“In feite is het milieu in de vagina een weerspiegeling van de darmgezondheid” 

Het vaginale slijmvlies moet zuur zijn 

PH stripPH strip

Zoals we u vertelden, is een gezonde vagina aan de zure kant. Het lichaam heeft op de meeste plekken een pH-waarde (zuurgraad) van 7. Dit is neutraal. Het zure milieu in het vrouwelijk geslachtsorgaan is een uitzondering. De vagina heeft een zuurgraad van ongeveer 4. Dat is vergelijkbaar met bier, tomaten en druiven. Ter vergelijking: azijn heeft meestal een pH-waarde van 3.

Een gezond evenwicht van bacteriën begint in de darmen. In feite is het milieu in de vagina een weerspiegeling van de darmgezondheid. Om de juiste zuurgraad te behouden, is het daarom van belang om onze darmen gezond te houden. In dit blog vertellen we u meer over zuur-base evenwicht. 

“Zowel interne als externe factoren kunnen de pH-waarde van de vagina verstoren” 

Wat kan de vaginale flora verstoren? 

De samenstelling van de vaginale flora verandert continu. Zowel interne als externe factoren kunnen de pH-waarde van de vagina verstoren. Enkele verstoorders van de vaginale flora zijn:

Hormonale veranderingen. Tijdens de menstruatie en tijdens de overgang daalt het oestrogeengehalte en daarmee het aantal lactobacillen.

Antibiotica slikken. Doodt de gezonde bacteriën.

Het gebruik van intieme hygiëneproducten. Het gebruik van intieme verzorgingsproducten zoals zeep, doekjes en sprays tast de pH-waarde van de vagina aan. Ook chemicaliën in maandverband en tampons zijn van invloed op het vaginale microbioom.

Voeding en leefstijl. Een ongezond dieet en een ongezonde leefstijl zijn van invloed op de gezondheid van alle lichaamsdelen, inclusief de vagina. Een verminderde afweer zorgt ervoor dat de vagina minder beschermd is tegen ongewenste indringers.

Seksueel contact. Sperma en speeksel veranderen de zuurgraad van de intieme zone. Tijdens de seks komt de vagina bovendien in aanraking met andere bacteriën die de diversiteit van het microbioom beïnvloeden.

Langdurige stress. Langdurige stress heeft een negatieve impact op het vaginale milieu.

Hormonale anticonceptie. Vrouwen die een hormoonspiraaltje gebruiken, beschikken over minder lactobacillen.

“Vitamine A helpt bij het behoud van normale slijmvliezen” 

Wat zorgt voor een gezond vaginaal slijmvlies? 

Onze slijmvliezen vervullen een belangrijke functie voor het afweersysteem. We vinden slijmvliezen op veel meer plekken in het lichaam. De meest bekende zijn die in de mond, keel, neus, ogen en rond de geslachtsorganen. De productie van vaginaal slijmvlies wordt door het hormoon oestrogeen geregeld. Voor een optimale productie van voldoende slijm heeft het lichaam daarom bepaalde cruciale voedingsstoffen nodig. De vetoplosbare vitamines A, D en E vervullen hierbij een belangrijke rol.

Voeding met gezonde vetzurenVoeding met gezonde vetzuren

Vitamine A: helpt bij het behoud van normale slijmvliezen, is belangrijk voor de huid en zorgt mede voor een goede weerstand. Vitamine A treffen we aan in melkproducten, orgaanvlees, eierdooiers en vis. De voorloper van vitamine A, bèta-caroteen vinden we in kleurrijke groente zoals wortelen, broccoli, zoete aardappel en pompoen.

Vitamine D: ondersteunt de afweer van het lichaam en draagt bij aan het proces van celvernieuwing. We kunnen zelf vitamine D aanmaken onder invloed van zonlicht. We vinden vitamine D ook in visolie, levertraan, verrijkte zuivelproducten en vette vis.

Vitamine E: is een antioxidant die lichaamscellen helpt te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Bronnen van vitamine E zijn avocado’s, zaden en noten, donkergroene groente, pompoen en graanproducten.

“Slechte bacteriën en schimmels zijn dol op suiker”

Voedingstips voor een gezonde vagina 

Probiotische voedingProbiotische voeding

Probiotische voeding

Via uw voeding kunt u volop van de weldoener lactobacilli binnenkrijgen. De bekendste bron van lactobacillen is waarschijnlijk yoghurt. Niet elke yoghurt bevat echter levende probiotica. Bekijk bij het kopen van yoghurt eerst het etiket. Hier moet vermeld staan of het product levende culturen bevat. Andere bronnen van lactobacillen zijn verse zuurkool, kefir, kimchi en zuurdesembrood.

Minder snelle suikers

Snelle suikers zoals in witbrood, snoepgoed, frisdrank en gebak hebben een negatieve invloed op de darmflora. Zoals we al zeiden, is het milieu in de vagina een afspiegeling van de darmgezondheid. Slechte bacteriën en schimmels zijn immers dol op suiker. Ze gebruiken suikers om zich mee te voeden en te ontwikkelen. Vervang snelle suikers door ‘trage’ suikers zoals die in groente en fruit.

Gezonde vetten

De inname van (te) veel verzadigd vet en transvet is gelinkt aan een hogere kans op vaginale ongemakken. Deze vetten zijn aanwezig in industrieel bewerkte voeding zoals koekjes, patat, zoutjes, margarine en gebak en in rood vlees. Vermijd deze vetten zoveel mogelijk en kies in plaats daarvan voor gezonde vetten. Denk aan vette vis, ongebrande noten, pitten, lijnzaad en chiazaad. Gezonde vetten zijn bovendien nodig om de eerder genoemde vetoplosbare vitamines op te nemen. Vul uw vetinname waar nodig aan met een omega 3-supplement op basis van vis-, krill- of algenolie.

“U kunt ‘down under’ het beste reinigen met lauwwarm water” 

Leefstijltips om de vaginale gezondheid te ondersteunen 

Intieme reinigingsproducten

De vagina is een zelfreinigend orgaan. Zodoende kunt u vaginale douches, deodorants of doekjes beter laten voor wat ze zijn. Met al dat spoelen daar beneden spoelt u alle bacteriën weg, dus ook de goede! Vaginale stoombaden of zogenoemde ‘yoni steams’ doen eveneens meer kwaad dan goed. Deze intieme sauna creëert een broedplaats voor ziektewekkers. U kunt ‘down under’ het beste reinigen met lauwwarm water.

Inlegkruisjes en tampons met katoenInlegkruisjes en tampons met katoen

Draag ademend ondergoed

De vagina heeft lucht nodig. Vermijd daarom strak ondergoed en kies voor ademende stoffen zoals katoen en bamboe. Kies bij voorkeur voor biologisch katoen. Biologisch katoen bevat geen chemicaliën en irriterende stoffen en is daardoor prettiger voor de gevoelige huid.

Slaap naakt

Onze vagina heeft af en toe een adempauze nodig. Naakt slapen is een eenvoudige manier om de vaginale gezondheid te verbeteren. Als u niet van naakt slapen houdt, kunt u ook een loszittende (katoenen) pyjamabroek dragen.

Vervang tampons en maandverband regelmatig

Tampons en maandverband zijn een voedingsbodem voor slechte bacteriën. Verwissel tampons en maandverband daarom regelmatig, ook als u weinig bloedverlies heeft. Kies daarnaast voor menstruatieproducten met zo min mogelijk vervelende ingrediënten. Tampons van 100% biologisch katoen hebben de voorkeur.

Gebruik een condoom

Als bonus naast veilige seks zorgen condooms ervoor dat de Ph van de vagina niet wordt verstoord. Sperma verandert immers de zuurtegraad van de intieme zone. Indien u gevoelig bent voor vaginale ongemakken, kan een rubbertje uitkomst bieden.

Luister naar uw lichaam

Het behouden van een gezonde vaginale flora is cruciaal voor het welzijn van vrouwen. Door bewuste keuzes zoals het toevoegen van probiotica aan uw dieet, te kiezen voor de juiste intieme verzorging en het gebruik van natuurlijke materialen, kunt u uw vaginale gezondheid ondersteunen. Luister hierbij altijd naar uw lichaam en neem kleine stapjes richting een optimale intieme gezondheid.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over voeding en supplementen die de gezondheid van de vagina ondersteunen? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer +31(0)75-612 12 47 (lokaal tarief).