Vaak plassen? Deze tips bieden uitkomst! Vrouw moet nodig naar het toilet

Herkent u het patroon van continu te moeten plassen en er ‘s nachts meermaals uit moeten voor een bezoekje aan de kleinste kamer? Moeten mensen vaak op u wachten omdat u áltijd nog even naar het toilet moet? Dan is dit blog voor u! Wij geven u mogelijke oorzaken en oplossingen bij vaak plassen.

Hoe vaak plassen is gewoon?

Het klinkt misschien veel, maar normaal gesproken plassen we ongeveer zes tot acht keer per dag, waarvan soms één keer ‘s nachts. Gaat u acht keer of minder per 24 uur naar de wc om te plassen? Dan wordt dat als normaal beschouwd. Moet u meer dan acht keer per dag plassen bij een normale vochtinname (1,5-2 liter) of misschien zelfs ieder uur? Dan spreken we van frequent urineren of vaak plassen.

Vrouwenhand pakt een stukje toiletpapierVrouwenhand pakt een stukje toiletpapier

“1.7 miljoen Nederlanders hebben te maken met ‘nachtplassen’”

Nachtelijk plassen: is dat normaal? 

Middelbare man wordt midden in de nacht wakkerMiddelbare man wordt midden in de nacht wakker

De meeste jongvolwassenen slapen probleemloos de hele nacht door of gaan ‘s nachts één keer uit bed om te plassen. Naarmate we ouder worden, moeten we ‘s nachts vaker plassen. Moet u twee keer of vaker opstaan om naar het toilet te gaan en lijdt uw nachtrust hieronder? Dan is het tijd om naar oorzaken en oplossingen te kijken. Volgens cijfers van onderzoeksbureau Motivaction hebben 1.7 miljoen Nederlanders te maken met het verschijnsel ‘nachtplassen’. Uit onderzoek blijkt dat dit verschijnsel bij de helft van de mensen zorgt voor een verminderde levenskwaliteit. Bent u ook ‘plasmoe’? Pak dan de mogelijke oorzaak aan. 

“Regelmatige stress zorgt ervoor dat ons lichaam continu ‘aan’ staat en klaar is om te vechten of te vluchten”

Oorzaken van frequent plassen

Vaak plassen kan diverse oorzaken hebben. Natuurlijk bestaat er de kans dat er iets niet helemaal goed zit, maar een onschuldige oorzaak is waarschijnlijker. We hebben mogelijke oorzaken voor u op een rijtje gezet:

Teveel drinken

We weten allemaal dat voldoende water drinken gezond en belangrijk is. Toch is dit geen gevalletje van ‘meer is beter’. Er is maar een bepaalde hoeveelheid vocht die ons lichaam op een dag kan verwerken. Houd het bij zo’n 1,5 tot 2 liter vocht per dag.

Veel dranken met cafeïne of alcohol drinken

Drinkt u veel cafeïnehoudende zoals koffie, thee of cola of alcoholhoudende dranken? Cafeïne en alcohol stimuleren de nieren, waardoor het vocht uw lichaam sneller verlaat. Hierdoor moet u dus sneller plassen na uw ochtendkoffie of tijdens een avondje uit.

Stress

Regelmatige stress zorgt ervoor dat ons lichaam continu ‘aan’ staat en klaar is om te vechten of te vluchten. Stress zorgt ervoor dat de spieren in uw lichaam constant worden aangespannen. Dit kan ervoor zorgen dat u meer druk op de blaas voelt. Ook zorgt een verhoogde aanmaak van het stresshormoon cortisol dat u vaker moet plassen.

Een te hoge bloedsuikerspiegel

De bloedsuikerspiegel geeft het glucosegehalte in ons bloed weer. Ons lichaam is continu bezig om de bloedglucosewaarden op peil te houden. Gedurende de dag wisselen onze glucosewaarden namelijk sterk. Als u chronisch een te hoge bloedsuikerspiegel heeft, zorgt dit ervoor dat u meer honger en dorst heeft en u vaker naar het toilet moet. Het lichaam wil namelijk via de urine af van de ongebruikte glucose. Met een bloedtest of glucosetolerantietest kan worden uitgesloten of u insulineresistent bent.

De overgang (vrouwen)

Tijdens de overgangsjaren daalt de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam drastisch. Deze daling in de oestrogeenproductie is van invloed op de slijmvliezen van de blaas. Hierdoor gaat de binnenbekleding van de blaas makkelijker irriteren en kunt u een constante drang om te plassen ervaren. Bovendien neemt ook het gehalte elastine en bindweefsel af. Dit zorgt normaal gesproken voor structuur en stevigheid van weefsels. Een daling in het elastine en bindweefsel zorgt voor zwakke bekkenbodemspieren. Hierdoor wordt het nog lastiger om uw urine op te houden.

Medicijnen

Medicijnen zoals plaspillen of antidepressiva kunnen een bijwerking zoals een overactieve blaas geven.

Verslechterde prostaatfunctie (mannen)

Vanaf het 40e levensjaar neemt de grootte van de prostaat steeds een beetje toe. Een grotere prostaat kan de plasbuis dicht duwen. Dit resulteert zich in een zwakke straal, vaak kleine beetjes plassen en ‘s nachts plassen.

Geen duidelijke oorzaak

Herkent u zich niet in een van de hierboven genoemde oorzaken of kunt u de vinger er niet op leggen? Neem dan contact op met uw huisarts.

“Door te weinig te weinig te drinken geeft u bacteriën de kans om toe te slaan” 

10 tips om minder vaak te plassen

1. Drink niet teveel en niet te weinig

Minder drinken zodat u minder vaak naar de wc moet? Geen goed idee. Door te weinig te drinken, wordt uw urine geconcentreerder en geeft u bacteriën uit de darm de kans om toe te slaan. Drink dus voldoende, maar ook zeker niet teveel.

Vrouw drinkt een glas waterVrouw drinkt een glas water

2. Probeer bulkdrinken

U heeft hier wellicht nog nooit van gehoord, maar bulkdrinken is grotere hoeveelheden water (500 ml) in één keer drinken, in plaats van steeds kleine slokjes nemen. Bulkdrinken zorgt ervoor dat uw lichaam immuunsysteem en uw spijsverteringssysteem niet continu worden geactiveerd. Bovendien kan het helpen om weer een normale dorstprikkel te krijgen. Dieren en mensen uit de oertijd deden ook aan bulkdrinken. Zij wisten immers niet wanneer zij weer water tot hun beschikking zouden hebben.

3. Drink niet alleen maar ‘kaal’ water

Het overmatig drinken van ‘kaal’ water kan ervoor zorgen dat u veel elektrolyten uitplast. Voorbeelden van elektrolyten zijn natrium, kalium, calcium, fosfor, chloor en magnesium. Voeg bijvoorbeeld eens een klein snufje keltisch zeezout toe aan uw water, in de vorm van een zoutoplossing als sole.

Let op: doe dit niet bij een verminderde nierfunctie of bij een hoge bloeddruk.

4. Train uw blaas

Train uw blaas met een zogenoemde blaastraining. Hierbij leert u om niet direct toe te geven aan de aandrang om te plassen en leert u als het ware om het plasmoment uit te stellen.

5. Versterk uw bekkenbodem

Door middel van bekkenbodemoefeningen kunt u de bekkenbodemspieren versterken. Probeer ten minste drie keer per dag tien keer gedurende zes tot acht seconden (en rustig doorademen) deze spieren maximaal aan te spannen en probeer vervolgens gedurende enkele seconden te ontspannen.

6. Vermijd vochtafdrijvende dranken waar mogelijk

Merkt u dat vrijwel direct naar het toilet moet na het drinken van een kop koffie of thee? Kies eens voor een cafeïnevrije variant. Drink na 17:00 geen alcoholische of cafeïnebevattende dranken meer.

7. Verminder stress

Ervaart u vaak stress? Zoek uit waar dit vandaan komt. Probeer te ontspannen met activiteiten die u leuk vindt, beweeg dagelijks en leer bovendien om vaker ‘nee’ te zeggen om uw grenzen te bewaken.

8. Probeer na 20:00 niets meer te drinken

Heeft u te maken met nachtplassen? Drink dan na 20:00 niets meer, of uiterlijk 2 uur voor het slapengaan.

9. Probeer vóór het slapengaan nog één keer goed te plassen

Plas uw blaas helemaal leeg voordat u uw bed instapt.

10. Zorg voor een gezonde slaap

Slaapt u slecht omdat u vaak moet plassen of moet u 's nachts vaak plassen omdat u slecht slaapt? Een kip-en-ei-issue. Uw biologische klok (interne klok) reguleert normaliter de hoeveelheid urine-aanmaak via de nieren, overdag en ‘s nachts. Probeer daarom uw slaapritme op orde te krijgen, door op vaste tijden te gaan slapen en op te staan. Ligt u lang wakker? Ga naar dit blog voor onze tips.

“Voor vrouwen kan een supplement met cranberry en D-mannose helpen om de weerstand in de blaas te behouden*”

Supplementen voor een goede blaas -en nierfunctie

CranberriesCranberries

Een gezonde voeding en leefstijl en voldoende ontspanning zijn belangrijk voor een goede blaas -en nierfunctie. Ook aanvullende suppletie kan bijdragen aan een gezonde blaasfunctie.

Het is bijvoorbeeld van belang om ons vitamine D- en magnesiumgehalte op peil te houden. Vitamine D en magnesium zijn nodig voor het behoud van sterke botten en zijn goed voor de spieren, zo ook voor de bekkenbodemspieren.

Voor veel vrouwen kan een supplement met cranberry en D-mannose helpen om de weerstand in de blaas te behouden* en de blaas schoon te houden*. De toevoeging van solidago (guldenroede) is eveneens goed voor de blaas- en nierfunctie*. 

Voor mannen boven de 40 is het van belang om de prostaat goed te verzorgen. Wij bieden 3 verschillende complexformules voor de prostaat aan. Ons nieuwste supplement Pygeum & Saw palmetto bevat 2 kruiden die de prostaatfunctie ondersteunen. Zaagpalmextract draagt het bij aan het behoud van de normale functie van de urinewegen bij mannen boven de 45 jaar* en ook pygeum helpt om normaal te blijven plassen*. 

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over supplementen die de blaas -en nierfunctie ondersteunen of heeft u een andere vraag? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).