D-mannose: essentiële suiker uit cranberry Cranberries

Een groot deel van de vrouwen is bekend met cranberrysupplementen als natuurlijke ondersteuner van de gezondheid. De laatste jaren wint D-mannose aan populariteit als krachtige vervanger van of aanvulling op cranberry. Wat is d-mannose eigenlijk en waar kunnen we het voor gebruiken?

Wat is d-mannose? 

D-mannose is een enkelvoudige suiker die is verwant aan glucose, een van de ‘eenvoudigste’ koolhydraten. Het heeft een lichtzoete, enigszins bittere smaak en komt van nature voor in bomen en vruchten zoals bosbessen, perzik, maïs, ananas en cranberries. D-mannose kan ook uit andere enkelvoudige suikers worden verkregen. Bovendien is de essentiële suikersoort in geringe hoeveelheden in het menselijk lichaam aanwezig. In tegenstelling tot andere suikers heeft d-mannose weinig tot geen invloed op de bloedsuikerspiegel

D-mannose molecuulD-mannose molecuul

“De werkzaamheid van cranberry schrijven we toe aan de geringe hoeveelheid d-mannose in het besje” 

Waar is d-mannose goed voor? 

Vrouw met cranberrysapVrouw met cranberrysap

De veenbes, beter bekend als cranberry, is wellicht de bekendste bron van d-mannose. In Noord-Amerika, waar de cranberry oorspronkelijk vandaan komt, werd het besje onder meer gebruikt als algemeen verzorgingsmiddel. Nu, vele jaren later behoren cranberrysappen en -capsules nog steeds tot de populairste voedingssupplementen onder vrouwen. 

De werkzaamheid van cranberry schrijven we toe aan de aanwezigheid van d-mannose in de kern van de vrucht. D-mannose wordt vaak gecombineerd met extracten van cranberry, solidago, uva ursi (berendruif) en/of aangevuld met vitamine C. Zo helpt solidago de blaas schoon te houden*, is het goed voor voor de blaas- en nierfunctie en urinewegen* en ondersteunt vitamine C de afweer van het lichaam. 

“D-mannose laat de gezonde bacteriën in het lichaam met rust”

D-mannose als natuurlijk alternatief 

D-mannose is een milde, natuurlijke stof die een aanvulling op gezonde voeding vormt. Het grote voordeel van d-mannose ten opzichte van andere producten is dat het de gezonde bacteriën in het lichaam met rust laat. Hiermee behoudt d-mannose de natuurlijke balans in het lichaam en de darmflora. Bovendien wordt een teveel aan d-mannose gemakkelijk via de nieren en blaas weer uitgescheiden. Dit maakt het supplement geschikt om langere tijd te gebruiken.

“D-mannose is een prettig supplement voor zowel mannen als vrouwen” 

 Voor wie is d-mannose geschikt? 

Als het aanvullen van D-mannose door het gebruik van cranberries of cranberrysap onvoldoende is, of als u tijdelijk een hogere dosering nodig heeft, biedt een supplement met d-mannose uitkomst. D-mannose is een prettig supplement voor zowel mannen als vrouwen. Ook kinderen en dieren kunnen d-mannose (in poedervorm) veilig gebruiken. Supplementen met d-mannose zijn geschikt voor vegetariërs en veganisten en laten zich goed combineren met vitamine C, cranberry-extract en probiotica

D-mannose poederD-mannose poeder

Hoe gebruik ik d-mannose-supplementen? 

Heeft u direct behoefte aan het gebruik van d-mannose? Houd dan de onderstaande dosering aan: 

Dag 1: Als u acuut behoefte heeft om d-mannose te gebruiken, dan wordt aangeraden om 4 capsules in een keer met wat vloeistof in te nemen (in totaal 2000 mg) 
Neem vervolgens na 2 uur nog eens 4 capsules en vervolgens elke 3 uur 4 capsules.
Dag 2: Neem om de 4 uur 4 capsules (2000 mg) 
Dag 3: Neem om de 4 uur 4 capsules (2000 mg) 
Dag 4: Verlaag de dosering naar 4 capsules elke 6 uur.

De dagen daaropvolgend kunt u 2 maal daags 1 capsule (500 mg) innemen.
Een goede onderhoudsdosering van d-mannose is eenmaal daags 500 mg.

Daarbij is het belangrijk om voldoende water te drinken. 

“Cranberry Plus is een speciaal samengestelde formule met 5 ingrediënten om de conditie van de urinewegen te ondersteunen”

De d-mannose-supplementen van vitaminesperpost.nl

Bij vitaminesperpost.nl bieden wij verschillende voedingssupplementen met d-mannose aan: 

D-mannose 500 mg: Dit supplement bevat 500 mg zuivere d-mannose per capsule. De capsules zijn hooggedoseerd, neutraal van smaak en erg gebruiksvriendelijk. 

D-mannose poeder: Ons d-mannosepoeder bevat 100 gram zuiver d-mannose poeder per verpakking. D-mannose in poedervorm is uitermate geschikt voor mensen met die het lastig vinden om capsules door te slikken. Het poeder lost eenvoudig op in water of kan in een schaaltje yoghurt of door een smoothie worden gemengd. 

Cranberry D-mannose: Cranberry D-Mannose is een speciale formule voor de vrouw. Het bevat d-mannose, cranberry-extract en het kruid solidago. Solidago, in Nederland beter bekend als ‘guldenroede’, wordt van oudsher gebruikt om de nier- en blaasfunctie te ondersteunen*. Daarnaast ondersteunt solidago-extract bij overgangsverschijnselen* en bij ongemakken voorafgaand aan en rond de menstruatie*.

Cranberry Plus: Cranberry Plus is een speciaal samengestelde formule met 5 ingrediënten om de conditie van de urinewegen te ondersteunen. Naast cranberry-extract bevat dit supplement de vitamine C-rijke camu camu en daarnaast solidago, uva ursi, (berendruif) en vlierbes. Uva ursi en solidago zijn goed voor de nieren en de urinewegen* en ondersteunen een goede blaasfunctie*. De extracten zijn bovendien goed voor het afweersysteem*.

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op dit moment in behandeling bij de EFSA.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over d-mannose supplementen of heeft u een andere vraag? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).