Solidago (echte guldenroede) voor een goede nierfunctie Gelukkige vrouw in een veld met solidago

Samen met onze lever zijn onze nieren de zuiveringsinstallatie van ons lichaam. Ze breken afvalstoffen af en verwijderen deze. Het is daarom van belang de nieren in goede conditie te houden. Het kruid Solidago of guldenroede kan helpen ze te ondersteunen.

Wat is solidago?

Solidago virgaureaSolidago virgaurea

Guldenroede of Solidago virgaurea is een mooie, gele bloem met bijzondere eigenschappen. De plant behoort tot de composietenfamilie. We kennen meer dan honderd soorten guldenroede, maar alleen de echte guldenroede is inheems. Alle soorten Solidago hebben gezondheidsbevorderende kenmerken. De botanische benaming Solidago virgaurea stamt van het Latijnse woord ‘solidare’, wat ‘helen’ betekent. Virgaurea is een samentrekking van ‘virga’ oftewel ‘roede’ en van ‘aurea’ dat voor ‘gouden’ staat.

Letterlijk betekent Solidago virgaurea dus: helende, gouden roede. Een roede is een bezem, iets wat opruimt. De plant heeft dan ook reinigende kenmerken voor het lichaam. Vroeger kwam de plant veel in Nederland voor, maar tegenwoordig staat hij op de lijst van zeldzame planten. Het is een prima tuinplant omdat hij veel vlinders en bijen aantrekt.

“De Solidago rigida was een remedie voor bijensteken en slangenbeten"

Echte guldenroede van toen tot nu

Zoals beschreven, hebben de uiteenlopende familieleden van de Solidago virgaurea alle eigenschappen die de gezondheid kunnen ondersteunen. Zo kauwden de Noord-Amerikaanse indianen voor hun keel op de Solidago canadensis. De Solidago odorata werd als versterkend middel ingezet en de Solidago rigida was een remedie voor bijensteken en slangenbeten. In de 13e eeuw beschreef alchemist, astroloog en arts Arnaldus de Villa Nova de positieve werking van Solidago op de nieren.

Vlinder op een SolidagoplantVlinder op een Solidagoplant

Volgens de baanbrekende kruidendeskundige Rembert Dodoens gebruikten de heidenen het kruid al als pakking op hun wonden. Ook hij zag de positieve kenmerken van de plant voor de nierfunctie. Los van de gezondheidsbevorderende eigenschappen was guldenroede in het verleden een populaire verfstof voor katoen en wol. Men gebruikte guldenroede dan ook geregeld om kleding mee te verven.

“Schone nieren zonder afvalstoffen functioneren beter waardoor we lekkerder in ons vel zitten”

Waarom schone nieren belangrijk zijn

Bloeiende SolidagoBloeiende Solidago

De nieren vormen samen met onze lever de zuiveringsinstallatie van ons lichaam. Ze filteren stoffen en onzuiverheden uit het lichaam die er niet thuishoren. Schone nieren zonder afvalstoffen functioneren beter, waardoor we lekkerder in ons vel zitten. Volgens Melly Uyldert (1908-2009), auteur van verschillende (kruiden)boeken, maakt ons lichaam gif aan als we verdriet oppotten. Dit zou een negatief effect op de nieren hebben.

Zij schrijft: 'Guldenroede kan zelfs de ziel genezen, liefdesverdriet stillen en rust brengen. Het geeft nieuwe levensmoed, vermindert depressies, stress, zenuwuitputting en helpt bij het overwinnen van teleurstellingen'.

“Solidago stimuleert het immuunsysteem en draagt bij aan soepele gewrichten”

Waar is guldenroede nog meer goed voor?

Nu is bovenstaand citaat van mevrouw Uyldert misschien wat kras gesteld, maar inmiddels is wel bekend dat guldenroede goed is voor de nieren* en de urinewegen*. Solidago kan daarbij onder meer worden gebruikt bij ongemakken voorafgaand aan de menstruatie* en bij overgangsverschijnselen*. Daarnaast ondersteunt het kruid het immuunsysteem* en is goed voor het behoud van soepele gewrichten*.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

“Solidago bevat een veelvoud aan fijne stoffen”

Welke stoffen bevat solidago?

Solidago bevat een veelvoud aan fijne stoffen. Zo bevat de plant flavonoïden als astralagine, hyperoside, quercitrine en rutine. Daarnaast treffen we etherische oliën, saponinen, looistoffen, koffiezuur en chlorogeenzuur in solidago aan. In mindere mate zijn bitterstoffen en polysachariden aanwezig.

“De bladeren zijn pittig en kunnen prima in een salade worden verwerkt”

Hoe wordt solidago of guldenroede gebruikt?

U kunt de guldenroede oogsten vanaf het moment dat de jonge scheuten boven de grond uit komen. Vervolgens kunnen de bloemdragende stengels in thee worden gebruikt. De bladeren zijn pittig en kunnen prima in een salade worden verwerkt. Ook kunt u een paar blaadjes in de soep doen. Daarnaast wordt guldenroede decoratief gebruikt en in bloemstukken verwerkt. Vanuit dat perspectief werd solidago of guldenroede in het verleden ook wel ‘de gouden staf’ genoemd, omdat de plant met zijn ‘gouden’ bloemen die in een punt naar boven wijzen, warme, zonnige tinten aan een boeket toevoegt. Natuurlijk hoeft u niet zelf solidago te kweken. U kunt bij ons immers terecht voor een voedingssupplement met handige capsules met al het goede van echte guldenroede (Solidago). Onze capsules zijn gedoseerd op 5:1. Dit betekent dat 1 capsule overeenkomt met 2 gram extract van de solidagobloem.

Zelf solidagothee maken?

SolidagotheeSolidagothee

 

Mocht u toch het liefst zelf thee van Solidago virgaurea trekken, dan kunt het best gebruik maken van de verse stengels of van het gedroogde kruid. U maakt de thee door een stengeltje of een eetlepel gedroogd kruid met twee glazen water te overgieten en dit een paar uur te laten weken. Daarna brengt u het langzaam aan de kook. Zodra de thee kookt, draait u het vuur uit en laat de thee circa tien minuten trekken voordat u ‘m zeeft. U kunt verdeeld over de dag een paar kopjes drinken en het mengsel voor gebruik telkens even opwarmen. Omdat solidago zo’n sterk kruid is, is het af te raden de thee langer dan drie aaneengesloten weken te gebruiken.

Vragen of advies?

Meer weten over solidago of andere kruiden? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via  +31(0)75-612 12 47 (lokaal tarief). Of maak gebruik van onze contactpagina.