Vindt u papaja niet per se lekker? Toch is het een goed idee om geregeld een hapje van dit exotisch fruit te nemen. De sappige, zoete vrucht bevat namelijk allerlei goede stoffen voor de mens. Dit geldt in het bijzonder voor een speciaal enzym, genaamd papaïne.
- Wat is papaja?
- Papaja: rijk aan vezels
- Wat zit er nog meer in papaja?
- Papaja bevat papaïne
- De duistere kant van papaja
- Papaja als voedingssupplement
- Tips voor het kopen en bewaren van papaja’s
- Recept: papaja smoothie
Wat is papaja?
De papaja (Carica papaya) is een plant uit de Caricaceae-familie. De vrucht stamt van de meloenboom en wordt derhalve ook wel eens boommeloen genoemd. In Duitsland heeft papaja de bijzondere bijnaam ‘Melone der Armen’ oftewel ‘meloen voor de armen’. De vrucht smaakt dan ook een beetje als meloen: boterzacht maar dan wat flauwer. Papaja bevat geen vruchtzuren. Dit verklaart de kenmerkende zoete smaak. Het ovaalvormige fruit is ongeveer 20 cm lang en heeft een gladde, dunne schil.
Tijdens het rijpen, verkleurt deze van groen van geel-groen gevlekt. Oorspronkelijk stamt de papaja uit Mexico. Het fruit werd in de tijd van Columbus ontdekt. Tegenwoordig wordt de papaja niet alleen in Zuid- maar ook in Midden-Amerika, Afrika en Azië geteeld. Volgens cijfers van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) is India de grootste producent van papaja’s met meer dan vijf miljoen ton in 2013.
Grappig detail: het Cubaanse woord voor vagina is papaja. In een oude Cubaanse volkswijsheid wordt gezegd dat vrouwen die in een heet bad op papajabladeren gaan zitten een strakke vagina krijgen. Voor mannen zou gelden dat het eten van papaja langere erecties op zou leveren.
“Papaja is een ideale snack als u een dieet volgt”
Papaja: rijk aan vezels
Papaja barst van de fijne voedingsstoffen. Zo bevat het fruit veel vezels die snel een verzadigd gevoel geven. Daarnaast bevat de vrucht in vergelijking met andere fruitsoorten vrij weinig calorieën: 33 per 100 gram. Papaja is dus een ideale snack als u een dieet volgt. De grote hoeveelheid vezels dragen ook bij aan een goed werkende spijsvertering.
“Papaja bevat een flinke hoeveelheid lycopeen”
De kleur van fruit en groente zegt iets over de inhoudsstoffen. Zo geven geel en rood aan dat er veel bètacaroteen in zit. Dit geldt ook voor papaja. Bètacaroteen kan in vitamine A worden omgezet. Daarnaast bevat papaja een flinke hoeveelheid lycopeen. Dit is een fytonutriënt en een stevige antioxidant. Omdat het een antioxidant is, kan de stof ons lichaam beschermen tegen schadelijke stoffen van buitenaf, de zogenoemde vrije radicalen. Daarnaast barst papaja van de vitamines C, E en K, magnesium, koper en foliumzuur. Een middelgrote papaja levert 224% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vitamine C.
“Papaïne maakt vlees mals”
Zoals ananas het unieke spijsverteringsenzym bromelaïne bezit, bevat papaja het unieke enzym papaïne. Vanwege Europese wetgeving mogen we niet veel over dit enzym vertellen, maar op internet kunt u talloze artikelen hierover lezen. Wat we wel kunnen zeggen, is dat papaja vanwege de papaïne vaak in vleesgerechten wordt gebruikt, omdat dit enzym het vlees malser maakt. Een andere overeenkomst met ananas is dat beide vruchten lastig in desserts met gelatine zijn te verwerken. De bromelaïne en papaïne werken het opstijfproces tegen. Wilt u wel een bavarois of pudding met papaja maken, dan dient u de vrucht van te voren even kort te blancheren.
“Papajazaadjes zijn pittig en worden wel eens als peper gebruikt”
De duistere kant van papaja
Ondanks al deze fijne stoffen, kent papaja ook een duistere kant. In het gele, oranje of rode vruchtvlees van de papaja bevinden zich namelijk zwarte pitjes. Deze zijn niet eetbaar voor de mens, want ze bevatten de stof carpaïne, die voor de mens giftig is. Let wel: dit gaat om de pitjes, niet de zaadjes. De laatste zijn namelijk wel degelijk bruikbaar in de keuken. Ze zijn zowel vers als gedroogd eetbaar, zijn bijzonder pittig en worden daarom soms als peper gebruikt.
“De kauwtabletten bevatten papaja fruitpoeder”
Papaja als voedingssupplement
Zoals gezegd, is dagelijkse consumptie van een stukje papaja geen slecht idee. Houdt u niet van papaja maar wilt u wel van de goede eigenschappen van deze vrucht profiteren? Dan kunt u bij vitaminesperpost.nl terecht voor papaja-enzymen in een kauwtablet. Ons supplement bevat maar liefst 50 mg papaïne per capsule. Bovendien bevatten de kauwtabletten papaja fruitpoeder dat van nature rijk is aan vezels, antioxidanten, foliumzuur en vitamine B5. De formule bevat daarnaast het enzym bromelaïne uit ananas en er zijn proteases aan toegevoegd. Proteases zijn enzymen die ketens van aminozuren waaronder eiwitten afbreken.
“Een gerimpelde schil geeft aan dat de vrucht z’n beste tijd heeft gehad”
Papaja’s komen meestal van ver en zijn gevoelig voor de reis. Ze lopen vaak kneuzingen op. Let er bij het kopen van papaja’s altijd op dat de schil gaaf en glad is. Een gerimpelde schil geeft aan dat de vrucht z’n beste tijd heeft gehad. Als u de vrucht direct wilt verwerken, kunt er heel zacht in knijpen. De papaja moet dan een beetje meegeven. De geur zegt eveneens veel over de rijpheid. Papaja’s zijn het langst houdbaar in de koelkast. Dit komt de smaak echter niet ten goede. Ze zijn simpelweg het lekkerst op kamertemperatuur. Stukjes papaja invriezen, is ook een optie. De vrucht leent zich hier uitstekend voor. De stukjes kunt u bijvoorbeeld gebruiken voor onderstaande smoothie.
Vragen of advies?
Meer weten over papaja of ander exotisch fruit en de inhoudsstoffen? Neem dan tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).