Welk afslanksupplement werkt voor mijn lichaamstype? Ectomorf, mesomorf en endomorf lichaamstypes

Afvallen is nog steeds goed voornemen nummer één. Logisch, een paar centimeter minder in uw zwem- of zomerkleding, kan uw gezondheid en zeker ook uw zelfvertrouwen veel goeds doen. Een afslanksupplement kan hierin goed ondersteunen. Mits u het juiste kiest. Welk afslanksupplement is effectief voor uw lichaamstype? Dit ontdekt u in dit artikel.

De zin en onzin van afslanksupplementen

U herinnert zich mogelijk een TellSell-reclame van weleer waarin een dik persoon twee wonderpilletjes per dag nam om volgens in twee maanden tijd 20 kilo af te vallen. Aldus de reclame. Zonder dat die persoon ook maar iets veranderde aan zijn voeding en leefstijl. Dit is natuurlijk complete onzin. De basis van afvallen is een gezond en evenwichtig voedingspatroon, gecombineerd met matig intensieve beweging. Matig intensief betekent dat uw hartslag duidelijk wat omhoog gaat wanneer u beweegt, maar dat u ook weer niet compleet uitgeput en afgepeigerd bent na deze beweegactiviteit.

Vrouw aan het afvallen met afvalpillenVrouw aan het afvallen met afvalpillen

Supplementen die veel mensen aanspreken, trekken ook charlatans aan die wonderen beloven. Dit geldt zeker voor afslankpillen. Gelukkig is er in Nederland tegenwoordig goede wetgeving over welke grondstoffen en in welke hoeveelheden deze in een afslanksupplement mogen zitten. Ook de toegestane gezondheidsclaims hierover zijn gereguleerd. Deze supplementen en diens reclames zijn een stuk minder uitgesproken dan de cowboy-advertenties die nog altijd op internet rondgaan. De effectiviteit, maar nog veel belangrijker, de veiligheid van deze illegale afvalpillen, is echter vaak ver te zoeken. Ernstige bijwerkingen en gezondheidsrisico’s worden bij deze producten nog altijd veelvuldig gerapporteerd. De afslanksupplementen die u bij vitaminesperpost.nl kunt kopen voldoen uiteraard volledig aan de Nederlandse wetgeving. Deze capsules, softgels en tabletten zijn gegarandeerd veilig en effectief in hun ondersteunende werking. Er is echter wel verschil in werking tussen onze afslanksupplementen. Welk supplement voor u het juiste is, heeft alles te maken met uw lichaamstype.

“Het ene lichaam reageert compleet anders op voeding dan het andere”

Welke lichaamstypes zijn er?

Ectomorf, mesomorf en endomorf zijn de drie lichaamstypesEctomorf, mesomorf en endomorf zijn de drie lichaamstypes

Dat het er in het leven niet eerlijk aan toe gaat, blijkt wel uit dat sommigen alles kunnen eten zonder ook maar een gram aan te komen. Anderen hoeven alleen maar naar een stukje taart te kijken om er bij wijze van spreken direct drie kilo bij te krijgen. De verschillende lichaamstypes verklaren dit verschil. Niet ieder lichaam is gelijk. Het ene lichaam reageert compleet anders op voeding dan het andere. Er zijn drie verschillende lichaamstypes (somatotypes): endomorf, mesomorf en ectomorf.

Er is degelijk wetenschappelijk bewijs voor het gebruik van somatotypering bij effectief gewichtsverlies en prestatieverbeterende atletische training. Het kennen van uw lichaamstype kan u dus helpen inzicht te geven in wat voor u het beste werkt.

“Onderstaande test geeft een goede indicatie van uw lichaamstype”

Welk lichaamstype heb ik?

Veel mensen vinden het lastig te bepalen welk lichaamstype ze zijn. Het lichaamstype dat u bent, kan door een professional worden vastgesteld. Uw vetpercentage, botmineraaldichtheid en spiermassa worden dan gemeten. Ook onderstaande lichaamstypetest geeft een goede indicatie.

Vrouw die wil afvallen en onduidelijkheid ervaart over haar lichaamstypeVrouw die wil afvallen en onduidelijkheid ervaart over haar lichaamstype
Lichaamstypetest

Lees elk van de volgende vragen of uitspraken goed door en kies eerlijk de optie die het beste bij u past. Als u niet zeker weet welke van de twee antwoorden op u van toepassing is, vertrouw dan op uw instinct of kies beide. U zult later zien waarom.

1. Welke van de volgende factoren is als u in de spiegel kijkt, objectief gezien, het meest duidelijk (of dominant) aanwezig op uw lichaam?
A. Botten

B. Spieren

C. Lichaamsvet

6. Hoe zag uw lichaam eruit toen u uw volledige lengte als tiener of jongvolwassene had bereikt?

A. Ik zag er lang en ietwat slungelig uit.

B. Ik zag er sterk en compact uit.

C. Ik zag er mollig en vol uit.

2. Hoe verhouden uw schouders zich tot uw heupen?

A. Mijn schouders zijn smaller dan mijn heupen.

B. Mijn schouders zijn ongeveer even breed als mijn heupen.

C. Mijn schouders zijn breder dan mijn heupen.

7. Wat gebeurt er met uw lichaam wanneer u regelmatig sport en dit (noodgedwongen) een paar maanden zou onderbreken?

A. Mijn lichaam zou snel spieren en kracht verliezen.

B. Mijn lichaam zou niet zo veel veranderen.

C. Mijn lichaam zou aanzienlijk zwakker worden en ik zou zelfs kunnen aankomen.

3. Welke van de volgende objecten beschrijft uw lichaamsvorm het beste?

A. Een potlood

B. Een zandloper

C. Een peer

8. Trek een nauwsluitende spijkerbroek aan. Waar op het lichaam zit deze extra strak of zelfs klem?

A. Dat is niet het geval. Sterker nog, hij blijft niet zitten zonder riem.

B. Met moeite kan ik hem over mijn dijen krijgen en mij in de broek wurmen.

C. De broek komt vast te zitten bij mijn billen of buik.

4. Wat gebeurt er als u een pols omsluit met de middelvinger en duim van uw andere hand?

A. Mijn middelvinger en duim overlappen elkaar een beetje.

B. Mijn middelvinger en duim raken elkaar net.

C. Er zit een opening tussen mijn middelvinger en duim.

9. Hoe voelt u zich na het eten van een koolhydraatrijke maaltijd (denk bijvoorbeeld aan een vol bord pasta of een grote pizza)?

A. Hetzelfde als ik gewoonlijk doe. Normaal eigenlijk.

B. Ik voel me over het algemeen goed, hoewel ik merk dat mijn buik extra hard is of dat mijn buik vol aanvoelt.

C. Vaak voel ik me na de maaltijd moe of opgeblazen.

5. Wat betreft uw gewicht, welke van de volgende patronen beschrijft uw geschiedenis het best?

A. Ik heb moeite om spieren of lichaamsvet te krijgen.

B. Ik kan zonder al te veel moeite aankomen en afvallen.

C. Ik kom gemakkelijk aan, maar kan moeilijk afvallen.

10. Hoe zou u het postuur van uw lichaam beschrijven?

A. Ik heb een smal postuur.

B. Ik heb een gemiddeld postuur.

C. Ik heb een relatief breed postuur.


Tel het aantal keren op dat u A, B of C hebt geantwoord. Als u voornamelijk A's hebt gekozen, bent u een ectomorf. Meestal B's een mesomorf en meestal C's een endomorf.

Als uw antwoorden redelijk gelijk waren verdeeld tussen twee verschillende letters, heeft u waarschijnlijk een hybride lichaamstype. Om specifiek te zijn, als uw antwoorden waren verdeeld over A's en B's, bent u een ecto-mesomorf. Als ze verspreid zijn tussen B's en C's, bent u een meso-endomorf en als uw antwoorden in een 50-50 of 60-40 verdeling tussen A's en C's waren, bent u een ecto-endomorf.

Als u eindigt met een 7-3-verdeling tussen twee verschillende typen, kan dit betekenen dat u van uw ware lichaamstype bent afgedwaald door verkeerde voedingskeuzes.       

Bron: everydayhealth.com

“Endomorfen hebben de neiging om gemakkelijker aan te komen en moeilijker af te vallen dan de andere lichaamstypes”

Hoe herken ik het lichaamstype endomorf?

Vrouw die wil vermageren met lichaamstype endormorf (endomorph)Vrouw die wil vermageren met lichaamstype endormorf (endomorph)

Een endomorf heeft doorgaans een compact en rond lichaam. Deze mensen zijn breed gebouwd, hebben meestal smalle schouders, bredere heupen en slaan overtollig gewicht op in de onderbuik, heupen en dijen. Endomorfen hebben de neiging om gemakkelijker aan te komen en moeilijker af te vallen dan de andere lichaamstypes. Ook wanneer deze persoon precies hetzelfde eet als een ander. Dit is aan hun trage stofwisseling te wijten. Daar staat tegenover dat dit lichaamstype bovengemiddeld snel spiermassa opbouwt wanneer er aan krachttraining wordt gedaan.

“Voor endomorfen is het behoud van een normale bloedsuikerspiegel extra belangrijk”

Welke voeding, beweging en afslanksupplementen zijn goed voor een endomorf?

 • Voeding
  Inname van te veel slechte koolhydraten (toegevoegde suikers, bloem uit graan, witte pasta, witte rijst etc.), zorgt bij endomorfen voor extra hoge pieken in de bloedsuikerspiegel. De regelstof die deze pieken afvlakt, wordt bij endomorfen namelijk minder goed aangemaakt. Een endomorf die wil afvallen moet daarom bovengemiddeld streng zijn op de inname van koolhydraten. Ook het totaal aantal ingenomen calorieën is extra belangrijk. 
De juiste voedingskeuze voor een endomorf vrouw bij het afvallenDe juiste voedingskeuze voor een endomorf vrouw bij het afvallen

Bij endomorfen wordt geadviseerd om 40% van hun energie-inname uit eiwitten te halen, 40% uit goede vetten (zo veel mogelijk uit omega 3-vetten) en slechts 20% uit koolhydraten. Belangrijk is om deze 20% koolhydraten te vullen met veel groente, twee stuks fruit per dag en peulvruchten (bonen, linzen, kapucijners etc.), aangevuld met een kleine hoeveelheid volkorengranen, zoete aardappelen, quinoa en bruine rijst (zilvervliesrijst). 

 • Beweging

  Voor endomorfen zijn cardio-oefeningen (lopen, rennen, fietsen, roeien, crosstrainer etc.) het belangrijkst. Als u als endomorf wilt afvallen, is het verstandig te beginnen met cardio-oefeningen van lage tot matige intensiteit, minstens drie per week gedurende minimaal 30 minuten per keer. Combinatie met lichaamsgewichtoefeningen zoals push-ups en planken, is hierbij verstandig. Dit om de spieren te sterken en daarmee uw stofwisseling te verhogen. 

  Nadat de basis is gelegd en uw conditie wat beter wordt, kunt u krachttraining of intervaltraining met hoge intensiteit (HIIT) toevoegen aan uw beweegpatroon. 

 • Supplementen

  Voor endomorfen is het behoud van een normale bloedsuikerspiegel extra belangrijk. Onder meer ons supplement Bloedsuiker Evenwicht draagt hieraan bij* (gymnema sylvestre en berberine). Ook chroom en kaneel voorzien hierin. U kunt vegetarische kaneelextractcapsules bij ons kopen waarmee u in één keer een hoge concentratie kaneel binnenkrijgt. Het normaal houden van de bloedsuikerspiegel heeft alles te maken met de inname van de hoeveelheid koolhydraten. Zoals gezegd, dient een endomorf hier bovengemiddeld streng op te zijn. Ons supplement Koolhydraatblokker Plus kan hierin ondersteunen. 

  Een endomorf heeft het meest baat bij het type afslanksupplement dat de vetstofwisseling ondersteunt*. De (vet)stofwisseling is immers duidelijk trager dan bij de andere lichaamstypes. Drie van onze afslanksupplementen die goed voorzien in deze eigenschap zijn Groene Thee Forte, Guarana en Groene Koffie Plus. 

  Ook de klassieke vetverbrander forskolin kan ondersteuning geven voor een endomorf. Over dit product vertellen wij u meer bij de mesomorf.

“Mesomorfen kunnen gemakkelijk afvallen of aankomen, zowel in spier- als vetmassa”

Wat is het lichaamstype mesomorf?

Een mesomorf (mesomorph) vrouw aan het hardlopen die wil afvallenEen mesomorf (mesomorph) vrouw aan het hardlopen die wil afvallen

Kenmerkend voor de mesomorf is een atletische bouw met zandlopervormig lichaam. Ze worden makkelijk gespierd en zijn vaak van nature sterk. Ze hebben doorgaans een gemiddeld postuur, met bredere schouders, een smalle taille, sterke armen en benen en een bescheiden hoeveelheden lichaamsvet. Over het algemeen kunnen mesomorfen gemakkelijk afvallen of aankomen, zowel in spier- als vetmassa. Dit heeft alles te maken met hun efficiënte stofwisseling. Voor bodybuilders is dit een gewenst lichaamstype. 

“Aandachtspunt voor mesomorfen is het risico op plateauvorming”

Welke voeding, beweging en afslanksupplementen zijn een meerwaarde voor een mesomorf?

 • Voeding
  Mesomorfen presteren het best op een uitgebalanceerd voedingspatroon van 40% koolhydraten, 30% eiwitten en 30% vetten. Voor het in stand houden van spiermassa hebben mesomorfen vaak een iets bovengemiddelde calorie-inname nodig.

  Een mesomorf heeft baat bij een eetpatroon van kleinere, frequentere maaltijden gedurende de dag. Met hun grotere spiermassa verbrandt een mesomorf immers snel calorieën. Dit vuur kan optimaal aangewakkerd blijven met kleinere uitgebalanceerde maaltijden om de paar uur. 

Een mesomorf vrouw die frequent een kleine maaltijd eetEen mesomorf vrouw die frequent een kleine maaltijd eet
 • Beweging

  De ideale training voor een mesomorf hangt af van diens doel. Met krachttraining bouwt hij of zij sneller spieren op. Met cardio valt de mesomorf sneller af. Van nature wordt de mesomorf aangetrokken tot krachttraining. Hier is hij of zij goed in. Bij de krachtonderdelen van atletiek (kogelslingeren, discuswerpen en speerwerpen) zijn mesomorfen dan ook oververtegenwoordigd.

  Aandachtspunt voor mesomorfen is het risico op plateauvorming. Plateauvorming houdt in dat er langere tijd geen progressie meer wordt geboekt bij de bewuste beweegactiviteit, terwijl hier wel fanatiek en gedisciplineerd naar wordt gehandeld. Door uw trainingen zowel in zwaarte als in duur (meer) af ​​te wisselen en uw lichaam iets nieuws te geven, kunt u dit vastlopen bestrijden.

 • Supplementen

  Mesomorfen die willen afvallen, ervaren vaak honger. Door hun hogere stofwisseling vraagt hun lichaam immers om veel energie. Juist hierin wordt gesneden als een mesomorf gaat afvallen. Regulering van de eetlust is zodoende extra belangrijk voor hen. Ons supplement Konjac Extract is onze eerste keus hiervoor. Deze vegetarische capsules bevatten glucomannanvezels die veel water absorberen. Hierdoor zwellen deze vezels op en dit vult de maag voor lange tijd. Konjac Extract biedt zo ondersteuning bij het afslanken*¹.

  Verder kunnen de zogeheten herverdelers goed helpen. Herverdelers zorgen ervoor dat de spieren meer energie opnemen en het vetweefsel juist minder. Hierdoor ‘verschuift’ de samenstelling van uw lichaam naar minder vet en meer spieren. Daarmee dragen deze producten bij aan de vetverbranding*. Veruit de twee bekendste herverdelers zijn CLA en Garcinia Cambogia. 

  Tot slot kan inname van een klassieke vetverbrander een mesomorf enorm helpen. Zeker wanneer er (bijna) sprake is van plateauvorming. Klassieke vetverbranders zorgen ervoor dat de energie van opgeslagen lichaamsvet sneller en gemakkelijker wordt vrijgemaakt, waardoor het lichaam deze energiebron kan gebruiken voor zijn verbranding. Hiermee geven deze producten de vetcellen in het lichaam dus voorrang, waardoor ze bijdragen aan de vetverbranding*. De bekendste klassieke vetverbrander is forskolin. Naast dat u deze natuurlijke stof bij vitaminesperpost.nl als los supplement kunt kopen, is forskolin ook onderdeel van ons combinatiesupplement Vetverbrander Plus.

“De ectomorf kan een wat slungelige uitstraling hebben”

Wat zijn de kenmerken van het lichaamstype ectomorf?

Ectomorf (ectomorph) man en vrouwEctomorf (ectomorph) man en vrouw

Tot besluit de ectomorf. Ectomorfen zijn het tegenovergestelde van endomorfen. Zij zijn vaak mager en hebben een smal postuur zonder zichtbare spieren. Kenmerkend zijn de smalle schouders, slanke taille, kleine gewrichten en de lange, dunne armen en benen. Dit kan de ectomorf een wat slungelige uitstraling geven. Vanwege hun uiterst snelle stofwisseling hebben ze vaak moeite om aan te komen en/of op gewicht te blijven ongeacht wat, hoe vaak of hoe veel ze eten.

“Het uitblijven van zichtbaar resultaat is voor ectomorfen vaak reden om te stoppen met krachttrainingen”

Welke voeding, beweging en supplementen voor een ectomorf?

 • Voeding
  Ectomorfen kunnen koolhydraten het beste van iedereen verwerken. Daarom kunnen zij hier ook het meeste van eten. Ectomorfen dienen minimaal 45% van hun energie-inname uit koolhydraten te halen. Gecombineerd met 30% tot 35% eiwitten en 15% tot 20% vetten. Wanneer een ectomorf wil aankomen kan het koolhydraatpercentage nog worden opgehoogd tot 55%. Ook dient de ectomorf de totale hoeveelheid calorieën goed hoog te houden. Veel ectomorfen vinden dit lastig. Gelukkig zijn er vele tips om op een gezonde manier voldoende calorieën binnen te krijgen.
Een ectomorf vrouw die veel calorieën probeert binnen te krijgen met onder meer fruitsappen Een ectomorf vrouw die veel calorieën probeert binnen te krijgen met onder meer fruitsappen

Ectomorfen missen spiermassa. Vandaar dat ze hun eiwitinname ook relatief hoog moeten houden, zeker wanneer ze aan krachttraining doen. Voldoende eiwitinname gaat immers spierafbraak tegen. Een toename van de hoeveelheid spiermassa beschermt de botten, zeker naarmate men ouder wordt.

 • Beweging

  Ectomorfen blinken van nature uit in duuractiviteiten (cardio), zoals hardlopen. Veel marathonlopers zijn dan ook ectomorfen. Personen met dit lichaamstype zouden er echter goed aan doen om (ook) aan krachttraining te doen. Dit omdat het vergroten van de hoeveelheid spiermassa hen helpt om blessures te voorkomen. Ook is het goed voor het behoud van de mobiliteit en functionaliteit van het lichaam, in het bijzonder naarmate de jaren verstrijken. 

 • Supplementen

  Een ectomorf heeft vaak moeite om op gewicht blijven. Door hun hypersnelle verbranding ligt het gevaar van ondergewicht op de loer. Niet zelden krijgt vitaminesperpost.nl daarom de vraag of er ook supplementen zijn die de eetlust opwekken. Deze zijn er zeker! Fenegriek Max is ons belangrijkste supplement hiervoor. Fenegriek is de enige werkzame stof die in Nederland de gezondheidsclaim ‘bevordert de eetlust*’ mag dragen. Ons supplement Sarsaparilla kan prima ondersteunen. Sarsaparilla-extract is immers goed voor de spijsvertering*.

  Door de extreem hoge stofwisseling van ectomorfen, is het niet vanzelfsprekend dat hun lichaam alle uit voeding verkregen voedingstoffen goed opneemt. Ectomorfen hebben dan ook een verhoogd risico op dat ze van bepaalde voedingsstoffen niet voldoende in het lichaam aanwezig hebben. Ook niet bij een gezond en evenwichtig voedingspatroon. Zodoende kan ons supplement Super Enzymen een meerwaarde zijn. Dit supplement bevat veel verschillende spijsverteringsenzymen dat ondersteuning biedt om de nuttige stoffen uit onze voeding gemakkelijker door het lichaam te laten opnemen.

  Als een ectomorf aan krachttraining gaat doen, is combinatie met ons supplement Creatine verstandig. Creatine stimuleert immers spiergroei en spiermassa bij explosieve krachtsinspanningen². Hierdoor ziet een ectomorf ook daadwerkelijk resultaat van zijn workout. Het uitblijven van zichtbaar resultaat is voor ectomorfen immers vaak de reden om te stoppen met krachttrainingen, terwijl deze bovengemiddeld belangrijk zijn voor hen.

  Consistent naar uw lichaamstype handelen, helpt u de juiste keuzes te maken!

  ¹ Dit gunstige effect wordt verkregen bij een inname van 3 g glucomannan per dag, verdeeld over 3 doses met 1 à 2 glazen water vlak voor de maaltijd en in combinatie met een energiebeperkt dieet.
  ² Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 3 gram creatine.
  * Evaluatie gezondheidsclaim is lopende.

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over met welk supplement u effectief kunt afvallen, toegespitst op uw lichaamstype? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer +31 (0)75 612 12 47 (lokaal tarief).