Hoe kan ik gezond aankomen en aansterken? Vrouw geeft haar man een hapje eten

Hoewel in Nederland veel mensen overgewicht hebben, heeft een (relatief kleine) groep mensen (ongeveer 2.1%) te maken met ondergewicht. Van ondergewicht wordt gesproken als de BMI (Body Mass Index) onder de 18,5 ligt. Hier bespreken we wat u kunt doen om te voorkomen dat u gewicht verliest of hoe u kunt aankomen.

Mogelijke oorzaken ondergewicht

Aziatische mensenAziatische mensen

De BMI van 18,5 die hierboven staat vermeld, geldt overigens alleen voor volwassenen. Voor kinderen geldt een compleet andere. Die kunt u op deze website berekenen. Ook zijn er etnische verschillen. Voor iemand van Aziatische afkomst kan een andere BMI gezond zijn dan voor iemand met Nederlandse wortels. Dit heeft ermeer te maken dat Aziatische mensen in het algemeen wat fijner zijn gebouwd. Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor het ontstaan van ondergewicht:

  • een fysieke oorzaak zoals moeite met slikken, iets met de slokdarm, de maag of iets anders
  • verslavingen
  • psychisch (gebrek aan levenslust of het mooi vinden van magerte)
  • ouderdom
  • gebrek aan eetlust

"Het begint allemaal met voedingsbewustzijn"

Bij al deze oorzaken is het belangrijk in contact te blijven met deskundigen op dit gebied. Het ondergewicht is immers niet de oorzaak maar een symptoom. Bij ondergewicht is er een grote kans op een tekort aan voedingsstoffen, met daaruit voortvloeiend een mogelijk verminderde afweer, lusteloosheid en een gevoel van onbehagen. Van groot belang is er ook voor te zorgen dat de darmflora goed in balans is. 

Darmflora in balansDarmflora in balans

Belangrijke voedingsstoffen worden immers afgebroken en vervolgens in ons spijsverteringsstelsel opgenomen. Het is voor mensen met ondergewicht daarom nóg belangrijker dat alles in dit spijsverteringsstelsel optimaal werkt. Gelukkig zijn er mogelijkheden om ervoor te zorgen dat het gewicht op peil blijft en u misschien zelfs aankomt. Het begint allemaal met voedingsbewustzijn.

"Drink 1 groene smoothie per dag en wissel ingrediënten af"

Hoe krijg ik voldoende voedingsstoffen binnen?

Groene smoothieGroene smoothie

Wie vanwege een fysieke oorzaak moeite heeft met eten, kan gebruik maken van een aantal trucs:

  • als u (te) langzaam eet, schaf dan een warmwaterbord aan, zodat uw eten op temperatuur blijft.
  • drink 1 groene smoothie per dag en wissel daarbij verschillende soorten groente af. Gebruik als basis voor 2 porties het sap en de pulp van 3 sinaasappels.

Varieer vervolgens met bleekselderij, banaan, spinazie, raapstelen, sla, rucola en wat nog meer groen is. Voeg 3 gram vitamine C toe, alsmede een eetlepel hennepzaad, een theelepel ongeraffineerde kokosolie en drie dadels. U kunt natuurlijk meer vitamines en mineralen toevoegen door capsules open te maken en de inhoud toe te voegen. Blend minstens twee minuten op de hoogste stand om de plantencellen te breken. Laat de smoothie goed door uw mond gaan voor u 'm doorslikt of neem er een piepklein hapje van het fruit of de groente bij. Op deze manier voegt u op natuurlijke wijze verteringsenzymen toe.

  • maak een paar verschillende soorten soep die u lekker vindt met heel veel groente erin. Pureer eventueel een beetje met een staafmixer en vries de soep in kleine porties in.

"Ga elke dag minstens een half uur naar buiten om te bewegen"

Eetlust prikkelen en voldoende calorieën binnen krijgen

Wie niet zoveel eetlust heeft, kan met weinig werk en meerdere calorierijke maaltijden proberen om op gewicht te blijven:

  • Een goede ayurvedische gewoonte is het drinken van warm water met (biologische) schijfjes gember. Vul daarmee een thermoskan. U kunt dit de hele dag door drinken. Het is goed voor de eetlust en kan eventueel nog worden aangevuld met verse munt, partjes limoen of citroen.
  • Eet kleine, calorierijke maaltijden. Als het echt moeilijk is om op gewicht te blijven, maak dan gebruik van room, kaas en eieren. Bijvoorbeeld een pasta met room(kaas), zalm en parmezaanse kaas. Lekker met versgemalen peper en gehakte peterselie. Of bruine bonen met gesmoorde ui, biologische spekjes, champignons, peterselie en smaaktomaatjes.
  • Kook een grotere hoeveelheid soep of éénpansgerecht met veel groente en vries porties in. Als u eens geen zin heeft om te koken, heeft u in weinig tijd een gezonde, zelfgemaakte soep of maaltijd op tafel.
  • Woont u alleen? Misschien kunt u af en toe samen met familie, een vriend of vriendin eten. Of kijk of er initiatieven in de buurt zijn waar u samen met anderen kunt eten.
  • Ga elke dag minstens een half uur naar buiten om te bewegen. Ook dit brengt de eetlust op gang.

10 supplementen voor de eetlust en de spijsvertering

Er is een aantal supplementen dat ondersteuning kan bieden bij de detoxkuur/spijsvertering, een goede opname van voedingsstoffen en de eetlust. Veel van deze supplementen zijn extracten. Dit betekent dat ze geconcentreerder zijn dan het originele voedingsmiddel.

Fenegriek Max

We kennen fenegriek (Trigonella foenum-graecum) vooral specerij in de Indiase keuken. Het is echter ook een kruid dat bij uitstek geschikt is voor mensen met gebrek aan eetlust. Fenegriekextract wordt uit het zaad van de plant gewonnen. Fenegriek wordt al eeuwenlang gebruikt ter ondersteuning van de spijsvertering. Ook bevordert het de eetlust* en ondersteunt ook nog eens het immuunsysteem*.

FenegriekzadenFenegriekzaden
Zaad en olie van de Nigella sativa of zwarte komijnZaad en olie van de Nigella sativa of zwarte komijn

Zwarte komijnzaadolie

Al in de oudheid maakten de Griekse geneesheer Hippocrates en farao Toetanchamon gebruik van zwarte komijn (Nigella sativa). In de huidige tijd is men vooral in de islamitische wereld doordrongen van de voordelen die zwarte komijnzaadolie biedt. De profeet Mohammed zei namelijk dat 'zwarte komijnzaadolie overal goed voor is, behalve voor de dood'. 

Duizendblad

Duizendblad (Achillea millefolium L.) was al in de verre oudheid bekend. Er zijn meldingen over dit kruid die uit de periode van de Trojaanse oorlog dateren, ergens rond 1200 voor Christus. De duizendbladcapsules kunnen onder meer worden ingezet om de spijsvertering te ondersteunen*.

Achillea millefolium met witte schermbloempjesAchillea millefolium met witte schermbloempjes
Rode pepers of Capsicum annuumRode pepers of Capsicum annuum

Cayennepeper

Cayennepeper (Capsicum annuum) kennen we voornamelijk als pittige smaakmaker in de keuken. Capsaïcine is een stof in de cayennepeper die de vetstofwisseling ondersteunt* en kan helpen om op gewicht te blijven*.

Super Enzymen

Enzymen zijn stoffen die bij het spijsverteringsproces zijn betrokken. Onze formule bevat maar liefst 13 actieve stoffen, waaronder 11 enzymen van plantaardige oorsprong, zoals bijvoorbeeld bromelaïne (uit ananas), papaïne (uit papaja), protease en serrapeptase.

Ananas en papaja bevatten enzymenAnanas en papaja bevatten enzymen
Cinnamomum cassia (kaneelstokjes en gemalen kaneel)Cinnamomum cassia (kaneelstokjes en gemalen kaneel)

Kaneel

Kaneel (Cinnamomum cassia) wordt uit de schors van de boom gewonnen. De geur en smaak van kaneel in voedsel is eetlustopwekkend. Als supplement ondersteunt het onder meer de spijsvertering*.

Diosmine

In de schil van onrijpe sinaasappels bevinden zich de polyfenolen hesperidine en diosmine. Deze plantaardige stoffen vallen onder de flavonoïden. Dit zijn stoffen die met name in citrusvruchten aanwezig zijn en die een gunstige invloed op de mens hebben. Onze diosmine wordt uit de Citrus aurantium gewonnen.

Citrus aurantiumCitrus aurantium
Artisjokken in het veldArtisjokken in het veld

Artisjok

De artisjok (Cynara scolymus L.) komt van oorsprong uit de Méditerranée. De bladeren van de gesloten bloemknoppen worden als groente gegeten. Deze groente bevat veel antioxidanten en is goed voor de lever* en ondersteunt de spijsvertering*.

Tulsi

Tulsi (Ocimum sanctum), ook wel heilig basilicum of holy basil genoemd, wordt al duizenden jaren binnen de ayurvedische leefstijl ingezet. Ons tulsi-extract is krachtig, gedoseerd op 15:1 en gestandaardiseerd op 3% ursolzuur.

Heilig basilicum (Ocimum sanctum)Heilig basilicum (Ocimum sanctum)
Oregano (Oreganum vulgare)Oregano (Oreganum vulgare)

Oregano-olie

Oregano (Origanum vulgare) staat ook bekend als wilde marjolein. Het heeft zowel culinair als binnen de kruidenkunde een goede reputatie. Oregano-olie helpt bij het behoud van goed evenwicht in de darmflora*, ondersteunt de spijsvertering* en het immuunsysteem*.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Hieronder vindt u een recept voor een eenvoudige, maar gezonde soep vol vitamines en mineralen. De soep laat zich goed invriezen en is vrij snel gemaakt. Zo krijgt u met gemak een hoop belangrijke vezels en voedingsstoffen binnen.

Vegan supersoep vol vitamines, mineralen en vezels

Vegan supersoepVegan supersoep

Ingrediënten:

  • 1 flinke ui , geschild en in grove stukken
  • 1 winterwortel geschild en in grove stukken
  • 3 bleekselderijstengels, gewassen en in grove stukken
  • 2 tenen knoflook
  • 1 kleine bloemkool, gewassen en in kleinere stukken
  • 1/2 prei (het groene deel, gewassen en in grove stukken)
  • half bosje peterselie
  • 1 1/2 bospaddestoelen-bouillonblokjes (AH)
  • zwarte peper (naar smaak)
  • keltisch zeezout (sel gris) naar smaak
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 dessertlepel Provençaalse kruiden
  • flinke scheut extra virgine olijfolie
  • 1 1/2 liter water
  • 1 blender of staafmixer

Bereidingswijze:

  • Giet een flinke scheut olijfolie in een flinke pan en zet op middelhoog vuur
  • Doe de stukken ui, winterwortel en bleekselderij erbij
  • Roer steeds om en laat de boel fruiten tot de ui glazig is
  • Voeg dan de tenen knoflook in stukjes en de prei toe en bak kort mee
  • Nu kan het water erbij met de bouillonblokjes, de bloemkool en de laurierblaadjes
  • Breng aan de kook
  • Hak intussen de peterselie fijn
  • Voeg de Provençaalse kruiden toe en laat het geheel zachtjes koken tot de groente zacht is
  • Haal de laurierblaadjes eruit
  • Vermaal alles in de keukenmachine of met de staafmixer tot een romige, fijne soep ontstaat
  • Doe de laurierblaadjes weer terug in de soep
  • Proef de soep en voeg peper toe en eventueel nog wat keltisch zout
  • Maak af met de gehakte peterselie

Deze 'comfortsoep' laat zich uitstekend invriezen en is een bron van vezels, vitamines en mineralen, waar ons spijsverteringsstelsel blij van wordt. Net als de rest van ons lichaam en onze geest trouwens.

©Recept Martine Rasing 2022

Vragen of advies?

Vitaminesperpost.nl verkoopt een groot assortiment aan natuurlijke voedingssupplementen. Heeft u een vraag of wilt u hulp bij het maken van een keuze? U kunt ons op kantoortijden telefonisch bereiken op nummer +31(0)75 612 12 47 (lokaal tarief) of u kunt ons een bericht sturen via onze contactpagina.