Moringa oleifera: de boom des levens Meisje drinkt groene smoothie

Het ene superfood is nog niet uit beeld, of een nieuw wonderproduct dient zich aan. De laatste paar jaren komt steeds meer de focus op moringa te liggen. De moringa oleifera boom wordt niet voor niets in het Engels The Miracle Tree oftewel ‘de wonderboom’ genoemd. Vrijwel alle delen van de boom zijn dan ook eetbaar en/of hebben een gunstige invloed op de gezondheid. Daarbij voorkomt de boom ook nog eens ontbossing.

Wat is moringa?

MoringaMoringa krijgt buiten wonderboom ook wel eens de naam ‘boom des levens’ mee. Dit heeft te maken met de hoge voedingswaarde. Deze bijzondere loofboom uit Azië en Afrika bevat meer dan negentig voedingsstoffen. Hierbij in zitten vitamines, mineralen en 47 krachtige antioxidanten. De boom bezit zeven keer meer vitamine C dan sinaasappelen, viermaal meer vitamine A dan wortelen, dubbel zoveel eiwitten, viermaal de hoeveelheid calcium van melk en drie keer meer kalium dan bananen. Niet alleen de peulen, maar ook de bladeren, bloemen, wortels en schors zouden een gunstige invloed op de gezondheid hebben. De boom groeit in 82 landen en is bekend onder ongeveer tweehonderd verschillende namen.

“Het bladpoeder kan ongekoeld jarenlang goed blijven”

De bladeren van de moringa boom

Moringablad

Ons dagelijks voedsel bevat steeds minder essentiële voedingsstoffen vanwege een overdaad aan monocultuur, veredeling en snelle kweekmethoden. Moringa zou dit tekort zonder moeite kunnen aanvullen. De bladeren van de moringa boom zijn zowel rauw als gekookt eetbaar. Als u het blad langer wilt bewaren, kunt u het ook drogen. Hierbij gaan nauwelijks voedingsstoffen verloren. De bladeren van de moringa oleifera worden geregeld geoogst. De verse bladeren worden vervolgens gewassen en zo snel mogelijk gedroogd. Vervolgens kan er thee van worden gemaakt of bijvoorbeeld capsules.

Het bladpoeder kan zonder koeling jarenlang goed blijven. U zou het kunnen toevoegen aan sauzen, smoothies en zelfs hutspot. De verse bladeren kunnen ook als spinazie worden gekookt of in salades verwerkt. Overigens kan uit de zaden olie worden gemaakt. Deze wordt koudgeperst en is 100% eetbaar. Bovendien houdt de olie de huid elastisch en jong en uw haar vrij van klitten. In de Ayurveda worden eveneens de bast en de wortels gebruikt.

“De moringaboom voorkomt ontbossing”

Moringa is goed voor het milieu

Moringa is niet alleen goed voor lijf en leden, daarnaast voorkomt de boom ontbossing. Dit heeft ermee te maken dat de boom het beste in een droge en zanderige omgeving groeit. De morina oleifera groeit razendsnel en is in een mum van tijd een volwassen boom. Bovendien bezit de boom een grote weerstand tegen droogte of een slechte bodem. Het is dan ook de perfecte boom om in ontboste gebieden te planten. De moringa boom voelt zich hier uitstekend thuis. Vervolgens draagt de teelt van de boom bij aan de lokale economie. Er zijn diverse projecten op poten gezet om de teelt van de moringa te bevorderen. Zo is er The Hunger Project dat in Benin, Ethiopië, Malawi en Oeganda actief campagne voert voor het verbouwen en gebruiken van deze tropische boom. Een medewerker van The Hunger Project zegt hierover: “Moringa is de ideale plant voor mensen die geen geld hebben om groente of fruit te kopen. De boom en blaadjes hebben een zeer hoge voedingswaarde en bevatten veel eiwitten, essentiële vitamines en mineralen.” Binnen het project worden vrijwilligers getraind om stekjes op te kweken en zaailingen te verspreiden. Bovendien worden kookdemonstraties gegeven om mensen te leren hoe ze lekker met moringa kunnen koken.

Moringa als voedingssupplement

Moringapoeder

Bij vitaminesperpost.nl verkopen we verschillende moringasupplementen. De moringa-capsules zijn gemaakt met 100% natuurlijk bladextract. Ze zijn geschikt voor vegetariërs en veganisten. Daarnaast hebben we een supplement met een extra sterk extract. Dit supplement is gebaseerd op het gepatenteerde Moringin™-poeder. Ook hebben we moringapoeder dat makkelijk aan smoothies kan worden toegevoegd.

Smoothie met moringa en gember

Smoothie met moringapoeder, gember en banaan

Ingrediënten:

  • 1 banaan
  • 120 ml van uw favoriete yoghurt
  • 4 gram moringa poeder
  • 15 ml biologische honing
  • 60 ml vers geraspte gember
  • Water en enkele ijsklontjes

Bereiden:

Blend alle ingrediënten en voeg water en ijsklontjes naar smaak toe.

Vragen of advies?

Wilt u weten welke variant van moringa het beste bij uw wensen aansluit? Aarzel niet en neem tijdens kantooruren contact op met onze medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief). Onze deskundige medewerkers staan u graag te woord.