Wat zijn gestandaardiseerde kruidenextracten? Kruidenextracten

Al eeuwenlang worden planten vanwege hun heilzame eigenschappen gebruikt en preventief ingezet om een goede gezondheid in stand te houden. Tegenwoordig worden krachtige kruiden in poeders, tincturen en kruidenextracten verwerkt. Waarin zit het verschil in kwaliteit tussen kruidensupplementen? En wat betekent gestandaardiseerd?

Wat zijn kruidenextracten? 

Kruidenextracten of kruidenpreparaten zijn stoffen die met behulp van een oplosmiddel uit een bepaald deel van een plant worden gehaald. Dit kan een combinatie van alcohol en chemicaliën zijn of een andere vloeistof die de heilzame componenten van de plant aantrekt. Het proces van kruidenextractie heeft meestal als doel om een bepaald deel van de oorspronkelijke, chemische verbindingen in de plant te maximaliseren. Hier houdt u een geconcentreerde samenstelling van specifieke, werkzame stoffen aan over. 

Kurkuma-extractKurkuma-extract

Bekende voorbeelden van geconcentreerde kruidenextracten zijn kurkuma-extract of valeriaanextract. Een goed voorbeeld van een niet-geconcentreerd kruidenextract is bijvoorbeeld thee of koffie. Gedroogde poederextracten zijn verreweg het krachtigste kruidenpreparaat en zijn zelfs sterker dan vloeibare extracten zoals tincturen.

"Bij kruidenpreparaten geldt vrijwel altijd: goedkoop is duurkoop"

Wat zijn de verschillen tussen kruidensupplementen?

Planten kunnen op verschillende manieren in een supplement worden verwerkt. De manier waarop een plant in een kruidensupplement is verwerkt, is bepalend voor de werkzaamheid en de kwaliteit. Hieronder vertellen we u over de verschillende soorten kruidensupplementen:

Kruidensupplementen op basis van puur plantmateriaal

Kruidenpreparaten op basis van puur plantmateriaal bevatten de meest eenvoudige, pure vorm van een plant. Een voorbeeld hiervan is kurkumapoeder. ‘Gewoon’ kurkumapoeder bevat de gemalen wortel van de Curcuma longa en geeft een uniek aroma af aan gerechten. Hoewel het gebruik van kurkuma als specerij in de keuken beslist gezond is, levert het niet echt gezondheidswinst op. Dit is ook de reden waarom de prijzen van kruidensupplementen soms variëren van €5,- tot €40,-. Bij kruidenpreparaten geldt vrijwel altijd: goedkoop is duurkoop.

Enkelvoudige (selectieve) extracten

Een enkelvoudig of selectief extract bevat, zoals de naam al doet vermoeden, een specifiek extract van een plant. Een goed voorbeeld hiervan is tarwekiemolie, waarbij de olie uit de kiem van een tarwekorrel is gewonnen. U kunt ook denken aan supplementen met aminozuren. Als u gezond eet, krijgt u dagelijks tal van verschillende aminozuren binnen. Wilt u bijvoorbeeld wat extra l-theanine binnenkrijgen? Dan kunt u kiezen voor een l-theanine supplement op basis van groene thee-extract. Ook vitamines en enzymen vallen onder de enkelvoudige extracten.

Gestandaardiseerde extracten

De hoeveelheid actieve plantenstoffen in een extract kan per seizoen, per producent of zending (batch) verschillen. Om deze verschillen op te vangen, kan een voedingssupplement worden gestandaardiseerd op een vaste hoeveelheid specifieke plantenstoffen. Standaardisatie van een supplement wordt meestal gedaan door het meten van de hoeveelheid van ten minste één of twee inhoudsstoffen, waarvan is vastgesteld dat ze in een bepaalde hoeveelheid gunstige effecten hebben. Een bekend voorbeeld is een supplement met ginseng. Dit voedingssupplement kan zijn gestandaardiseerd op een bepaalde hoeveelheid ginsenosiden (de actieve stof waar de werking van ginseng aan wordt toegeschreven). Op het etiket staat dan naast de hoeveelheid extract per capsule, ook de hoeveelheid bioactieve stof waarop het product gestandaardiseerd is. Zo dus:

Panax ginseng extract (wortel) (min. 20% ginsenosiden).

Totale extracten van de hele plant

‘Totale’ extracten of ‘full spectrum’ extracten zijn extracten die de natuurlijke verhouding van werkzame stoffen behouden. De term full spectrum wordt onder meer gebruikt bij druivenpitextract. Druivenpitten beschikken over verschillende interessante componenten zoals bioflavonoïden (natuurlijke kleurstoffen). Een full spectrum druivenpitextract, bevat naast de bekende OPC’s (oligomere proanthocyanidinen die uniek zijn voor de druif) ook resveratrol, anthocyanen en andere flavonoïde verbindingen. Elk van deze bestanddelen kent zijn eigen gezondheidsvoordelen, maar de werking berust op de onderlinge samenwerking tussen de verschillende componenten. Een full spectrum-extract is hierdoor het breedst inzetbaar.

"Behalve een hoge mate van werkzaamheid, zorgt standaardisatie ook voor de hoogste mate van veiligheid"

Waarom is standaardisatie belangrijk? 

Wetenschapper met natuurlijk kruidWetenschapper met natuurlijk kruid

Standaardisatie zorgt ervoor dat u in iedere capsule gegarandeerd dezelfde hoeveelheid van één of meerdere werkzame stoffen krijgt. Gestandaardiseerde extracten behouden bovendien de oorspronkelijke complexiteit van de natuurlijk voorkomende bestanddelen. Hiermee heeft u een betere werkzaamheid in een relatief lage dosering. 

Bij het overgrote merendeel van onderzoeken naar de toepassingen van kruidenextracten, worden daarom gestandaardiseerde extracten gebruikt. Hierdoor zijn de onderzoeksresultaten consistent en reproduceerbaar. Behalve een hoge mate van werkzaamheid, zorgt standaardisatie ook voor de hoogste mate van veiligheid.

“Het Curcumin C3 Complex® van Sabinsa is de gouden standaard voor kurkuma-extracten” 

De gestandaardiseerde extracten van vitaminesperpost.nl 

Bij vitaminesperpost.nl verkopen wij een groot aantal kwalitatief hoogwaardige, gestandaardiseerde extracten. Hieronder een greep uit onze beste, gestandaardiseerde extracten:

Affron® saffraanextract

Saffraan is een van ‘s werelds duurste specerijen en wordt vanwege haar kostbaarheid ook wel het ‘rode goud’ genoemd. Door de hoge prijs van deze grondstof wordt er helaas ook saffraan van lage kwaliteit op de markt aangeboden. De herkomst, de productiemethode en de hoeveelheid actieve bestanddelen van saffraan zijn bepalend voor de kwaliteit en werkzaamheid. Ons Saffraan Premium-supplement bevat het hoogwaardige Affron®-extract. Dit is een uniek en natuurlijk saffraanextract dat op 3,5% Lepticrosalides® is gestandaardiseerd. Lepticrosalides® is een gepatenteerde mix van de 3 belangrijkste werkzame stoffen in saffraan (zoals safranal, crocine en picrocrocine). Affron® heeft bovendien in maart 2022 de NutraIngredients Award ontvangen in de categorie ‘Healthy Ageing’.

Curcumin C3 Complex®

We vertelden u eerder in dit blog dat de gezondheidsvoordelen van kurkuma worden toegeschreven aan de hoeveelheid curcumines. Het Curcumin C3 Complex® van Sabinsa is de gouden standaard voor kurkuma-extracten. Het extract is op minimaal 95% van de drie belangrijkste curcuminoïden gestandaardiseerd: curcumine, demethoxy curcumine en bisdemethoxy curcumine. In combinatie met het zwartepeperextract van BioPerine® worden de curcuminoïden wel 20x beter opgenomen!

Rebersa® berberine-extract

Rebersa®️ is een gepatenteerd ingrediënt, ontwikkeld door Sabinsa. Rebersa®️ is het beste berberine-extract wat u op dit moment wereldwijd kunt kopen. Ons berberinesupplement bevat een gestandaardiseerd wortelextract van de Berberis aristata. Het product is eveneens gestandaardiseerd op 97-102% berberinezouten (berberinechloride of berberinebisulfaat).

Ashwagandha KSM-66®

Ashwagandha KSM-66® is het hoogst geconcentreerde ashwagandha-extract op de wereldmarkt en wordt gewonnen uit de wortels van de ashwagandhaplant. Dit bijzondere extract wordt door middel van een uniek extractieproces geproduceerd dat is gebaseerd op ‘Green-Chemistry’ principes: zonder alcohol of andere chemische oplosmiddelen. Hierdoor worden de natuurlijke bestanddelen in de oorspronkelijke verhoudingen behouden. KSM-66® heeft bovendien verschillende prijzen gewonnen waaronder de Product Innovation in Botanicals Award.

"Als de prijs van een product te mooi is om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo!"

Kortom: kies voor kwaliteit

Na het lezen van dit blog weet u welke soorten kruidensupplementen er zijn en waarin ze onderling verschillen. Hoewel er goedkopere kruidensupplementen op de markt zijn, voldoen deze veelal niet aan belangrijke kwaliteitseisen van preparaten. Als u een kwalitatief hoogwaardig kruidensupplement wilt aanschaffen, is het daarom van belang om voor een betrouwbare leverancier te kiezen en goed naar het etiket te kijken. Op het etiket vindt u informatie over de oorsprong, de werkzaamheid en de kwaliteit van een kruidenextract. En onthoud: als de prijs van een product te mooi is om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo!

Vrouw doet onderzoek en leest het etiketVrouw doet onderzoek en leest het etiket

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over kruidensupplementen en extracten? Neem dan contact op met onze deskundige medewerkers via het contactformulier of tijdens kantooruren via telefoonnummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).