Naar aanleiding van een uitspraak die werd gedaan in het televisieprogramma ‘Jinek’, ontstond een enorme run op het voedingssupplement resveratrol. Het was binnen een dag uitverkocht in zowel fysieke- als online winkels. Maar waarom kochten al deze mensen dit supplement? Tijd om wat licht te laten schijnen op het plantaardige voedingssupplement resveratrol dat in ons land van de ene op de andere dag mateloos populair werd.

 

 • Wat is resveratrol?
 • Resveratrol werd bekend door de ‘Franse paradox’
 • Synthetisch- en natuurlijk resveratrol
 • Pterostilbeen en resveratrol: polyfenole broeders
 • Trans-resveratrol is de bioactieve stof in resveratrol
 • De geschiedenis en toekomst van resveratrol

 

Wat is resveratrol?

DuizendknoopResveratrol is een plantaardige stof die al sinds de jaren veertig in de wetenschappelijke belangstelling staat. Planten maken deze stof aan om zich te beschermen tegen allerlei potentiële gevaren van buitenaf zoals zonlicht, stress door vervuiling of bestrijdingsmiddelen of vraat. De bekendste bron van natuurlijk resveratrol is de Japanse duizendknoop (Polygonum cuspidatum). Dit is een plant die tegenwoordig ook op vele plekken in Nederland groeit. En we vinden de stof in de schilletjes van de blauwe druiven die groeien aan de druivenstok (Vitis vinifera). Maar de concentratie resveratrol in druivenschillen is beduidend lager dan de concentratie die we uit de Japanse duizendknoop kunnen halen. Inmiddels is er redelijke consensus over het feit dat resveratrol gezondheidsvoordelen biedt:

 

Het is goed voor het hart en de bloedvaten*
Het biedt bescherming aan onze weefsels en cellen*

* Deze gezondheidsclaims zijn in evaluatie bij de EFSA.

 

“Fransen zijn gek op vet voedsel, vaak van dierlijke oorsprong.
Paradoxaal genoeg behouden ze toch tot op hoge leeftijd een goede gezondheid.
Dit noemen we de ‘Franse paradox’.”

 

Resveratrol werd bekend door de ‘Franse paradox’

Franse kaasOmdat rode wijn van rode druiven wordt gemaakt, is resveratrol ook terug te vinden in rode wijn. Resveratrol kreeg indertijd vooral bekendheid door ‘De Franse paradox’. Wetenschappers vroegen zich af hoe het mogelijk was dat de Fransen, grote liefhebbers van vlees en zuivel, toch zo lang een goede gezondheid behielden. De wetenschappers S. Renaud en M. de Lorgeril schreven de potentiële gezondheidsvoordelen toe aan polyfenolen zoals bijvoorbeeld resveratrol, die te vinden zijn in wijn. De gezondheidsvoordelen worden toegeschreven aan regelmatige, maar zeer matige, rode wijn consumptie. Resveratrol heeft sindsdien steeds meer wetenschappelijke aandacht gekregen. Dit leidde tot onderzoek naar de biologische activiteit van deze stof en tot talrijke publicaties. In bepaalde onderzoeken is bijvoorbeeld aangetoond dat resveratrol een krachtige antioxidant is.

 

Synthetisch- en natuurlijk resveratrol

Er zijn twee soorten resveratrol op de markt: natuurlijk resveratrol dat wordt gewonnen uit de Japanse duizendknoop en ‘synthetisch’ resveratrol, dat wordt geproduceerd door middel van een fermentatieproces. De kosten die nodig zijn om synthetisch resveratrol te maken, liggen aanzienlijk lager dan natuurlijk resveratrol. Natuurlijk resveratrol is ook moeilijker te verkrijgen en sommige aanbieders laten zich verleiden tot vermenging met synthetisch resveratrol. Of ze verkopen de synthetische variant als zijnde natuurlijk. Het moge duidelijk zijn dat natuurlijk resveratrol het neusje van de zalm is. Vitaminesperpost verkoopt twee producten met gegarandeerd 100% puur en natuurlijk trans-resveratrol uit de Japanse duizendknoop:

 

 • Resveratrol
  Dit supplement bevat 100 mg natuurlijk trans-resveratrol en 100 mg druivenpit extract. Druivenpit extract en transresveratrol zijn een mooie combinatie waarbij de stoffen elkaar complementair ondersteunen.
 • Mega resveratrol
  Dit is een formule met 100 mg natuurlijk trans-resveratrol, 100 mg olijfblad-extract, gestandaardiseerd op tenminste 20% oleuropeïne, 100 mg andrographis paniculata, gestandaardiseerd op tenminste 10% andrographolides en 2 mg BioPerine® zodat de inhoudsstoffen goed door het lichaam kunnen worden opgenomen.

 

Pterostilbeen en resveratrol: polyfenole broeders

Plantaardige stoffen bevatten verschillende bioactieve verbindingen die vaak zijn te vinden in wilde planten, groenten en vruchten. Deze verbindingen kunnen worden ingedeeld in vier hoofdgroepen: isoflavonoïden, flavonoïden, stilbenen en lignanen. Pterostilbeen lijkt qua scheikundige structuur erg op resveratrol. Ze behoren tot de stilbenoïdengroep van polyfenolen. Er zijn dan ook overeenkomsten. Beide zijn een polyfenol en krachtig antioxidant en beide komen (onder meer) voor in druiven, bosbessen en cranberry's. Maar de belangrijkste bron van pterostilbeen is de boom Pterocarpus marsupium roxb., een boom die voornamelijk in Azië groeit. Een voordeel van pterostilbeen als voedingssupplement is de zeer goede biologische beschikbaarheid.

 

“Trans-resveratrol is een natuurlijke polyfenol. 
Het wordt aangetroffen in meer dan 70 plantensoorten.”

 

Trans-resveratrol is de bioactieve stof in resveratrol

wijnschillenTrans-resveratrol is de bioactieve stof in resveratrol. Dit natuurlijke polyfenol wordt aangetroffen in meer dan 70 plantensoorten, maar vooral in de Japanse duizendknoop en in de schillen en pitjes van druiven. Omdat rode wijn wordt gemaakt van rode druiven, vinden we er ook geringe hoeveelheden van terug in rode wijn. De resveratrol supplementen van vitaminesperpost bevatten beide 100 mg natuurlijk trans-resveratrol. Dit is de actieve en natuurlijke component.

 

De geschiedenis en toekomst van resveratrol

Resveratrol werd in 1930 door de Japanse wetenschapper Takaoka voor het eerst geïsoleerd uit wortels van wit nieskruid (Veratrum grandiflorum O. Loes) en in 1963 uit de wortels van de Japanse duizendknoop (Polygonum cuspidatum) Op dat moment was al bekend dat deze plant veelvuldig werd gebruikt in de traditionele Aziatische kruidenkunde. Bijna 60 jaar later werd resveratrol een begrip en het onderwerp van uitgebreid onderzoek. Er zijn meer dan 20.000 artikelen over gepubliceerd, naast inspirerende monografieën, conferenties en symposia. En tot op de dag van vandaag is resveratrol een stof die wetenschappers blijft inspireren en veelbelovend is voor de toekomst.

 

Vitaminesperpost.nl heeft een uitgebreid assortiment plantaardige supplementen. Mocht u vragen hebben over onze supplementen of wilt u hulp bij het maken van een keuze, dan kunt u tijdens kantooruren op nummer 075-6121247 bellen met onze deskundige medewerkers of digitaal contact met ons opnemen.

 

Bronnen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6164842/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1351198