Waarom kopen zoveel mensen resveratrol? Gezonde ouderen

Naar aanleiding van een uitspraak die in het televisieprogramma ‘Jinek’ werd gedaan, ontstond in 2020 een enorme run op het voedingssupplement resveratrol. Het was binnen een dag uitverkocht in zowel fysieke als online winkels. Waarom kochten al deze mensen dit supplement? Tijd om wat licht te laten schijnen op het plantaardige voedingssupplement resveratrol dat in ons land van de ene op de andere dag mateloos populair werd.

Wat is resveratrol?

Japanse DuizendknoopJapanse Duizendknoop

Resveratrol is een plantaardige stof die al sinds de jaren veertig in de wetenschappelijke belangstelling staat. Planten maken deze stof aan om zich tegen allerlei potentiële gevaren van buitenaf te beschermen zoals zonlicht, stress door vervuiling of bestrijdingsmiddelen of vraat. De bekendste bron van natuurlijk resveratrol is de Japanse duizendknoop (Polygonum cuspidatum). Dit is een plant die tegenwoordig ook op vele plekken in Nederland groeit.

We vinden de stof ook in de schilletjes van de blauwe druiven die aan de druivenstok (Vitis vinifera) groeien. De concentratie resveratrol in druivenschillen is echter beduidend lager dan de concentratie die we uit de Japanse duizendknoop kunnen halen. Inmiddels is er redelijke consensus over het feit dat resveratrol gezondheidsvoordelen biedt:

●   Gunstige werking op het hart en de bloedvaten*

●   Ter bescherming van onze weefsels en cellen*

*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende. 

“Fransen zijn gek op vet voedsel, vaak van dierlijke oorsprong. Paradoxaal genoeg behouden ze toch tot op hoge leeftijd een goede gezondheid. Dit noemen we de ‘Franse paradox’.”

Resveratrol werd bekend door de ‘Franse paradox’

Omdat rode wijn van rode druiven wordt gemaakt, is resveratrol ook terug te vinden in rode wijn. Resveratrol kreeg indertijd vooral bekendheid door ‘De Franse paradox’. Wetenschappers vroegen zich af hoe het mogelijk was dat de Fransen, grote liefhebbers van vlees en zuivel, toch zo lang een goede gezondheid behielden. De wetenschappers S. Renaud en M. de Lorgeril schreven de potentiële gezondheidsvoordelen toe aan polyfenolen zoals bijvoorbeeld resveratrol, die in wijn te vinden zijn. 

Kaasplankje met een glas rode wijnKaasplankje met een glas rode wijn

De gezondheidsvoordelen worden toegeschreven aan regelmatige, maar zeer matige, rode wijnconsumptie. Resveratrol heeft sindsdien steeds meer wetenschappelijke aandacht gekregen. Dit leidde tot onderzoek naar de biologische activiteit van deze stof en tot talrijke publicaties. In bepaalde onderzoeken is bijvoorbeeld aangetoond dat resveratrol een krachtige antioxidant is.

Synthetische en natuurlijke resveratrol

Er zijn twee soorten resveratrol op de markt: natuurlijke resveratrol die uit de Japanse duizendknoop wordt gewonnen en ‘synthetische’ resveratrol, die door middel van een fermentatieproces wordt geproduceerd. De kosten van het maken van synthetische resveratrol liggen aanzienlijk lager dan natuurlijke resveratrol. Natuurlijke resveratrol is ook moeilijker te verkrijgen en sommige aanbieders laten zich verleiden tot vermenging met synthetische resveratrol. Of ze verkopen de synthetische variant als zijnde natuurlijk. Het moge duidelijk zijn dat natuurlijke resveratrol het neusje van de zalm is. Vitaminesperpost.nl verkoopt 2 producten met gegarandeerd 100% pure en natuurlijke trans-resveratrol uit de Japanse duizendknoop:

 • Resveratrol
  Dit supplement bevat 100 mg natuurlijke trans-resveratrol en 100 mg druivenpitextract. Druivenpitextract en trans-resveratrol zijn een mooie combinatie waarbij de stoffen elkaar complementair ondersteunen.
 • Resveratrol 250 mg
  Resveratrol 250 mg bevat een hoge dosering resveratrolextract uit de Japanse duizendknoop. Salvestrolen zijn plantaardige stoffen en resveratrol is het best onderzochte salvestrol. 
 • Mega Resveratrol
  Dit is een formule met 100 mg natuurlijke trans-resveratrol, 100 mg olijfbladextract, gestandaardiseerd op tenminste 20% oleuropeïne, 100 mg andrographis paniculata, gestandaardiseerd op tenminste 10% andrographolides en 2 mg BioPerine® zodat de inhoudsstoffen goed door het lichaam kunnen worden opgenomen.
 • Resveratrol Pelargonium Complex
  Resveratrol Pelargonium Complex is een complete formule om de luchtwegen* en het immuunsysteem* te ondersteunen. De capsules bevatten 25 mg puur resveratrol (Polygonum cuspidatum extract) en 20 mg hooggestandaardiseerd Pelargonium sidoides-extract (PelaPower™).

Pterostilbeen en resveratrol: polyfenole broeders

Plantaardige stoffen bevatten verschillende bioactieve verbindingen die vaak in wilde planten, groente en vruchten zijn te vinden. Deze verbindingen kunnen in vier hoofdgroepen worden ingedeeld: isoflavonoïden, flavonoïden, stilbenen en lignanen. Pterostilbeen lijkt qua scheikundige structuur erg op resveratrol. Ze behoren allebei tot de stilbenoïdengroep van polyfenolen. Er zijn diverse overeenkomsten. Beide zijn een polyfenol en krachtig antioxidant en komen onder meer voor in druiven, bosbessen en cranberry's. Maar de belangrijkste bron van pterostilbeen is de boom Pterocarpus marsupium roxb., een boom die voornamelijk in Azië groeit. Een voordeel van pterostilbeen als voedingssupplement is de goede biologische beschikbaarheid.

“Trans-resveratrol is een natuurlijke polyfenol. Het wordt in meer dan 70 plantensoorten aangetroffen”

Trans-resveratrol is de bioactieve stof in resveratrol

Tros druivenTros druiven

Trans-resveratrol is de bioactieve stof in resveratrol. Dit natuurlijke polyfenol wordt in meer dan 70 plantensoorten aangetroffen, maar vooral in de Japanse duizendknoop en in de schillen en pitjes van druiven. Omdat rode wijn van rode druiven wordt gemaakt, vinden we er ook geringe hoeveelheden van terug in rode wijn. De resveratrol-supplementen van vitaminesperpost bevatten tussen de 50 en 100 mg natuurlijk trans-resveratrol. Dit is de actieve en natuurlijke component.

De geschiedenis en toekomst van resveratrol

Resveratrol werd in 1930 door de Japanse wetenschapper Takaoka voor het eerst uit wortels van wit nieskruid (Veratrum grandiflorum O. Loes) en in 1963 uit de wortels van de Japanse duizendknoop (Polygonum cuspidatum) geïsoleerd. Op dat moment was al bekend dat deze plant veelvuldig in de traditionele Aziatische kruidenkunde werd gebruikt. Bijna 60 jaar later werd resveratrol een begrip en het onderwerp van uitgebreid onderzoek. Er zijn meer dan 20.000 artikelen over gepubliceerd, inspirerende monografieën geschreven en er vinden conferenties en symposia plaats. Tot op de dag van vandaag is resveratrol een stof die wetenschappers blijft inspireren en die veelbelovend is voor de toekomst.

Vragen of advies?

Vitaminesperpost.nl heeft een uitgebreid assortiment plantaardige supplementen. Mocht u vragen hebben over onze supplementen of wilt u hulp bij het maken van een keuze, dan kunt u tijdens kantooruren op nummer +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief) bellen met onze medewerkers of digitaal contact met ons opnemen.