Jujube: rijke rode dadel uit de Oriënt Hand haalt jujubes uit een schaal

‘Wat van ver komt, is lekker’, wordt vaak gezegd. Dit geldt zeker voor de Chinese jujube die ook wel rode dadel wordt genoemd. Deze rode vrucht is al eeuwenlang zowel in de Chinese kruidenleer als in de Ayurveda bekend. De eetbare vruchten bevatten dan ook allerlei fijne stoffen. Wat maakt deze rijke rode dadel uit de Oriënt zo bijzonder?

Wat is jujube?

Jujube aan de boomJujube aan de boom

Jujube is de bruinrode steenvrucht van de Ziziphus jujuba. Het is een lid van de duindoornfamlie (Rhamnaceae). De kleine, bladverliezende struik heeft glimmend groene bladeren en geelachtige, aangenaam geurende bloemen. De jujubevrucht heeft wat weg van een pruim. De Ziziphus jujuba werd al 9000 jaar voor Christus gecultiveerd. Zowel in het oude Griekenland, het antieke Egypte en bij de antieke Romeinen was de boom bekend.

Zo beschreef Plinius de Oudere de jujube reeds in zijn beroemde werk Naturalis Historia, ’s werelds eerste encyclopedie. Vermoedelijk kwam jujube oorspronkelijk uit Syrië en Noord-Afrika en verhuisde daarna pas naar Zuid-Azië en uiteindelijk naar China. Daar wordt de Chinese rode dadel nog steeds op grote schaal verbouwd. In de Chinese kruidenleer en in de Ayurveda wordt jujube voor diverse toepassingen gebruikt.

“Jujube bevat zelfs twintig keer meer vitamine C dan sinaasappels, mandarijnen of grapefruit”

Jujube bevat een schat aan bioactieve stoffen

Jujube bevat een schat aan bioactieve stoffen. Deze stoffen hebben een gezondheidsbevorderend effect, maar hun essentiële rol wordt nog onderzocht. Het geroosterde zaad bevat bijvoorbeeld saponinen zoals de triterpenen oleabololzuur en betulinezuur. Daarnaast zitten er alkaloïden en flavonoïden in. Ook bevat jujube de mineralen ijzer, fosfor, calciummagnesium en kalium en veel vitamine A en C. Jujube bevat zelfs twintig keer meer vitamine C dan sinaasappels, mandarijnen of grapefruit.

Schaaltje Chinese dadelsSchaaltje Chinese dadels

Eén rauwe jujube staat gelijk aan 39 gram vitamine C. De Chinese rode dadel bevat ook nog eens de organische verbinding oleamide. Deze amide is afgeleid van het vetzuur oliezuur. We treffen oleamide ook aan in het menselijk plasma. Bovendien bevat jujube veel antioxidanten en nauwelijks calorieën. Dat maakt de (gedroogde) vrucht een prima voorbeeld van een lekker caloriearm tussendoortje.

“De verse of gedroogde vruchten zijn in Azië een geliefde snack voor bij de koffie”

Jujube in de keuken

De verse of gedroogde vruchten zijn in Azië een geliefde snack voor bij de koffie. De jujubevrucht kan ook worden gerookt en op siroop worden gezet. In China wordt ook jujubeazijn en jujubesap van de rode dadel gemaakt. In India worden de vruchten eerst in de zon gedroogd. Daarna worden ze gepureerd met tamarinde, rode peper, zout en de natuurlijke zoetstof jaggery, oftewel ongeraffineerde riet- of palmsuiker. Dit mengsel wordt met vers fruit vermalen om een taartje van te maken. Daarnaast worden jujubes in soepen, stoofschotels en verkoelende dessertsoepjes gegeten. De vrucht combineert goed met appel of kip. De smaak van gedroogde jujube lijkt wat op die van een dadel. Hij doet wat weeïg aan en is zoet met een melige structuur. Jujube kan daarnaast in suiker worden ingelegd. De verse vrucht heeft een knapperige textuur en de heldere smaak van een appel. Jujube thee is al eeuwen bekend en bevat alle bovengenoemde goede stoffen.

Ervaar de kracht van de rode dadel (jujube)

Tegenwoordig kunt u op diverse plekken in Nederland zowel gedroogde als verse jujube kopen. Denk bijvoorbeeld aan Aziatische supermarkten. Vindt u dit teveel moeite, dan zou u voor een voedingssupplement met jujube kunnen kiezen. Bij ons kunt u terecht voor jujube-extract-capsules met jujubesides A+B. De capsules zijn volgens IFS-kwaliteitsnormen gecapsuleerd.

“Het is tamelijk eenvoudig om thuis zelf jujubethee te maken”

Hoe maak ik jujubethee?

Het is tamelijk eenvoudig om thuis zelf jujubethee te maken. Het komt allemaal neer op de juiste ingrediënten.

Ingrediënten:

  • grote pan water
  • plakjes geschilde gemberwortel
  • kaneelstokje
  • 250 g gedroogde jujube

Bereiden:

  • Vul een grote pan met water en plaats deze op het fornuis
  • Voeg de plakjes gemberwortel en het kaneelstokje toe
  • Snijd de gedroogde jujubes in en voeg ze toe aan het water
  • Breng het water aan de kook en laat 4 uur sudderen
  • Zeef het geheel en geniet van de thee 
JujubetheeJujubethee

Vragen of advies?

Wilt u meer weten over jujube? Neem dan tijdens kantooruren telefonisch contact op met onze deskundige medewerkers: tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).