Pterostilbeen uit de ‘kinoboom’: Pterocarpus marsupium Kinoboom

Pterostilbeen Pterocarpus is een prachtige naam, maar wel eentje die voor ons Nederlanders niet gemakkelijk is uit te spreken. Het is een supplement van Vitaminesperpost.nl met als belangrijkste inhoudsstof: Pterostilbeen.

Wat is de Pterocarpus marsupium?

PterostilbeenPterostilbeen is verwant aan de antioxidant resveratrol. Deze stof wordt uit de boom gewonnen die de wetenschappelijke naam Pterocarpus marsupium roxb. draagt. Het is een bijzondere boom die al eeuwen bekend is binnen de Ayurveda en binnen de kruidenkennis van andere Aziatische volkeren. In het Hindi wordt deze boom ook wel Bibla, Vijayasar of Bijasar genoemd. In het Engels wordt hij Indian Kino genoemd omdat de boom in een (nog niet zo lang) verleden een bron van kino was. Kino is de gedroogde hars die wordt verkregen door het insnijden van de stam. De naam kino is hoogstwaarschijnlijk gebaseerd op het Sanskriet: ‘kinsuka’. Sanskriet is een oude taal die aan de basis ligt van onder meer het Indiaas.

Capsules met natuurlijk Pterostilbeen van het merk Silbinol®

Silbinol® is een handelsmerk van Sabinsa®. En Sabinsa® is een van de grootste producenten van duurzame, Ayurvedische supplementen. Silbinol® is een gestandaardiseerd, natuurlijk extract, dat wordt verkregen uit het kernhout en de schors van de Pterocarpus marsupium roxb. Deze hoogwaardige inhoudsstof vormt de basis van de Pterostilbeen Pterocarpus-capsules. Pterostilbeen wordt dus niet uit de hars gewonnen die men vroeger kino noemde en waar onder meer tincturen van werden gemaakt, maar de Pterostilbeen wordt uit het hout en de schors gewonnen. U kunt ook bij ons terecht voor Pterostilbeen 50 mg

De Pterocarpusboom staat tegenwoordig op de rode lijst

De boom waar Silbinol® uit wordt gewonnen, komt van nature voor in het Zuiden en het Oosten van Azië: India, Nepal, Bangladesh, Sri Lanka en Taiwan en China. Hij is tevens ooit uitgezet op het Afrikaanse Madagaskar waar hij het goed schijnt te doen. Helaas staat deze boom tegenwoordig op de rode lijst van de IUCN (International Union for Conservation of Nature) omdat hij in het wild wordt bedreigd in zijn voortbestaan. In India zijn er nu echter mensen opgestaan die deze boom op waarde inschatten. Hopelijk volgen andere landen spoedig hun voorbeeld.

"De Pterocarpus marsupium staat op de rode lijst. Maar in India gaat men daar gelukkig wat aan doen"

Sabinsa wil deze boomsoort in India redden voor de toekomst

Sabinsa financiert met ongeveer 500.000 dollar een tienjarig herbebossingsproject dat toezicht houdt op de aanplant op 250 hectare van meer dan 166.600 van deze Indiase kino-bomen (Pterocarpus marsupium roxb.) in de grote Indiase deelstaat Madhya Pradesh. Gelukkig hebben zij de langetermijnvisie om deze hoogwaardige, multifunctionele soort in India te behouden en kunnen wij ook Nederland in de toekomst gebruik blijven maken van Pterostilbeen Pterocarpus capsules.

De geschiedenis van de hars of gom van de Pterocarbus

In de 18e eeuw voeren vele ontdekkingsreizigers over de wereldzeeën op zoek naar exotische flora en fauna. Omdat er destijds nog geen iPhones en camera’s bestonden, gingen er altijd tekenaars mee die de gevonden planten nauwgezet tekenden en inkleurden. Af en toe zijn er exposities van deze prachtige tekeningen die weergaloos en met microscopische precisie de werkelijkheid weergeven. In 1787 al werd ‘kino hars’ geïntroduceerd in de ‘London Pharmacopedia’ (die al in 1618 de eerste publicaties had), maar de gom of hars was volgens oude drukwerken zelfs al wat eerder bekend bij de Europeanen.

"De hars van de Pterocarpus marsupium was al aan het begin van de 17e eeuw in Europa bekend"

Van essentieel belang is natuurlijk uit wélke boom de hars wordt gewonnen

Hars van de PterostilbeenHars van bomen wordt al eeuwenlang gebruikt door allerlei verschillende volkeren in de wereld. Zo wordt de ‘Malabar kino’ gewonnen uit bomen aan de kust van Malabar, Indonesië en uit een andere boom dan de Pterocarbus. Wetenschappers moesten destijds dus eerst moeite doen om de stof (kino) te vinden en moesten vervolgens uitzoeken van welke boom de hars afkomstig was. Er bestaat ook nog een Zambiaanse kino, maar ook die hars is afkomstig van een andere boom dan de Pterocarpus.

 

Kino werd al in 1840 gevonden in een oude apotheek in Londen

Oude apotheekVolgens een oud artikel uit het begin van de vorige eeuw dat online staat, kwam ene ‘dr. Wright’ erachter dat ‘kino’ werd gewonnen uit de Pterocarpus marsupium. Hij beschreef het procedé als volgt: 'Als de boom in bloei staat, worden er verticale inkepingen in de bast gemaakt. De hars loopt er dan uit en wordt opgevangen in een speciaal daarvoor bestemde bak. Het wordt vervolgens gedroogd in de zon tot het droog en korrelig is'. Er staat beschreven dat kino al rond 1840 werd aangetroffen in een oude apotheek in Londen met de beschrijving ‘gummi rubrens astringens’. Voor dat exclusieve product was indertijd een 'zeer hoge prijs betaald'. Astringens (ook wel adstringens) betekent dat de stof een ‘samentrekkend’ effect heeft. Kino wordt tegenwoordig al lang niet meer als kino verkocht, maar een andere stof uit de bast vinden we wel terug in de capsules met Silbinol®-extract. Ook al wordt de inhoudsstof het uit dezelfde boom gewonnen, dit geavanceerde product heeft helemaal niets meer van doen met de aloude kino. Vanwege de Europese wetgeving mogen wij hierover helaas niet uitweiden. Belangrijk is dat dit supplement een natuurproduct is, van constante en hoge kwaliteit en dat het op een veilige en gecontroleerde manier wordt geproduceerd.

De boom bloedt letterlijk rode hars

Rode HarzOnder gunstige omstandigheden bereikt de boom een hoogte van wel 33 m en kan een omtrek bereiken van meer dan 2 meter. Het is dus een echte ‘woudreus’. De boom is gemaakt van duurzaam tropisch hardhout en dat is er ook mede oorzaak van dat hij wordt bedreigd in zijn voortbestaan. Bizar is de kleur van de hars: de boom bloedt letterlijk rode hars. Deze hars kleurt blauw als-ie in contact komt met water. Naast de boombast worden ook de bloemen (bitter) en de bladeren gebruikt binnen de inheemse kruidenkunde. De bladeren worden gebruikt als voedzaam veevoer en zijn bovendien waardevol als ‘mulch’ in notenplantages. Harsen of ‘kino's’ van bomen worden ook gebruikt in medicijnen, om te looien (adstringent) en als kleurstof om stof mee te verven. 

 

Bronnen:
ResearchgateHerbalgram.org, Wikipedia, Medical times, volume 14’ (Google Books)

Vragen of advies?

Vitaminesperpost.nl heeft een groot assortiment natuurlijke voedingssupplementen en plantaardige extracten. Wilt u advies bij het maken van een keuze of heeft u vragen? U kunt tijdens kantooruren altijd bellen op nummer +31 (0) 75-612 12 47 (lokaal tarief) of contact opnemen via ons contactformulier.