Fruitpoeders: net zo gezond als echt fruit Fruitpoeders: net zo gezond als echt fruit

Fruit is gezond. Vruchten bevatten voedingsvezels, vitamines en mineralen. Helaas komen velen van ons er niet aan toe om elke dag voldoende vers fruit te eten. Fruitpoeders kunnen dan uitkomst bieden.

 

Wat is gevriesdroogd fruit?

Freezedried fruitDe meeste fruitpoeders zijn gemaakt van gevriesdroogd fruit. Maar wat is dat nou: gevriesdroogd? Komt het fruit dan uit de vriezer? Dat is dus niet het geval. Gevriesdroogd fruit is fruit waar het vocht compleet aan is onttrokken. De vruchten worden geoogst als ze op hun top zijn. Vervolgens worden ze gevriesdroogd en vermalen tot poeder. Vriesdrogen betekent dat het fruit bij een temperatuur van -50 tot -80° C is ingevroren. Op deze manier vormen zich nauwelijks ijskristallen. De druk in de vriezer wordt vervolgens verlaagd. Hierdoor ontstaat een vacuüm. Afhankelijk van de fruitsoort wordt de temperatuur in de vriezer vervolgens langzaam verhoogd, zodat het ijs in waterdamp wordt omgezet. Dit proces heet ‘sublimatie’. Dit houdt in dat een vaste stof direct overgaat in gas. Zo wordt het ‘natte’ tussenstadium dus overgeslagen.

”Net zoals bij fruit uit de diepvries gaat er bij gevriesdroogd fruit geen smaak verloren"

Net zo gezond als echt fruit?

Gevriesdroogd fruit is vaak als poeder verkrijgbaar. Net zoals bij fruit uit de diepvries gaat er bij gevriesdroogd fruit geen smaak verloren. Het is wel een stuk langer houdbaar na het vriesdrogen. Door het vriesdroogproces wordt het fruit, luchtig en knapperig. Bovendien heeft het geen toegevoegde suikers of water. Plus, nogal belangrijk: alle voedingsstoffen blijven behouden. U kunt het fruit aan allerlei baksels toevoegen of voor poeder (al dan niet in een capsule) kiezen. In beide gevallen is het fruit net zo voedzaam als echt fruit. Zo bevat amla poeder bijvoorbeeld dezelfde hoge concentratie vitamine C als de vruchten zelf. Vitamine C bevordert onder meer de stofwisseling en is van belang voor het zenuwstelsel. Daarbij ondersteunt vitamine C het immuunsysteem. Amla poeder bevat verder vitamine A, vitamine B complex, calcium, fosfor en ijzer. Een ander voorbeeld is blauwe bosbes poeder. Blauwe bosbessen bevatten antioxidanten, polyfenolen, vitamines en mineralen. De antioxidanten beschermen onze gezonde cellen tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals uv-licht en luchtvervuiling.

”Fruitpoeders voegen kleur en smaak toe aan uw baksels”

Wat kunt u allemaal met fruitpoeders doen?

Zoals uit bovenstaand blijkt, is gevriesdroogd fruit een prima manier om meer fruit binnen te krijgen. Maar hoe verwerkt u het dan in uw voeding? Nou, dit kan op verschillende manieren. De meest voor de hand liggende manier is om het poeder toe te voegen aan uw dagelijkse smoothie of een portie (soja) yoghurt. Op die manier profiteert u zowel van de pure vruchtensmaak als van de voordelen voor de gezondheid. Daarnaast voegen fruitpoeders kleur en smaak toe aan uw baksels. Omdat gevriesdroogd fruit geen toegevoegde suikers of extra water bevat, zijn smaak en kleur behouden gebleven en verandert het poeder niets aan de consistentie of zoetheid van uw zelfgebakken lekkernijen.

TIP: Hoe donkerder de kleur van het fruit, hoe beter u de kleur terug zult zien in uw koekjes, cakes en taarten...

Kan ik zelf fruitpoeder maken?

Iedereen kan zelf fruitpoeder maken. Het vergt wat oefening en boven alles is het handig om een voedseldroger (dehydrator) te hebben. Met een voedseldroger droog je op een lage temperatuur fruit, groente, kruiden of vlees. Zo blijven de vitamines en mineralen behouden en kun je het eten veel langer bewaren dan normaal. Omdat fruitpoeder vaak wat plakkeriger is dan fruit, kun je het mengen met arrowrootpoeder. Vervolgens kunt u het in de koffiemolen tot een poeder vermalen. Natuurlijk kunt u ook kant-en-klaar fruitpoeder kopen. Omdat er geen vocht meer in dit poeder zit, is het prima toe te voegen aan cakebeslag of koekdeeg. Het heeft immers geen invloed op de structuur.

Fruitpoeders te kust en te keur

Freezedried strawberry

Fruitpoeders te kust en te keur vindt u bij vitaminesperpost.nl. Zo is aardbeienpoeder niet alleen lekker, maar is het tevens een goede bron van voedingsvezels, vitamine C en mangaan. Daarnaast bevatten aardbeien verschillende antioxidanten, zoals flavonoïden, ellaginezuur en anthocyanen. Bananen(poeder) bevat onder meer vitamine B11 en vitamine C, kalium, magnesium en fosfor. Bramen zijn eveneens rijk aan voedingsvezels. Bramenpoeder vormt daardoor een goede bron van onder meer vitamine B, C, E, K, foliumzuur en mangaan. Daarnaast bevatten bramen ellaginezuur, polyfenolen, galluszuur en anthocyanen. U zo kunt u kiezen uit nog meer poeders, bijvoorbeeld camu camu poeder(ook goed om een natuurlijk 'zuurtje aan gerechten toe te voegen), cranberry poeder en frambozen poeder. U vindt ze allemaal bij de fruitpoeders op onze site.

Recept driekleurencake met frambozen poeder

Ingrediënten: Frambozenpoeder

 • 200 g zachte boter
 • 200 g witte basterdsuiker
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 4 eieren
 • 200 g bloem
 • 2 el cacaopoeder
 • 2 el frambozen poeder

Bereiding:

 • Verwarm de oven voor op 160° C
 • Vet een cakevorm (28 cm) in met olie en bestuif de wanden met wat bloem
 • Doe boter, suiker, vanillesuiker en snufje zout in een beslagkom
 • Klop met een handmixer in ca. 10 min tot een lichte, romige massa
 • Klop de eieren er één voor één doorheen (voeg een volgend ei pas toe als het vorige helemaal is opgenomen)
 • Spatel dan in gedeelten de bloem erbij
 • Verdeel het deeg in drie gelijke delen
 • Voeg aan één deel het cacaopoeder toe
 • Voeg aan één deel het frambozenpoeder toe
 • Schenk de drie delen één voor één in de vorm zodat er laagjes ontstaan
 • Bak de cake in ca. 1 uur en 15 min gaar (de cake is gaar als u er in het midden met een satéprikker in prikt en de prikker komt er droog uit)
 • Laat de cake 5 min afkoelen in de vorm
 • Snijd de zijkanten los en verwijder de vorm
 • Laat de cake op een taartrooster afkoelen

(Bron basisrecept cake: Okokorecepten

Vragen?

Heeft u nog vragen over fruitpoeders? Onze kundige en vriendelijke medewerkers staan u graag tijdens kantooruren vrijblijvend te woord via telefoonnummer 075-612 12 47 (lokaal tarief).