Andrographis paniculata (kalmegh): Koning van de bitterstoffen Snotterende vrouw

De gure herfst staat voor de deur en het seizoen van hoesten en proesten breekt aan. Zeker nu de zomer al heel vroeg een stap terug heeft gedaan. Wat dat betreft, kunnen we allemaal wel een oppepper voor ons immuunsysteem gebruiken. Een ayurvedisch kruid dat in deze tijd van het jaar helemaal op z’n plaats is, is andrographis paniculata, ook wel kalmegh of Indiase gentiaan genoemd.

Wat is andrographis paniculata?

De frisgroene blaadjes van de Adrographis paniculataDe frisgroene blaadjes van de Adrographis paniculata

Andrographis paniculata is een belangrijk kruid in de ayurvedische kruidenkunde. Deze struik, die ook wel Indiase gentiaan wordt genoemd, groeit voornamelijk in Zuidoost-China, India, Pakistan, Thailand, Sri Lanka en Indonesië. We treffen 'm echter ook aan in Scandinavië. De plant staat buiten bovengenoemde namen ook bekend als ‘Indische echinacea’. De plant is volledig groen, met uitzondering van de bloemen.

De lancetvormige bladeren hebben een kruisgewijze bladstand. Dit houdt in dat de bladeren in kransen van twee tegenoverstaande bladeren staan. De bladeren van de bladkrans staat hier loodrecht bovenop. Andrographis paniculata gedijt goed in warme, vochtige klimaten en houdt van zon en water.

“Bitterstoffen ondersteunen de spijsvertering”

Andrographis paniculata: ‘king of bitters’

Andrographis paniculata bevat diterpeenlactonen, vooral andrographolide. Dit zijn bitterstoffen. In Europa treffen we deze vooral aan in de planten als duizendblad en gele gentiaan. Bitterstoffen zijn planteninhoudsstoffen die een bittere smaak hebben. Als onze bitterreceptoren door onze neus of mond worden geprikkeld, krijgt het lichaam een reflexreactie. De prikkeling wordt door de nervus vagus opgevangen. De nervus vagus is een hersenzenuw die naar verschillende organen signalen stuurt.

Veldje paardenbloemenVeldje paardenbloemen

Op deze manier wordt de productie van speeksel, maagsappen, gal, pancreassappen en darmsappen verhoogd. Dit geldt ook voor de uitgaande beweging (peristaltiek) in uw maag en darmen. Bitterstoffen ondersteunen dus een betere werking van de maag en de spijsvertering. Bovendien zorgen ze voor een betere opname van voedingsstoffen. Andrographis paniculata voert de lijst van planten met bitterstoffen aan en heeft daarom ook de bijnaam ‘king of bitters’. Andere kruiden met behoorlijk wat bitterstoffen zijn paardenbloem en artisjok.

“In deze tijd van het jaar is andrographis paniculata vooral populair vanwege zijn verzachtende invloed op de luchtwegen”

Waarvoor wordt andrographis paniculata gebruikt?

In de meeste voedingssupplementen of tincturen met kalmegh worden vooral de bladeren en wortels van de andrographis paniculata gebruikt. Hierin zitten de belangrijkste stoffen. In India wordt kalmegh vooral gebruikt ter ondersteuning van de spijvertering. Vanwege de bitterstoffen draagt het tevens bij aan het instandhouden van de normale leverfunctie*. Het kruid ondersteunt bovendien het immuunsysteem* en is goed voor hart en bloedvaten*.

In deze tijd van het jaar is andrographis paniculata echter vooral populair vanwege zijn verzachtende invloed op de luchtwegen*. Vandaar het vergelijk met echinacea.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

"Onze kalmegh-capsules bevatten minimaal 10% andrographolides per capsule”

Andrographis paniculata als voedingssupplement

U kunt bij ons terecht voor andrographis paniculata-extract capsules. Deze worden geproduceerd uit hoogwaardige grondstoffen van een van de beste leveranciers van ayurvedische kruiden. In ons blog over een geslaagde Ayurvedische levenswijze kunt u meer lezen over deze eeuwenoude, door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) officieel erkende kruidenkunde. Onze kalmegh capsules bevatten minimaal 10% andrographolides per capsule. Als u uw afweersysteem wilt stimuleren, kunt u andrographis paniculata goed combineren met Siberische ginseng. Zo gaat u goed beslagen ten ijs de donkere herfst en winter in.

Capsules met Adrographis paniculata-extractCapsules met Adrographis paniculata-extract

Vragen of advies?

U kunt voor diverse ayurvedische supplementen en supplementen voor de luchtwegen bij ons terecht. Wilt u meer weten? U kunt tijdens kantooruren contact opnemen met onze deskundige medewerkers via tel. +31 (0)75-612 12 47 (lokaal tarief).