Fris en fruitig de lente in met smoothies? Gezonde smoothies

De smoothie is de afgelopen tientallen jaren ontzettend populair geworden. In bijna elk restaurant staan ze op de kaart en ook thuis zijn deze drankjes eenvoudig te maken. De vloeibare mix van verschillende soorten groente en/of fruit is een makkelijke, snelle en lekkere manier om belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen.

"Mineralen zijn onder meer van belang voor het reguleren van hormonen"

Groente en fruit

Vruchtensapjes in ijsVruchtensapjes in ijs

Groente en fruit zijn rijk aan vitamines, mineralen en vezels. Vitamines zijn betrokken bij veel lichaamsprocessen, zoals bijvoorbeeld de groei en het herstel. Ze zijn essentieel voor het goed functioneren van het lichaam. Mineralen zijn onder meer van belang voor het reguleren van hormonen en enzymen en vezels zijn belangrijk voor een normale stoelgang. Volwassenen wordt geadviseerd om minstens 250 gram groente en 200 gram fruit per dag te eten.

Dit lijkt misschien niet veel, maar in de praktijk kan het lastig zijn om uw lichaam iedere dag van deze hoeveelheden te voorzien. Door niet alleen bij de avondmaaltijd, maar ook bij de lunch en tussendoor groente te eten, wordt het eenvoudiger om er voldoende van binnen te krijgen. Ook het drinken van smoothies is een optie om meer groente en fruit en daarmee belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen. 

"U kunt met smoothies eindeloos variëren"

Zijn smoothies gezond?

Als u smoothies afwisselt met groente en fruit en u ze als aanvulling gebruikt om in uw dagelijkse groente- en fruitbehoefte te voorzien, zijn smoothies een gezonde optie. U kunt met smoothies eindeloos variëren. Zo kunt u bijvoorbeeld combinaties maken van groente en fruit met zuivel- of sojaproducten. Ook kunt u bijvoorbeeld havermout, chiazaad of lijnzaad toevoegen. Tevens kunt u ervoor kiezen om verse groente- en fruitsoorten met bevroren varianten te combineren. 

Ingrediënten voor een heerlijke smoothieIngrediënten voor een heerlijke smoothie

Denk hierbij bijvoorbeeld aan bevroren aardbeien of bevroren spinazie en boerenkool. Diepvriesfruit- en groente is bovendien vaak goedkoper, langer houdbaar en ook buiten het seizoen verkrijgbaar. Daarbij hoeft het niet meer te worden geschild waardoor u tijd bespaart.

Hoewel het belangrijk is om voldoende groente en fruit binnen te krijgen, moet u oppassen dat u, zoals voor bijna alles geldt, er niet teveel van binnenkrijgt. Met name fruit bevat naast vitamines, mineralen en vezels ook calorieën. Het gevaar van een smoothie is dat deze al snel meer dan twee of drie stuks fruit bevat. Op zich niet erg. Alleen krijgt u op deze manier ook meer fructose (fruitsuiker) en dus calorieën binnen.

Als u meer calorieën binnenkrijgt dan u nodig heeft, kunt u ervan aankomen. Daarnaast kan het zo zijn dat u na het drinken van een smoothie minder minder vol bent dan als u twee stukken fruit schilt en opeet. Overigens is het altijd beter om een smoothie zelf te maken in plaats van kant-en-klare smoothies in de supermarkt te kopen. Deze smoothies bevatten vaak toegevoegde suikers. U kunt eventueel stevia aan uw zelfgemaakte smoothie toevoegen om een zoetere smaak te creëren zonder dat u extra calorieën binnenkrijgt.

"Fruitpoeder bestaat uit fruit dat direct na de oogst is gevriesdroogd. Hierdoor zijn zoveel mogelijk voedingsstoffen behouden"

Fruit- en groentepoeders door uw smoothie

Een andere mogelijkheid is om fruitpoeders aan uw smoothie toe te voegen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld blauwe bosbespoeder, ananaspoeder, passievruchtpoeder en cranberrypoeder. De poeders bestaan uit fruit dat direct na de oogst wordt gevriesdroogd. Hierdoor blijven de voedingsstoffen zoveel mogelijk behouden. Het poeder bevat bijna dezelfde hoeveelheid vitamines en mineralen als vers fruit en is gemakkelijk in gebruik.

Zo bevatten blauwe bosbessen veel antioxidanten, foliumzuur, vitamine A en C, carotenoïden, ellaginezuur en vezels. U kunt de poeders namelijk rechtstreeks aan uw smoothie toevoegen of vermengen met bijvoorbeeld yoghurt, melk of water. Door de fruitpoeders onderling te vermengen, kunt u veel variatie in smaak creëren. Naast fruitpoeders kunt u ook eens variëren met graspoeders, spirulinapoeder of groentepoeders zoals boerenkoolpoeder en wortelpoeder.

“Wist u dat blauwe bosbessen veel antioxidanten, vitamines en vezels bevatten?”

5 gemakkelijke smoothierecepten

Recept 1: Fruitsmoothie met blauwe bosbespoeder

Ingrediënten voor 1 glas:

    •    1 kleine banaan
    •    1 handje bevroren aardbeien
    •    1 eetlepel blauwe bosbespoeder
    •    200 ml water

Blauwe bessenBlauwe bessen

Bereidingswijze:

Pel de banaan, snijd deze in plakjes en doe in een blender. Voeg vervolgens de bevroren aardbeien en een eetlepel blauwe bosbespoeder toe. Voeg tot slot het water toe. Mix de ingrediënten net zo lang totdat een gladde massa zonder klontjes ontstaat. Schenk de smoothie in een glas en drink meteen op.

“Wist u dat zowel spinazie als boerenkool veel vitamine C en kalium bevat?"

AnanasAnanas

Recept 2: Groente- en fruitsmoothie met boerenkoolpoeder


Ingrediënten voor 1 glas:

    •   200 gram verse en rijpe ananas, in stukjes
    •   1 hand verse bladspinazie of 4 blokjes bevroren spinazie
    •   1 eetlepel boerenkoolpoeder
    •   150 ml yoghurt

Bereidingswijze:
Doe de ananas, spinazie, het boerenkool poeder en de yoghurt in de blender. Mix alles door elkaar totdat een gladde massa ontstaat. Drink de smoothie bij voorkeur meteen op of bewaar afgedekt maximaal 2 uur in de koelkast.

Recept 3: Smoothie met havergraspoeder

Ingrediënten voor 1 glas:

    •    vers sap van 1 sinaasappel
    •    1 bevroren banaan, in stukjes
    •    ½ avocado
    •    1 eetlepel havergraspoeder

Sinaasappel-havergraspoeder smoothieSinaasappel-havergraspoeder smoothie

Bereidingswijze:
Doe het verse sinaasappelsap met de bevroren banaan, de halve avocado en een eetlepel havergras poeder in een blender. Mix het geheel totdat een gladde massa ontstaat. Voeg eventueel wat water toe als de smoothie te dik is.

Verse rode bietjesVerse rode bietjes

Recept 4: Frisse smoothie met rode biet

Ingrediënten voor 1 glas:

    •    1 kiwi
    •    1 halve gekookte biet
    •    100 gram rauwe courgette
    •    200 ml water

Bereidingswijze:
Schil de kiwi en snijd deze in 4 stukken. Snijd ook de de courgette in kleinere stukken. Doe alle ingrediënten met het water in de blender. Mix tot een gladde smoothie. Heeft u geen rode biet in huis? Rode bieten zijn ook verkrijgbaar in poeder van rode bietensap.

“Avocado bevat veel goede, onverzadigde vetten. Eet er niet teveel van, avocado is ook calorierijk”

Recept 5: Smoothie met avocado

Ingrediënten voor 1 glas:

    •    ½ avocado
    •    1 kleine, bevroren banaan
    •    1 eetlepel frambozenpoeder
    •    2 eetlepels gebroken lijnzaad
    •    200 ml (soja)melk

AvocadoAvocado

Bereidingswijze:
Snijd de halve avocado en de banaan in stukken. Doe ze samen met het frambozenpoeder, lijnzaad en (soja)melk in de blender. Mix totdat alle ingrediënten vermengd zijn en de smoothie geen klontjes meer bevat. Decoreer de smoothie eventueel door een framboos op de ingeschonken smoothie te leggen en het geheel met wat gebroken lijnzaad te bestrooien.

*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.

Vragen of advies?

Als u aanvullende informatie wilt of hulp bij het maken van een keuze, kunt u contact opnemen via onze contactpagina of u kunt ons tijdens kantooruren bellen op nummer +31 (0)75 -612 12 47 (lokaal tarief).